Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Dzirnakmens no «Kaļķu vārtiem» – simbols un pamatvērtība

© Publicitātes foto

2018. gada rudens Rīgas restorānu nedēļa ieies vēsturē kā laiks, kad Rīgas restorānu piedāvājumā valdīja Latvija visā savā daudzveidībā un garšu buķetē. Restorāns «Kaļķu vārti» šefpavāres Ingas Cīrules vadībā piedāvā izcilu trīs kārtu maltīti, kurā dominē latviskās vērtības gan produktu izvēlē, gan pagatavošanas niansēs, ieviešot mūsdienu tendences, bet saglabājot vēstures tradīcijas.

Rudens nāk ar gaili un butēm

Kopš senseniem laikiem rudens ēdienkartē latviešiem bijuši gan gaiļi, kas ir tradicionālā Mārtiņdienas maltīte, gan butes, ko rudenī Rīgas jūras līcī var makšķerēt pat no krasta, gan asinsdesas, kas katrā lauku mājā tika gatavotas pēc cūku bērēm, kā arī dārza un meža veltes. Restorāna šefpavāre Inga Cīrule atzīst, ka sastādīt ēdienkarti, kas apliecina Latvijas simtgades vērtības, nebūt nav viegls uzdevums, tāpēc par pamatu tai ņemti latviešiem tradicionālie produkti - graudi, zivis, gaļa, biezpiens un dārzeņi. Uzkodās restorānu nedēļas laikā viesi tiks cienāti ar gaiļa terīni. Pārjautāta, vai tiešām tas būs gailis, šefpavāre apliecina: «Tas tiešām būs gailis no Latvijas zemnieku saimniecības «Zvirbulīši». Tāpat arī asinsdesa un citi produkti ir vietējās izcelsmes. Gaļu un asinsdesu papildināšu ar plūmju biezeni, smiltsērkšķu sulā marinētu muskatķirbi un ķiploku ziedu pesto.»

Biezpiena krēms ietērpts spoguļglazūrā pārliecinoši izsauc asociācijas ar dzirnakmeni. Ideja par šādu desertu Ingai Cīrulei bijusi jau pasen, bet nu ir īstais brīdis to piedāvāt plašai publikai. / Publicitātes foto

Savukārt pamatēdienā «Kaļķu vārti» piedāvās divas variācijas - zivi un īpaši veģetāriešiem pagatavoto neapstrādātu griķu biezputru. «Esam novērojuši, ka pēdējā laikā lielu popularitāti iegūst viegli un maigi ēdieni, tāpēc izvēlējāmies Baltijas jūras buti, ko papildināsim ar kūpinātas selerijas saknes un topinambūru biezeni, cidoniju sīrupā glazētu kāli, cūku pupām un «Zilver» vīna darītavas balto jāņogu vīna mērci.»

Noderīga informācija!No 8. līdz 14. oktobrim norisināsies Rīgas restorānu nedēļa. Rīgas restorānu nedēļā labākie Rīgas restorāni ver durvis visiem gardēžiem, kuri ir gatavi ļauties garšas baudījumam par īpaši izdevīgām cenām - 15 vai 20 eiro par trīs kārtu maltīti.

Simtgades dzirnakmens

Dzirnakmens ir viens no Latvijas simboliem, kas iestrādāts suvenīros, monētās un tiek izmantots, lai pasvītrotu piederību Latvijai. Inga Cīrule teic: «Jau pasen radās ideja par desertu «Dzirnakmens», taču nebija iemesla to realizēt dzīvē. Tagad, kad Latvija svin savu simtgadi un norit Rīgas restorānu nedēļa, kas veltīta šai zīmīgajai jubilejai, ir īstais brīdis to celt gaismā.»

«Izstrādājot Latvijas simtgades ēdienkarti, par pamatu ņēmu latviskās vērtības, papildinot tās ar mūsdienu tendencēm - bute un gailis ir latviešu virtuves rudens ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa,» teic restorāna «Kaļķu vārti» šefpavāre Inga Cīrule. / Publicitātes foto

Deserta pamatā ir dzirnakmens formas biezpiena krēms, kas iekļauts spoguļglazūrā akmenim raksturīgajā krāsā. Tas papildināts ar seno latviešu virtuvei raksturīgo alus mērci, dzērveņu saldējumu uz rupjmaizes biskvīta, kaltētu dzērveņu pulveri un svaigām dzērveņu un smiltsērkšķu ogām.

Saviem viesiem pavāre sola arī divus dažādus komplimentus.

"Kaļķu vārtu" piedāvājums

Uzkoda
Gaiļa gaļas un asinsdesas terīne ar plūmju biezeni, smiltsērkšķu sulā marinētu muskatķirbi un ķiploku ziedu pesto.

Pamatēdiens
Rucavas baltajā sviestā cepta plekste ar kūpinātas selerijas saknes un topinambūru biezeni, cidoniju sīrupā glazētu kāli, cūku pupām un «Zilver» vīna darītavas balto jāņogu vīna mērci.
vai
Zemnieku saimniecības «Adzelvieši» zaļie griķi ar ceptām meža sēnēm, dārzeņiem un burkānu čipsiem.

Deserts
«Dzirnakmens»

Cena par trīs kārtu maltīti 20 eiro.