Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Tigulam nepieciešama sievas klātbūtne

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

1. jūnija vakarā Talsos augstākajā no deviņiem pilsētas pakalniem jau astoto reizi izskanēja komponista Raimonda Tigula brīvdabas koncerts «Tiguļkalns».

Uz viena no deviņiem Talsu pakalniem

Mūziķis Raimonds Tiguls koncertu organizē jau astoto gadu. «Ir gana liels prieks, ka šis koncerts ir izveidojies par zināmu tradīciju un katra gada jūnija pirmajā sestdienā mēs šeit satiekamies,» piebilst koncerta idejas autors.

Katru gadu tiek sagatavota jauna muzikālā programma, tomēr maģiskā noskaņa, kas rodas, skanot dziesmām pie dabas krūts, saglabājas. Katrs koncerts tiek noslēgts ar dziesmu «Dod, Dieviņi», kas ir kļuvusi par mūziķa firmas zīmi. Atbalstīt Raimondu ierodas viņa draugi, domubiedri un kolēģi no tālākām un tuvākām Latvijas malām. Starp koncerta apmeklētājiem ir pat tādi, kas atbraukuši no Austrālijas.

«Vēsturiski šajā vietā, kur norisinās koncerts, ir dzīvojuši mani senči, tādēļ šo vietu sauc Tiguļkalns. Talsi, protams, ir slaveni ar saviem deviņiem pakalniem, uz kuriem atrodamies arī mēs. Es Talsos esmu dzimis, audzis un mācījies. Te ir manas dzimtās mājas. Šī pilsēta man ir ļoti tuva. Vienmēr, kad iebraucu Talsos, man ir savs maršruts, kuru izbraukāju. Apskatu Talsu vecpilsētu un to, kas mainās un attīstās, satieku cilvēkus, gan tādus, ar kuriem esmu bērnībā kopā skolā gājis, gan audzis. Talsi man ir ļoti īpaša vieta. Es pats dzīvoju Talsu paugurainē. Man patīk tie Latvijas pauguri,» stāsta Raimonds Tiguls.

Sievas Kitijas klātbūtne

Raimonds Tiguls stāsta, ka uz daudziem koncertiem viņam līdzi dodas sieva Kitija. Koncerti bieži vien neaprobežojas tikai ar uzstāšanos, bet arī jaunu vietu iepazīšanu un izzināšanu.

Raimonds un Kitija Tiguļi arī kopā dodas ceļojumos, piemēram, uz Austrāliju un Ameriku. Mūziķis stāsta, ka kopīgi braucieni ar sievu gan uzlādē, gan arī vieno ģimeniski.

Džeza ģitārists Matīss Čudars ir absolvējis Amsterdamas konservatoriju, kas tika pieminēts arī koncertā. Kā zināms, Amsterdama daudziem asociējas ar to, ka tur ir dekriminalizēta marihuānas lietošana, tādēļ tika jokots, ka Matīss ir veiksmīgi šajā pilsētā izdzīvojis savus studiju gadus.

Drēgnais un vējainais laiks nebiedēja lielo koncerta klausītāju loku, kas bija ieradušies gan ar segām, gan guļammaisiem.

Tika jokots, ka populārais latviešu kordiriģents Māris Sirmais līdz savam uznācienam bija tik veiksmīgi paslēpies Tiguļkalnā, ka nebija ieraugāms. Sirmais atklāj, ka jūtas kā daļējs kurzemnieks un ir ļoti iemīļojis Talsus.

Jolantai Strikaitei-Lapiņai liela atbildība

«Raimondam ir izdevies iedibināt lielisku tradīciju, kas visas Latvijas mērogā Talsiem piešķir īpašu nozīmi. Šī jau ir otrā reize, kad es dziedu Tiguļkalnā. Par sadarbību ar Raimondu varu teikt tikai to labāko. Viņa mūzika ir uzrunājoša. Man ir ārkārtīgi pagodinoši dziedāt savā pilsētā. Daudzi mākslinieki mēdz teikt, ka savās mājās ir visgrūtāk uzstāties. Varu teikt, ka arī man ir līdzīgi. Ir liela atbildība. Tā ir vienīgā pilsēta, ar kuru man saistās bērnības atmiņas, tādēļ arī atbildības izjūta ir pavisam citāda. Jāatzīst, ka beidzamajā laikā ļoti reti sanāk iegriezties Talsos. Diemžēl ar draugiem no skolas laikiem vairs nekontaktējos. Zinu, ka šeit dzīvo mans pamatskolas klasesbiedrs, tagad dzejnieks Krišjānis Zeļģis. Tāpat zinu, ka mans klasesbiedrs Oskars Volfs veido brīnišķīgas rotu un aksesuāru kolekcijas. Līdz ar to arī viņu vārdi izskan vienlīdz labi un plaši. Ir liels prieks, ka Rīgā dzirdam viens par otru, kas dzimuši Talsos. Tas nozīmē, ka Talsos ir ļoti piemērota, atbalstoša un radoša vide. Domāju, ka mūs iedvesmo arī pilsētvide, daba un pakalni. Diezgan daudzi, kas bērnībā darbojās pamatskolas pulciņos, šobrīd gūst atzinību savās izvēlētājās nozarēs,» par savu bērnības pilsētu un tās cilvēkiem stāsta dziedātāja Jolanta Strikaite-Lapiņa.

Uz dzimto pilsētu atved arī meitu

Jolanta Tiguļkalna maģisko noskaņu baudīja kopā ar meitiņu Loti Lapiņu, kas dzimusi laulībā ar plastikas ķirurgu Jāni Lapiņu. Operdziedātāja atklāj, ka dzimtajos Talsos tieši bērni ir tie, kas izrāda vislielākās emocijas, ieraugot viņu uz ielas, kamēr pieaugušie ir visnotaļ introverti.

Pēc koncerta rituāls enerģijas atjaunošanai

«Mums katram pienāk laiks un vecums, kad sākas sevis izzināšanas process. Mans jaunatklājums ir cigun tehnika (sena Austrumu psiholoģiskā māksla, kas palīdz uzturēt labu veselību un atjaunot enerģiju - red. piez.), kas māca strādāt ar sevi un koncentrēties, lai ražotu un atjaunotu enerģiju. Esmu tikko sākusi nodarboties ar cigun, bet tā ir lieta, kas aizrauj un palīdz. Kā mākslinieks tu atdod enerģiju citiem, un, kad pienāk brīdis, kad jūti, ka tā sāk iztukšoties, ar steigu jāmeklē kāds veids, kā to atjaunot. Strādāt ar tādu pašizpausmi un enerģijas atgūšanu man ļoti patīk. Tas ir vienkārši tāds koncentrēšanas brīdis, ko velti sev ārpus ģimenes un citiem pienākumiem. Man palīdz arī pastaiga un grāmatu lasīšana,» par sevis atjaunošanu pēc koncertiem stāsta dziedātāja.