Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Grūtības saliedē Ušakovu ģimeni

© F64 Photo Agency

Naktī no 4. uz 5. aprīli pulksten 00.01 vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce paziņoja, ka Nils Ušakovs tiek atstādināts no Rīgas mēra amata. Ušakova sieva un Rīgas mēra biroja vadītāja Iveta Strautiņa-Ušakova sarunā ar »Vakara Ziņām« atklāj aizkulises, ko piedzīvo viņas ģimene pēc šī paziņojuma.

Kāpēc atstādināšana notika nakts aizsegā?

«Katrā ziņā šī situācija, kas sākusies, saliedē ģimeni. Kopš strādāju par Rīgas mēra biroja vadītāju, esmu bijusi par un ar mēru. Un es atbalstīšu viņu, jo šajā situācijā nekas nav mainījies. Mērs jebkurā gadījumā nav zaudējis savu amatu. Viņš vienkārši ir atstādināts. Manuprāt, tas noticis politisku iemeslu un izrēķināšanās dēļ. Līdz ar to turpināšu strādāt kā līdz šim. Mēs visi esam cilvēki. Visas šīs darbības, kas notikušas, ir kaut kādā veidā katru no mums emocionāli iespaidojušas. Bet pāri visām šīm negācijām es esmu juriste un advokāte. Neatkarīgi no tā, kas notiek, es vērtēju šo situāciju arī no juridiskā viedokļa. Redzu, ka diemžēl viss, kas notiek, ir vairāk vai mazāk politiski angažēts. Es tiešām nesaprotu, kāpēc Pūces kungam vajadzēja rīkoties tieši tā? Viņš mierīgi varēja sasaukt preses konferenci. Pēc tam atsūtīt rīkojumu un publicēt šo lēmumu «Latvijas Vēstnesī», kā to paredz likums. Tā vietā viņš izdomāja rīkoties šādi. Pūce kā sātanists to ir publicējis pusnaktī, liedzot mēram jebkādā normālā cilvēciskā un tiesiskā veidā nodot savas pilnvaras, lietas un pēctecību kādam no vicemēriem. Grūti komentēt to, ka viņš ir palūdzis «Latvijas Vēstnesim» rezervēt vietu, lai šis lēmums tiek publicēts pusnaktī, tieši pulksten 00.01. Tas nozīmē, ka mēram, ejot gulēt, bija jānosapņo sava atstādināšana. Un pamostoties mēram nav nekādu juridisku tiesību parakstīt nevienu rīkojumu. Izdarīt jebkāda veida pēctecības nodrošināšanu tīri juridiski, kas izriet no likuma par pašvaldībām. Droši vien tas arī liecina par histērijas līmeni no VARAM (Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija) puses,» situāciju komentē mēra sieva Iveta Strautiņa-Ušakova, kas, par spīti gan nesen Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktajai kratīšanai ģimenes mājvietā, gan pēkšņajai Nila Ušakova atstādināšanai, spēj saglabāt mieru.

Kā norāda Iveta Strautiņa-Ušakova, Jurim Pūcem kā ministram bija pietiekami daudz iespēju apstrīdēt un atcelt Rīgas domes pieņemtos noteikumus, ja kāds no tiem viņam likās nepareizs. Tomēr šīs iespējas un pilnvaras viņš nebūt nav izmantojis. Visu to, ko viņš sarakstīja pieprasījumā, lūdzot atstādināt mēru Nilu Ušakovu, Juris Pūce iepriekš noklusēja. Iveta norāda, ka saistībā ar «Rīgas satiksmes» aizturēšanas gadījumiem nav saņemts neviens oficiāls dokuments. Arī saistībā ar notikušo kratīšanu Ivetas un Nila mājvietā Mežaparkā nav saņemts neviens juridisks pamatojums. Domes un priekšsēdētāja rīcībā nav neviena juridiska argumenta ne no KNAB, ne citas iestādes.

Ušakovam atņemta Rīgas mēra alga

«Mēs ļoti ceram, ka tomēr dzīvojam tiesiskā valstī. Šajā situācijā varam darīt tikai un vienīgi to, ko paredz likums. Mums šajās 30 dienās ir jāiesniedz pieprasījums Administratīvajā tiesā, ko plānojam arī darīt. Ja Nils šīs tiesības neizmanto, tad ir uzskatāms, ka viņš ir atlaists. Ja viņš savas tiesības izmanto, sākas administratīvais process, kas nozīmē trīs tiesu instances, lai noskaidrotu, vai lēmums par atstādināšanu ir bijis tiesisks vai prettiesisks. Prognozēt, kad varētu būt galējais tiesas lēmums, protams, nevaru.

No dienas, kad mērs tika atstādināts, ir pieņemts lēmums, ka viņš saņem tikai un vienīgi deputāta algu. Viņa pienākums, piedaloties tiesā, ir par saviem līdzekļiem apmaksāt juridisko palīdzību. Skaidrs, ka ne visi var būt juristi. Tātad viņam ir jāalgo par saviem līdzekļiem jurists, kurš 30 dienu laikā pierāda, ka šis rīkojums par atstādināšanu nav tiesisks. Sanāk, ka demokrātiski vēlēta amatpersona ir mazāk aizsargāta nekā jebkura civildienesta amatpersona. Šeit demokrātiski vēlētai personai pašai par saviem līdzekļiem ir jāpierāda, ka viņai ir taisnība. Neraugoties uz visu situāciju, Nils respektēs dotos norādījumus. Tā kā mērs ir atstādināts, viņš nedrīkst vadīt un sasaukt Rīgas domes un finanšu komitejas sēdes. Viņš nedrīkst izdot rīkojumus. Visas pārējās Rīgas domes priekšsēdētāja funkcijas un pienākumus pildīt likums Nilam neaizliedz, jo viņš nav atlaists no amata. Tas nozīmē, ka vicemērs Oļegs Burovs pilda visas šīs funkcijas, ko likums liedz pildīt mēram. No amata Nilu var atlaist tikai Rīgas dome. Vai arī tiesa, kas pasaka, ka rīkojums ir bijis tiesisks, pamatots un juridisks. Tajā brīdī, kad ir pieņemts galējās instances lēmums, ir zināms, vai Nils Ušakovs ir atlaists no mēra amata.

Attiecībā uz mani šajā situācijā nekas nemainās, es turpinu pildīt biroja administratores pienākumus. Šobrīd palīdzu pildīt pienākumus arī mēra aizstājējam Burovam, kurš tomēr ir jauns vietnieks,» turpmāko rīcību un iespējamo notikumu gaitu iezīmē Strautiņa-Ušakova.