Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Deputāti var palikt bez īres un degvielas naudas

© F64 Photo Agency

Gluži kā saldais ēdiens daudziem Latvijā dzīvojošajiem bija ziņa, ka tiks ierosināts atcelt Saeimas deputātiem kompensācijas par dzīvokļu īri un automašīnu degvielas patēriņiem. Tādēļ sazinājāmies ar politiķiem, lai uzzinātu, cik ļoti iespējamā kompensāciju atņemšana atstās iespaidu uz politiķu naudas maciņiem.

Aldis Gobzems par kolēģu krāpšanos neko nav dzirdējis

«Esmu iesniedzis priekšlikumu atcelt transporta kompensācijas Rīgā un Pierīgā dzīvojošajiem. Manuprāt, tas ir loģiski, jo citi sabiedrības locekļi, kuri dzīvo Rīgā vai Pierīgā, nesaņem šādas kompensācijas. Bet pieprasījums atcelt kompensāciju pilnīgi visiem deputātiem, arī tiem, kas dzīvo Rēzeknē, Aizputē, Daugavpilī, Liepājā vai citur, manuprāt, ir populistisks priekšlikums. Saeimas deputātam savā darba vietā ir jābūt vismaz trīs vai pat četras dienas nedēļā. Tikai piektdienās ir tikšanās ar vēlētājiem. Tiem Saeimas deputātiem, kas nedzīvo Rīgā un Pierīgā, būtībā ir jāiztērē visa darba alga dzīvošanai un nokļūšanai līdz Saeimai. Tas ir nesamērīgi pret personām, kas ir ievēlētas no Latvijas reģioniem. Ir svarīgi nodrošināt deputātiem, kas dzīvo attālākos Latvijas nostūros, tādus pašus apstākļu kā Rīgā vai Pierīgā dzīvojošajiem. Nevar būt tā, ka viņi tiek diskriminēti tikai tāpēc, ka dzīvo Daugavpilī vai Liepājā. Vēlos uzsvērt, ka Latvijā vajadzētu, lai Saeimā iekļūst pēc iespējas vairāk personu, kas ir no reģioniem, ne tikai no Rīgas un Pierīgas. Ja mēs runājam par manipulācijām ar kompensācijām, tad ar manipulācijām var ļoti vienkārši tikt galā. To iespējams pārbaudīt, un par šādiem pārkāpumiem pienākas kriminālatbildība, kas ir viegli risināms jautājums. Par šāda veida pārkāpumiem kolēģu vidū gan neko papildus neesmu dzirdējis, izņemot to, kas ir pieejams publiski,» sarunā ar »Vakara Ziņām« savu viedokli par kompensācijām pauž deputāts Aldis Gobzems.

Rihards Kols: «Uz pelmeņu iestādi kolēģi nevedīsi!»

«Šis jautājums ir plaši diskutējams. Protams, ka šim procesam ir jābūt caurspīdīgam un patiesam. Teiksim tā, lai nav fiktīvas situācijas, ka cilvēki deklarējas nekustamajā īpašumā, kas ir tālāk no Rīgas, lai iegūtu mājokļu kompensāciju. Svarīgi, lai deputāta norādītā deklarētā dzīvesvieta un transportlīdzekļa izdevumi būtu īsti. Jo ir dzirdētas visādas lietas. Protams, ir izskanējuši gadījumi, kas beigušies pat ar kriminālprocesu. Piemēram, bijušā deputāta Askolda Kļaviņa gadījums.

Saņemt vai nesaņemt kompensāciju ir deputāta attieksme. Es zinu arī deputātus, kas dzīvo tālu no Rīgas, braukā vairākas reizes nedēļā uz Saeimu un neizmanto kompensācijas. Arī es pagājušajā Saeimas sasaukumā ļoti maz vai vispār neizmantoju šo iespēju. 13. Saeimā esmu sācis vadīt Ārlietu komisiju, tādēļ bieži ar savu automašīnu braucu komandējumos uz Igauniju un Lietuvu, kas tomēr ietekmē manu finansiālo situāciju, tādēļ sāku izmantot transporta kompensāciju. Savā automašīnā ieleju divas pilnas bākas ar degvielu, kas ir aptuveni simt eiro apmērā. Jāteic, ka citās valstīs amatpersonām ir pat mēneša kompensācijas par šādām lietām, piemēram, izdevumi reprezentatīvam apģērbam. Komandējumos ir arī papildu izmaksas. Piemēram, nav tā, ka visas tikšanās ar ārzemju kolēģiem notiek vien kabinetā, tu tiec uzaicināts arī uz restorānu. Namatēvs vai namamāte tev var uzsaukt maltīti. Tomēr jārēķinās, ka arī pašam par sevi jāatbild, ievērojot noteiktu protokolu un etiķeti, kāda ir, esot ārvalstu vizītē. Ja tevi uzaicina pusdienās uz pieklājīgu restorānu, tu neierosināsi ārzemju kolēģim doties uz pelmeņu iestādi. Ja šādas pusdienas vai vakariņas vidēji maksā 20 vai 30 eiro, tad mēnesī, kas ir četras vai piecas reizes, tie ir aptuveni 70 vai 80 eiro. Kad dodies ārzemju vizītēs, kā dāvanu mēdz atvest arī kādu suvenīru, kas tiek iekļauts kopējos rēķinos. Nav tā, ka aizstāvu kompensāciju saņēmējus. Tomēr vēlos paskaidrot iemeslus, kādēļ saņemu pats, un nedaudz atklāt to daļu, par ko cilvēki parasti neaizdomājas. Droši vien sabiedrībā valda uzskats, ja deputātiem ir tāds atalgojums, kāpēc viņi vēl saņem kompensācijas? Aicinājums pārtraukt visas kompensācijas un nogriezt atalgojumu ir tāds populistisks gājiens. Protams, ja paprasīs jebkuram iedzīvotājam, vai vajag saglabāt kompensāciju, domāju, ka būs reti atrodams, kurš teiks: «Jā, vajag!» Visi teiks: «Ārprāts, kā viņi uzdrošinājās? Ar šo tēmu politiķi var ļoti viegli un daudz piesaistīt vēlētājus.»

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņu" žurnālā vai www.vz.lv