Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Ko svētku galdā cels svaigēdāja Šeila?

© F64

Modes māksliniece Šeila Vanaga jau vairākus gadus ir svaigēdāja, un beidzamā gada laikā viņa arī izveidojusi svaigēdāju kafejnīcu «Nirvana Raw». Ciemojāmies pie Šeilas svētku priekšvakarā, lai uzzinātu, kādu maltīti Ziemassvētkos un gadu mijā galdā ceļ svaigēdāji.

Šeila, rosoties savā virtuvē, »Vakara Ziņām« demonstrēja, kā no dažādiem un Latvijā pieejamiem produktiem var pagatavot svētku maltīti. Šāda ēdienkarte iederēsies ne tikai Ziemassvētkos un Jaungada svinībās, bet arī dzimšanas dienās vai ballītēs, kad ciemos nāk draugi. «Cilvēkiem ir grūti atturēties no ēdiena, kas ir sāļš vai trekns. Mēs ļoti vēlamies šo neveselīgo ēdienu, jo šīs lietas dabā vienmēr ir bijušas deficītā. Savukārt ēdamlietas, kas ir veselīgas, cilvēkiem šķiet, ka nav pietiekami barojošas.

Kad tu proti pagatavot svaigēdāju receptes, pēkšņi izrādās, ka viss veselīgais ir arī ļoti garšīgs.»

Svētku maltītes produkti

Lai Šeila pagatavotu savas svētku galda receptes, viņai jāsagādā saulespuķu sēklas, ķirbis, ingvers, čili pipari, burkāns, maize, zaļumi, garšvielas, olīveļļa, ķiploks, avokado.

Lielākais palīgs - blenderis

«Blenderis svaigēdāju recepšu pagatavošanā ir ļoti svarīgs virtuves palīgs. Blenderim nav jābūt superdārgam. Ļoti daudzos veikalos, arī pasūtot internetā, var nopirkt labu virtuves tehniku par pieņemamu cenu. Ja blenderis ir mazāk jaudīgs, tad dārzeņus un citas sastāvdaļas var arī sarīvēt vai sagriezt sīkākos gabaliņos,» iesaka Šeila.

Modes mākslinieces ieteikto ēdienu recepšu pamatā ir mērces. Tās var izmantot ne tikai pie dārzeņiem, bet arī gatavojot salātus vai citos veidos.

Svaigēdāju majonēze

Majonēzes pagatavošanai nepieciešamas saulespuķu sēklas, tik daudz, cik pašam tīk, citrons, nedaudz sāls un melnie pipari. Var pielikt klāt arī ķiploku un valriekstus, bet tas ir gaumes jautājums. Masai pielej nedaudz ūdens, un tā jāblenderē, līdz majonēze gatava.

Mērce ar mārrutkiem un āboliem

Vajadzīgas saulespuķu sēklas, citrons, nedaudz sāls, melnie pipari, mārrutki, āboli un mazliet ūdens. Visas sastāvdaļas sablenderē.

Gvakamole jeb avokado mērce

Sastāvdaļas - saulespuķu sēklas, avokado, citrons, sāls, melnie pipari, dateles, nedaudz medus un ūdens, visu sablenderē.

Čatnijs

Saulespuķu sēklas, ķiplokus, ķirbi, citronu, tomātu, burkānu, čili piparu, dateles un nedaudz cukura liek blenderī, pievieno olīveļļu, sāli un piparus, visu sablenderē.

Dārzeņu plate

Kad mērces gatavas, tās pasniedz ar svaigiem šampinjoniem, papriku, tomātiem, zirņiem un dillēm.