Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Kā populāri latviešu vīrieši sveiks savas mātes?

© Foto no privāta arhīva

Šopavasar svētki par godu māmiņām tiek svinēti 12. maijā. Šajā dienā daudzviet pasaulē bērni teiks paldies savām māmiņām par dzīvības dāvāšanu, rūpēm, gādīgumu un mīlestību.

»Vakara Ziņu« Mātes dienas rubrikā trīs jauni un populāri vīrieši stāsta, kā ilgtermiņā uzturēt sirsnīgas attiecības ar mammām un sarūpēt pārsteigumu šajā īpašajā dienā.

Jānis Junkurs mammu lutinās ar SPA procedūrām

«Manuprāt, jebkuram bērnam ir svarīgas attiecības ar vecākiem. Tas ir pamats, uz kā veidojas bērna fiziskā, emocionālā un sociālā attīstība. Tomēr nevar noliegt, ka mātes un bērna saikne ir visciešākā, jo tikai mātes sirds nojauš to, ko neviens cits ģimenē. Kā ir tēlaini izteicies franču rakstnieks Onorē de Balzaks: «Mātes sirds - bezdibenis, kura dziļumos vienmēr atradīsies piedošana.» Manas attiecības ar mammu jau kopš bērnības ir pozitīvas. Pirms sešiem gadiem mamma izvēlējās savā dzīvē uzsākt jaunu posmu, pārceļoties uz Čikāgu, un es viņu atbalstīju. Attālums mūsu saikni nav ietekmējis - viens otru apciemojam un kontaktus uzturam regulāri. Šogad mammas viesošanās Latvijā ir sakritusi ar Mātes dienu, tāpēc man būs iespēja viņu apsveikt klātienē, nevis virtuālajā vidē. Svarīgāks par materiālām dāvanām ir laiks, ko varam pavadīt kopā. Tāpēc ceru, ka 12. maijā laikapstākļi mūs lutinās un varēsim doties piknikā pie dabas. Tā kā neesam klātienē redzējušies jau gadu, pasniegšu arī viņas mīļākos ziedus - frēzijas - un palutināšu ar kādu skaistuma procedūru no Latvijā plaši pieejamo SPA piedāvājuma klāsta.

Ar mammu labu attiecību uzturēšanas pamatā, manuprāt, ir abpusēja tolerance, personisko interešu neuzspiešana un rūpes vienam par otru. Tāpat ir jācenšas atrast līdzsvaru starp vēlmi dot padomu un iejaukšanos otra cilvēka dzīvē. Mūsu attiecībās ar mammu šī harmonija pastāv.

Iespējams, mums nav daudz kopīgu interešu un esam ļoti atšķirīgi pēc rakstura, taču vienmēr atrodam veidus, kā patīkami pavadīt kopā laiku. Nereti tie ir kultūras pasākumu apmeklējumi vai maltītes ieturēšana kādā restorānā, bet visbiežāk gadās, ka tā ir iepirkšanās apģērbu veikalos, kur mamma priecājas par manu pieredzi modes industrijā un lūdz man stila konsultācijas. Veikalu «ķemmēšana» gan ir nogurdinošs pasākums, bet kurš gan nevēlētos redzēt savu mammu laimīgu?! Īpaši tad, ja tas prasa tik maz,» sirsnīgās attiecības ar mammu komentē modelis un ekspolitiķis Jānis Junkurs.

Mārtiņš Kapzems: «Jāatceras, ka mamma ir arī sieviete!»

«Mātes dienas svinības visā pasaulē ir viena no skaistākajām dienām, līdzīgi kā Ziemassvētki un citi svētki. Un šī diena noteikti ir skaisti jānosvin, jo mamma mums katram ir tikai viena.

Manā ģimenē nav konkrēta rituāla vai tradīcijas, kā svinam Mātes dienu. Parasti cenšos šajā dienā satikt mammu un radīt viņai pēc iespējas lielāku pārsteigumu. Tas var būt kādas kafejnīcas vai restorāna apmeklējums vai pārsteigums mājās. Mamma šajā dienā tiek kārtīgi palutināta. Mammai ir divi bērni, tādēļ mēs cenšamies atgādināt, ka mūsu mamma ir visforšākā pasaulē.

Ir forši, ka ir šādas dienas kā Mātes diena vai Valentīna diena, kurā vairums vīriešu dāvā ziedus savām sievietēm. Savu mammu cenšamies iepriecināt visu cauru gadu un sniegt viņai uzmanību.

Labu attiecību pamatā galvenais ir mīlestība, kas ir skaidra un pašsaprotama lieta. Nākamais būtiskais faktors ir draudzība starp māti un dēlu, lai iegūtu uzticību. Ir svarīgi vienam otru saprast, atbalstīt un nenosodīt. Citreiz es redzu, ka mammas savus dēlus nosoda, kas nav patīkami. Vajag saplānot, kā kopā lieliski pavadīt laiku. Var taču aiziet uz kino, baletu, doties ceļojumos, vizināties ar divriteni vai vienkārši aizbraukt uz mežu pastaigāties. Piemēram, pagājušajā Mātes dienā kopā ar mammu devāmies slēpot.

Laikam ejot, mamma pozitīvā ziņā kļūst trakāka un labprāt iesaistās dažādos izaicinājumos un dullās avantūrās. Jāatceras, ka mamma ir arī sieviete,» savu mammu raksturo TV šovu un pasākumu vadītājs un modelis Mārtiņš Kapzems

Dukuram ar mammu superlabas attiecības

«Ikdienā kopā ar mammu pavadu ļoti daudz laika, un mums ir superlabas attiecības.

Mātes dienā gan neko sarežģītu nedarām. Satiekamies, pasniedzu mammai ziedus, dodamies uz kādu vietu pasēdēt, vārdu sakot, šo dienu pavadām kopā. Manās un mammas attiecībās ir abpusēja sapratne. Mums, bērniem, ir jāspēj saprast savus vecākus, kas ir vairāk pieredzējuši un daudz ko piedzīvojuši. Viņiem atkal jānovēl saprast mūs, bērnus, kas vēl tikai mācās dzīvot. Domāju, ka manas un mammas attiecības balstās uz saprašanu un pieņemšanu. Vecāki mēdz pārmest bērniem, ja viņi kaut ko nezina. Bērniem atkal tas nepatīk, jo liekas, ka visu zina, līdz ar to rodas konflikti. Mēs nepārmetam viens otram neko, drīzāk pamācām un palīdzam tikt uz priekšu. Svarīgi ir ieklausīties un izvērtēt notiekošo,» par attiecībām ar mammu Lolitu Dukuri aizdomājas dziedātājs Miks Dukurs.