Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Kā slavenību ģimenēs sadalīti sadzīves pienākumi?

© F64 Photo Agency

Ikdienas pienākumi mājas uzkopšanā var būt gan lielisks saliedēšanas pasākums, gan arī iemesli strīdiem un pat ģimenes skandāliem. Pat zvaigžņu ikdienā ir ne tikai krāšņi tērpi un saviesīgi pasākumi, bet arī pavisam vienkārši sadzīves pienākumi. Slavenības sarunā ar »Vakara Ziņām« atklāj, kādi ir viņu ikdienas uzdevumi, rūpējoties par ģimenes ligzdiņu.

Dinsbergu ģimenē sieva pa virtuvi, bet vīrs pucē dzīvokli

«Mājas darbus ar sievu (dziedātāja Anmary jeb īstajā vārdā Linda Dinsberga - red. piez.) dalām uz pusēm. Mūsmājās nav strikti noteikts, ko dara viens un ko otrs. Sieva gatavo ēst un arī traukus man neļauj mazgāt. Tāpēc esmu no tā pasargāts un ļoti priecīgs, ka man nav jāmazgā trauki. Mēs dzīvojam dzīvoklī, tādēļ darbi, kas paredzēti, dzīvojot privātmājā, mums atkrīt. Nav problēmu iztīrīt dzīvokli un izsūkt putekļus. Šajos uzkopšanas darbos gluži kā spēlē mēs mēģinām iesaistīt arī mazo puiku. Lai arī viņš pierod, ka mājās kaut kas ir jādara.

Ja ir darāms kas nopietnāks, tad to uzticu veikt profesionālim. Santehnikas lietas gan man nav svešas, bet elektriķis tomēr neesmu. Sieva mēdz teikt, ka esmu mākslinieks un dizaineris. Lielākoties veidojot telpu dizainu, mēdzu diplomātiski ieteikt savas idejas. Man jau gribētos, lai sieva nosaka dizainu, taču izrādās, ka mani ieteikumi īstenībā ir ļoti noderīgi. Neesmu nekāds lielais speciālists un nezinu, no kā man tas iedzimts, bet dizaina lietas mani uzrunā. Patīk izvēlēties krāsu salikumus. Ja ir nepieciešams - labprāt krāsoju un līmēju tapetes. Jāteic, ka ne vienmēr aktuālas un modernas lietas liek justies labi. Galvenais, lai nav diskomforta, pašiem būtu ērti un mājās mēs justu labās vibrācijas.

Mums ar sievu domas sakrīt, jo nekrājam mazus sīkumiņus, domājam globāli. Mums dzīve ir tik saspringta un dinamiska, tādēļ ļoti maz laika pavadām mūsu mītnē. Protams, apsveram arī domu par privātmāju, bet, tā kā abi šobrīd esam aizņemti ar koncertiem, nebūtu daudz laika, ko veltīt dārza dizainam vai mauriņa pļaušanai. Reizēm gan uznāk vēlme rakt zemi un skaldīt malku. Esmu audzis laukos, tādēļ lauku darbi man nav sveši,» par mājas darbu sadali ģimenē stāsta «Izklaides producentu apvienības 7» direktors Aigars Dinsbergs.

Gudrais: «Sieva zina, ka mani speciāli skubināt nevar!»

«Manas kundzes pienākumi ir mājas uzkopšana. Es par putekļusūcēju parasti tālāk netieku. Savukārt gatavošana ir mans lauciņš. Gatavoju vairāk par sievu. Ir, protams, īpašas lietas, ko gatavo tikai sieva.

Tāpat arī pie mājas pļauju mauriņu un, ja vajag, sienā iesitu naglu vai arī kā jau mūziķim pieklājas darbojos ar elektrības lietām. Elektriķi esmu saucis tikai tāpēc, lai pārbaudītu visu elektrosistēmu. Mūsmājās esmu pats vilcis visus elektrības vadus un licis drošinātājus. Meistarus nesaucu, ja ka kaut kas atgadās, tad ar visu tieku galā pats. Esmu sagādājis dažnedažādas speciālās uzpariktes.

Sieva zina, ka mani speciāli skubināt nevar. Ja man ir garastāvoklis, es paveicu nepieciešamos darbus. Bet, ja man pasaka, izdari to un to, es tā vis uzreiz nedarīšu. Man vajag noskaņoties uz darbu, lai varu to labi paveikt. Piemēram, izdomāju, ka mājai pats uzlikšu jumtu, un tā arī izdarīju. Vienīgā lieta, ko neesmu iemācījies, ir flīžu likšana,» atklāj pazīstamais latviešu ģitārists Aivars Gudrais.

Pavlovs meitas no mazotnes radina pie kārtības

«Dzīvojam Pierīgas privātmājā, kur vasarās ir mauriņa pļaušana, bet ziemā sniega tīrīšana. Man ļoti patīk tīrīt piesnigušo pagalmu, tas ir labs veids kā relaksēties. Darbojos arī virtuvē - gan gatavoju, gan dodos sagādāt pārtiku. Meitas kopā ar mammu sakārto virtuvi. Es ielieku traukus mazgājamā mašīnā un saspiežu podziņas.

Mēs mājās nedalām sieviešu vai vīriešu darbus. Ja gaidām ciemiņus, tad māju uzkopjam kopā un katru dienu cenšamies to uzturēt kārtībā. No rīta visu sakārtojam un tāpat arī vakarā piekārtojam. Nekad nevar zināt, kad ieradīsies ciemiņi.

