Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Laika ziņu meitene Daira Zīle septiņās dienās iepazīst Portugāli

© Dairas Zīles privātais arhīvs

Jaunā un talantīgā Latvijas Televīzijas laika ziņu diktore Daira Zīle aprīļa sākumā devās septiņu dienu ceļojumā uz Portugāli, lai veltītu laiku sev un iepazītu vietējo iedzīvotāju tradīcijas.

Saraksts ar valstīm, uz kurām Daira Zīle vēlētos aizbraukt, ir ļoti garš. Portugāle ir viens no galamērķiem ilgi lolotajiem sapņiem, kuru viņai izdevies īstenot. Laika ziņu meitene atklāj, ka ļoti ilgi nebija ceļojusi ārpus Latvijas, jo visas rūpes veltījusi savam bērniņam. Šobrīd, kad mazais puisēns paaudzies, viņa beidzot varēja paņemt atvaļinājumu, lai veltītu laiku sev. Ceļojumā viņa devās kopā ar krustmāti. Kamēr Daira bija Portugālē, tikmēr dēlēns palika mājā kopā ar viņas vīru.

Daira Zīle sarunā ar »Vakara Ziņām« atzīst, ka ceļojums ir lielisks veids, kā atgūt enerģiju un paplašināt redzesloku. Šis ir viens no labākajiem veidiem, kā atpūsties no ikdienas rutīnas, lai pēc tam atgrieztos ar jaunu enerģiju ikdienas gaitās.

Ceļotāja šā brauciena laikā pārliecinājusies, ja Latvijā spīdētu tik daudz saules kā Portugālē, visticamāk, nevienam vairs nebūtu problēmu. Daira ievērojusi - jo saulainākā vietā dzīvo cilvēki, jo viņi ir smaidīgāki, laimīgāki un atvērtāki.

Apskata Belemas torni un nogaršo Belemas kūkas

Dairas Zīles privātais arhīvs

«Pēc brauciena ir ļoti daudz iespaidu! Portugāles galvaspilsēta Lisabona ir ļoti spilgta. Māju fasādes ir ļoti krāšņas, veikalu skatlogi un flīžu gleznojumi ļoti spilgti! Putni čivina visās malās. Apskatījām senāko Lisabonas liftu. Izstaigājām vecpilsētu, kurā viss liekas ar roku sasniedzams, jo visu var izstaigāt kājām. Apskatījām arī Belemas torni. Nobaudījām tradicionālās portugāļu olu krēma smalkmaizītes jeb Belemas kūciņas. Tās baudījām tieši tajā pašā autentiskajā vietā, kur savulaik mūki radīja šo smalkmaizīšu recepti,» stāsta ceļotāja.

Dairas Zīles privātais arhīvs

Savaldzina okeāna šalkoņa Rokas ragā

«Izbraucot no Lisabonas, bijām Rokas ragā, kas ir Eiropas galējais rietumu punkts. Tas ir klinšains krasts pie Atlantijas okeāna. Skats bija ļoti iespaidīgs un visaptverošs, bet diena skaista, saulaina, ļoti spilgta un netipiska šim gadalaikam. Vietējie stāstīja, ka pavasaros te parasti līst, gandrīz vai katru dienu ir vēss.

Dairas Zīles privātais arhīvs

Šobrīd Portugālē ir vētru sezona, bet mums palaimējās ar laikapstākļiem. Spīdēja saule un okeānā varēja saskatīt dažādas zilās krāsas nokrāsas. Okeāna ainava bija elpu aizraujoša ar savu šalkoņu. Tajā brīdī saproti, cik daba ir milzīga un varena, bet tu tās priekšā esi vien mazs cilvēciņš,» viņa dalās ceļojuma iespaidos.

Gleznainā Penas pils Sintrā

«Viesojāmies Sintrā, kur apskatījām slaveno Penas pili, kas ir arī iekļauta UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojumu sarakstā. Pili rotā apgleznotas flīzes un dažādu krāsu kupoli, un tā atrodas Sintras pakalnos,» viņa stāsta.

Dairas Zīles privātais arhīvs

Penas pils ir viena no populārākajām un iecienītākajām tūristu vietām. Šai īpašajai celtnei ir iespaidīga arhitektūra un sena vēsture.

Garšīgi var paēst pat necilā krodziņā

«Portugālē ir ļoti garšīgs ēdiens, sākot no mazas necilas kafejnīcas līdz pat glaunam restorānam. Tādēļ gastronomisko baudu meklētājiem ceļojums uz Portugāli, visticamāk, neliks vilties.

Dairas Zīles privātais arhīvs

Par nelielu summu var ļoti garšīgi paēst. Ēdiena gatavošanas kultūra ir augstā līmenī. Mani patīkami pārsteidza zemais cenu līmenis. Portugālē ir lētāk nekā Latvijā. Kad dienas beigās apskati iztērēto naudas summu, secini, ka ēdiens, transports un iepirkšanās, nesastāda lielas izmaksas. Ir tiešām lētāk nekā mājās. Kārtīgas pusdienas vienai personai izmaksā nepilni 20 eiro. Glaunākā restorānā būs jāšķiras no 25 eiro. Tomēr, ja vēlies tikai sendviču [sviestmaizi ar piedevām] vai salātus, tad vari iekļauties līdz 10 eiro robežās. Ēdiens tiek gatavots no svaigiem produktiem, kas nopērkami Lisabonas lielajā tirgū «Time Out Market».

Portugālē nogaršoju arī šā gada pirmo zemeni. Jāteic, ka pretēji manām ekspektācijām, ka tās būs gumijotas un bez garšas, biju patīkami pārsteigta. Zemenes ne tikai vizuāli bija skaistas, bet arī labi garšoja,» par garšas kārpiņu lutināšanu ceļojum laikā stāsta Daira.

Ceļojuma izmaksas

Tiešais lidojums uz Lisabonu ar aviokompāniju «airBaltic» vienai personai turp un atpakaļ izmaksāja 250 eiro. Daira ar savu ceļabiedri krustmāti biļetes uz Lisabonu iegādājās šā gada janvārī. Lidojums līdz galamērķim ilga četrarpus stundas.

Savukārt viesnīcas vietā Daira ar radinieci uz septiņām dienām par 480 eiro noīrēja Lisabonas vecpilsētā dzīvokli ar divām guļamistabām, viesistabu, virtuvi, vannasistabu un terasi.

Daira atklāj, ka, dodoties ceļojumos, labprātāk par viesnīcām izvēlas īrēt dzīvokļus, izmantojot naktsmītņu rezervēšanas uzņēmuma «Airbnb» aplikāciju. «Īrējot dzīvokļus, ir ne tikai lielāks komforts, bet arī emocionāli vairāk jūties piederīgs vietējiem. Pārmijot vārdus ar dzīvokļa saimniekiem, vari uzzināt gan ieteicamās vietas, ko apskatīt, gan arī gūt labāku pieredzi, ko tūrisma gidi nekad neatklās,» ar ceļošanas pieredzi dalās Daira.