Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Slavenības, kas uzveikušas krūts vēzi

© F64 Photo Agency

No krūts vēža nav pasargāta neviena sieviete, arī slavenas aktrises un mūziķes. Brīvdienu žurnāls »Vakara Ziņas« aplūko slavenas sievietes, kas uzvarējušas krūts vēzi, lai iedrošinātu savas lasītājas regulāri pārbaudīt savas krūtis pie speciālistiem. Arī vīrieši lai nekautrējas pajautāt savām mammām, sievām un meitām, vai viņas ir pārbaudījušas savu krūšu veselību.

Krūts vēzis ir izplatītākais ļaundabīgais audzējs sievietēm. Latvijā ik gadu vairāk nekā tūkstoš sievietēm diagnosticē krūts vēzi. Diemžēl no šīs slimības Latvijā katru gadu mirst vairāk nekā 400 sieviešu. Lai pievērstu uzmanību agrīnai krūts vēža diagnostikai un ārstēšanai, jau devīto gadu tiek organizēta informatīvā kampaņa «Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!». Kampaņas atklāšanas pasākums notiks 24. maijā pulksten 11.00 viesnīcā «Roma», kur notiks preses konference un informatīvas apmācības kampaņas vēstnesēm. Savukārt 7. jūnijā no pulksten 17.30 «Arēnā Rīga» norisināsies dažādas gan izklaidējošas, gan sportiskas aktivitātes par ziedojumiem un pulksten 19.45 būs ikgadējā labdarības basketbola «Rozā lentītes» spēle, kura šogad būs starp Latvijas un Turcijas sieviešu basketbola izlasēm. Visi ziedojumi tiks veltīti Latvijas krūts vēža atbalsta biedrībai «VITA». Starp citu, tieši basketbolistēm ir viens no lielākajiem riskiem saslimt ar krūts vēzi, jo spēles laikā triecieni ar bumbu traumē krūtis. Agrīni atklāta slimība nozīmē lielāku iespēju izārstēties, tāpēc ar kampaņas palīdzību ik gadu tiek rīkoti dažādi publiski pasākumi, lai pievērstu gan sabiedrības, gan politiķu uzmanību krūts vēža izplatībai un panāktu, ka sievietes izmanto valsts apmaksātās mamogrāfijas pārbaudes. Par iedvesmojošiem varētu nosaukt pirmos svarīgos sasniegumus onkoloģijas jomā: jāatzīmē «zaļā koridora» ieviešana, valsts apmaksāto, inovatīvo medikamentu skaita pieaugumus, īpaši moderno izmeklējumu pieejamība dažādām vēža lokācijām.

Holivudas zvaigznei Andželīnai Džolijai 2013. gada maijā tika veikta abpusēja mastektomija - krūšu noņemšana, lai novērstu risku saslimt ar krūts vēzi. «Ārsti nolēma, ka man ir 87% iespējamība saslimt ar krūts vēzi. Tiklīdz es par to uzzināju, vēlējos līdz minimumam samazināt risku,» mediju pārstāvjiem paziņoja aktrise. Andželīna Džolija neslēpa, ka onkoloģiskās slimības viņai ir iedzimtas, jo aktrises māte nomira no šīs slimības 56 gadu vecumā pēc gandrīz 10 gadus ilgas cīņas ar vēzi.

Žurnāls «People» par 2009. gada skaistāko sievieti pasaulē nosauca aktrisi Kristīnu Eplgeitu. Aktrise vislabāk ir pazīstama ar Kellijas Bandijas lomu ASV komēdijseriālā «Precējies. Ir bērni». Eplgeita ne tikai uzvarēja cīņā ar krūts vēzis, kuru viņai diagnosticēja 2008. gadā, bet arī pēc izārstēšanās laida pasaulē pirmo bērnu. Slimība tika diagnosticēta agrīnā stadijā, un aktrise izvēlējās visradikālāko ārstēšanas metodi, kuras dēļ viņai bija jānoņem abas krūtis. Krūšu noņemšanas operācija bija veiksmīga, pēc tam plastikas ķirurgi atjaunoja Kristīnas Eplgeitas krūtis.

2005. gadā dziedātāja Kailija Minoga, uzzinot par saslimšanu ar krūts vēzi, atcēla savas pasaules turnejas «Showgirl» Austrālijas koncertus, lai veiktu operāciju un izietu ķīmijterapijas kursu. Tajā pašā laikā uzticamie fani, kuri bija iegādājušies biļetes uz Austrālijas koncertiem, nolēma atbalstīt savu elku un neatdeva kasē nopirktās biļetes uz nenotikušajiem koncertiem. «Kad ārsts man paziņoja diagnozi, zeme pazuda zem kājām. Šķita, ka esmu jau mirusi,» atceras dziedātāja. Tomēr Kailija Minoga atrada sevī spēku cīnīties, viņai tika veikta operācija. Lai izņemtu audzēju, viņa izgāja astoņu mēnešu ķīmijterapijas kursu. Slimība atkāpās, un no tā laika dziedātāja ne tikai turpina uzstāties koncertos, bet arī iesaistās veselības kampaņās par sieviešu izglītošanu vēža diagnostikā un cīņā pret krūts vēzi. «Ar mūsdienu medicīnas attīstības līmeni ir iespējams uzveikt krūts vēzi. Galvenais to ir laikus atrast,» ir pārliecināta Kailija Minoga.