Mājas darbus veicam kā komanda. Piemēram, pēc vakariņām visi kopā sakārtojam galdu, ieliekam mazgāties traukus un visu satīrām. Ja mājās neesmu agrāk par 18.00, tad vakariņas gatavo sieva, ja esmu 18.00, tad vakariņas gatavoju es. Protams, sestdien un svētdien man patīk ģimenei sarūpēt kādu pārsteigumu un tad pagatavoju ko īpašu. Savukārt meitas mēdz uzmeistarot saldo ēdienu, vieglu kūku vai cepumus. Mēs audzinām un radinām savas meitenes Letīciju (13) un Olīviju (11) pie darba, jo nākotnē viņas būs saimnieces un pašas veidos savas ģimenes,» tā modes mākslinieks Aleksandrs Pavlovs.

Ginta Krievkalna palīdzīgu roku lūdz tētim

«Vīrs strādā no agra rīta līdz vēlam vakaram, tādēļ viņam mājās tiek uzticēts iznest tikai atkritumus. Visu pārējo daru es - gatavoju ēst, mazgāju traukus un uzkopju. Nav tik traki! Ja ikdienā to regulāri dara, tas aizņem ļoti maz laika. Man izdodas apvienot gan dziedātājas, gan mammas lomu. Ir cilvēki, kas dara vēl nopietnākas lietas un visu apvieno. Vīrs Kristaps tomēr ir mūzikas cilvēks un mākslinieks, tādēļ neuzbāžos viņam ar sadzīves lietām. Protams, elektrisko lampiņu ieskrūvēt viņš prot. Bet, ja vajag saremontēt lielākas lietas, tad aicinu palīgā savu tēti. Viņš ir ļoti saimnieciskas dabas cilvēks, kuram ir instrumenti, pieredze un zināšanas. Tas nav bieži un regulāri, bet, kad iekrājas darbi, tad viņš ņem līdzi savu instrumentu kasti un brauc ciemos. Pie reizes iedzeram tēju un aprunājamies. Patīkamais apvienojas ar lietderīgo,» dziedātāja Ginta Krievkalna atklāj, kā ģimenē tiek galā ar mājas darbiem.

Ingrīda Latimira vīru iepriecina ar latviešu virtuvi

«Es daru visus mājas darbus, jo vīrs pārsvarā dzīvo Maskavā. Visvairāk man patīk gatavot ēst. Kad satieku vīru, tad ceļu viņam galdā gardumus. Viņam garšo viss, ko gatavoju. Vīrs ir ļoti iecienījis tādus ēdienus kā rasolu, pīrāgus un cepešus. Es esmu iemācījusies pagatavot arī latviešu desertu debesmannu. Dzīvoju privātmājā, tādēļ darāmā ir daudz. Mauriņu nopļaut gan palūdzu kādam citam. Āra darbus uzticu veikt saviem dēliem, » pastāsta bijusī Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Latimira (Ūdre).

Līgas Robežnieces hektāru lielā sporta zāle

«Vīrs mājās ir ļoti reti, tāpēc, godīgi sakot, es pati daru visus mājas darbus. Pagājušajā vasarā gan vīrs pļāva zāli un tad es varēju darīt kaut ko citu. Es jau esmu labā nozīmē traka, jo pati roku zemi, pati zāģēju. Tiesa gan, ja ir jāzāģē lielie koki, to dara veči. Tad palīgā atbrauc opis un vīratēvs.

Man jau kopš bērnības patīk lauku darbi. Tādēļ esmu priecīga, ka varu iet un rakt. Laukus uztveru kā vislabāko sporta zāli, kurā tiek nodarbināti visi muskuļi. Neviens vien dzejolis un melodija ir radīta tādā monotonā rakšanā, krūmu griešanā, stādīšanā, sēšanā vai lapu grābšanā. Lapu grābšana vispār ir augstākā līmeņa meditācija. Grābjot lapas, esmu radījusi pat veselus pasākumu scenārijus.

Dzīvojam privātmājā piecus kilometrus no Baldones un 35 minūšu brauciena attālumā no Rīgas. Mums ir tikai viens hektārs zemes, tādēļ neteiktu, ka esam pārāk noslogoti ar lauku darbiem. Jā, protams, ir lauku dobes, bet tas ir tikai ģimenes vajadzībām, bet ne biznesam. Protams, ir arī parastie mājas uzkopšanas darbi un bērnu vešana uz skolu, kā arī mans pamatdarbs - pasākumu organizēšana, preses relīžu veidošana, fotogrāfiju koriģēšana un labošana. Daudz ko varu darīt no mājām, bet uz pasākumiem, koncertiem vai radošiem priekšnesumiem, kurus organizēju, gan ir jābrauc. Katru dienu savus darāmos darbus esmu sarakstījusi pa punktiem. Ik rītu pēc sešiem esmu augšā, gatavoju brokastis, vedu bērnus uz skolu, tad sākas ikdienas darbi. Es varu tikai priecāties, jo meitas ir pietiekami lielas, lai ik pa brīdim nāktu man palīgā. Meitas Luīze (13) un Terēze (9) ir lielas ēdiena gatavotājas. Rūpes par ēdienreizēm uzticu meitām. Mazākā ir brīnišķīga kotlešu un pankūku cepēja, bet lielā meita uztaisa kādu zupiņu. Ēst gatavošanu neuzspiežu, bet ar savu piemēru rādu, kā to vajag darīt. Viņas redz, ka mamma ieslēdz filmu vai īpašu mūziku un izskatās diezgan laimīga, to darot. Un viņas to kopē. Nākamajiem znotiem būs ļoti labas saimnieces. Vismaz es tā ceru. Mājas tīrīšana gan viņas vēl neaizrauj, bet ir iepaticies gludināt veļu. Ja kaut kas ir radījis meitām bērnības atmiņas, tad tā esmu es - mamma, kas ir mūžīgais virpulis,» par saviem ikdienas pienākumiem pastāsta dziedātāja un pasākumu organizatore Līga Robežniece.