Ārstēšanās laikā dziedātājai izkrita visi mati, viņa svēra tikai 38 kilogramus. Pēc veiksmīgas izveseļošanās Kailija dzīvoja Austrālijā, gandrīz neizgāja no mājām un satikās tikai ar tuvākajiem cilvēkiem. Šajā periodā dziedātāja izvērtēja dzīvi un uzturu, izslēdzot no savas ēdienkartes ātrās ēdināšanas produktus, gaļu, kafiju, melno tēju un frī kartupeļus.

Amerikāņu popzvaigzne Anasteiša par krūts vēzi zina ļoti daudz, jo savā mūžā no ārstiem frāzi «Jums ir krūts vēzis» ir dzirdējusi divreiz. Pirmoreiz 2003. gadā, kad Anasteišai bija 34 gadi un māksliniece gribēja veikt krūšu samazināšanas operāciju, jo, izejot mamogrāfijas izmeklējumus pirms operācijas, viņai diagnosticēja krūts vēzi. Anasteišai tika veikta vienas krūts operācija. Slimība atkāpās, taču 2013. gadā tika konstatēta atkārtota saslimšana. Lai uzrunātu un palīdzētu citām sievietēm, dziedātāja ļāva TV reportieriem filmēt viņu terapijas laikā un detalizēti stāstīja par savu pieredzi un pārdzīvojumiem ārstēšanās laikā.

Seriāla «Sekss un lielpilsēta» zvaigznes Sintijas Niksones veltījums faniem bija Brodvejas izrāde «Wit», kurā aktrise attēlo ar vēzi slimu profesori Vivjenu Bēringu, kurai tiek veikta ķīmijterapija. Krūts vēzis aktrisei tika diagnosticēts 2006. gadā, tikai pēc divu gadu slēpšanas Sintija Niksone publiski atzinās šovā «Good Morning America». Saslimšana viņai ir ģenētiska, jo ar krūts vēzi slimoja arī viņas mamma un vecmāmiņa. Tikai pateicoties tam, ka krūts vēzis tika atklāts agrīnā stadijā, aktrise izveseļojās. Pēc operācijas un sešu nedēļu staru terapijas kursa aktrise atgriezās normālā dzīves ritmā. «Es ilgi diagnozi turēju noslēpumā, nevēlējos, lai paparaci apsēstu klīniku, kur ārstējos. Tikai bērniem pateicu visu taisnību, ka man ir vēzis, lai arī viņi vēl bija pavisam maziņi. Vecmamma tam arī ir izgājusi cauri, un ar mani viss būs kārtībā,» šovā par klusēšanas iemesliem sacīja Sintija Niksone.

Amerikāņu dziedātājas Šerilas Krovas dzīve pēc krūts vēža diagnosticēšanas mainījās par 100%. Neilgi pirms tam viņa izšķīrās ar savu draugu, velobrauciena «Tour de France» uzvarētāju Lensu Ārmstrongu. Šis dziedātājas dzīvē bija divkārši smags posms. Pēc staru terapijas Krova izveseļojās. Tas kļuva par lūzuma punktu, lai pārvērtētu dzīvi. Gadu pēc tam Šerila Krova adoptēja zēnu Vaijatu, pēc trim gadiem - otru zēnu Levi. «Mani iedvesmoja drosmīgu sieviešu piemērs, kuras cīnījušās ar šo audzēju pirms manis. Ģimene un draugi mani atbalstīja un uzmundrināja, par ko es viņiem esmu pateicīga. Arī jūsu atbalsts man bija svarīgs,» pirms kāda koncerta dziedātāja Šerila Krova teica saviem faniem.

Seriālu «Beverlihilsa 90210» un «Amulets» zvaigznei Šenonai Dohertijai 2015. gada augustā atklāja krūts vēzi. Ziņa par audzēju medijos parādījās pēc tam, kad aktrise uzsāka tiesvedību pret savu bijušo uzņēmuma vadītāju par veselības apdrošināšanas prēmijas nemaksāšanu, kā rezultātā viņas apdrošināšana tika pārtraukta un krūts vēzis tika atklāts vēlīnā stadijā, metastāzes jau bija skārušas vienu limfmezglu. 2017. gada aprīlī pēc staru un ķīmijterapijas procedūrām Šenona Dohertija paziņoja par remisiju. Aktrise krūts vēža ārstēšanas laiku ir publiskojusi medijos, necenšoties kautrēties un slēpt sajūtas par notiekošo. Pēc ķīmijterapijas kursa Šenona Dohertija savā «Instagram» kontā ievietojusi emocionālu vēstījumu un pateicību ārstiem: «Es ceru, ka nekad ar viņiem vairs nesatikšos ķīmijterapijas kabinetā!»

Latviešu dziedātājai Laimai Vaikulei krūts vēzi atklāja 1991. gadā. Tas bija laiks, kad ārsti nedeva iepriecinošas prognozes, tomēr dziedātājai izdevās izveseļoties, neskatoties uz to, ka mediķi Laimai Vaikulei paredzēja 20% veiksmīgas atlabšanas. Tagad Laima Vaikule atbalsta visus, kuri saskārušies ar šo diagnozi. Kādā intervijā dziedātāja stāsta, kā viņai izdevies uzvarēt krūts vēzi: «Tikai pārdzīvojot to, kas notika ar mani, uz dzīvi es sāku skatīties citādi.»

Laima Vaikule ļoti ciena laiku, ko pavada kopā ar saviem tuvākajiem cilvēkiem.