Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Vai starmešu spožās gaismas salauž slavenību attiecības?

© Ingrīda Punka

Šķiršanās pēdējā laikā ir kļuvusi par biežu parādību Latvijas slavenību vidū. Apkopojām slavenus pārus, kuru šķiršanās ir rotājušas žurnālu vākus, un sazinājāmies ar profesionālu psihologu, lai noskaidrotu, vai pastiprināta sabiedrības uzmanība ir viens no iemesliem, kas palielina spriedzi attiecībās, un tāpēc pāris nolemj šķirties, vai arī iemesli ir pavisam citi.

Dziedātāja Ieva Sutugova (26) šā gada aprīlī paziņoja, ka ir šķīrusies no vīra, pianista Jāņa Miltiņa, ar kuru bija precējusies četrus gadus. Ieva un Jānis viens otram jāvārdu teica 2014. gada 21. jūlijā.


Dziedātāja Aija Andrejeva (32) 2016. gadā oficiāli šķīrās no vīra, uzņēmēja Toma Bērziņa. Pāris apprecējās 2013. gadā, bet 2011. gadā abi pirmoreiz kopā izgāja sabiedrībā.


Apburošā dziedātāja Linda Leen (38) jeb īstajā vārdā Linda Lezdiņa, kas gadiem ilgi ir bijusi viena no iekārojamākajām sievietēm Latvijas šovbiznesā, savas dzīves laikā ir pieredzējusi vairākas šķiršanās. 2003. gadā viņa bija kopā ar televīzijas un radio personību Eduardu Švānu, bet tikai divus gadus vēlāk, 2005. gadā, Lindu savaldzināja «Superhuman» solists Kristians Korns.
Jau 2006. gadā dziedātāja bija kopā ar politiķi Edgaru Jaunupu, abu attiecības ilga līdz 2010. gadam. Šobrīd Edgars Jaunups ir laimīgi precējies ar Katrīnu un kļuvis par tēti dēliņam Karlam. Tikmēr Linda savu ģimenes ligzdiņu vēl nav paspējusi novīt.
2011. gadā Lindas sirdi savaldzināja Sandris Jarbušs, šīs attiecības ilga līdz 2013. gadam. 2016. gadā Linda bija kopā ar jelgavnieku Ivo Šaboviču.


Skaistumkopšanas salona «BBBinnija» īpašniece Binnija Ārberga (43) 2016. gadā šķīrās no drauga - ugunsdzēsēja Matīsa Upleja. Binnija un Matīss par savām attiecībām plašākai sabiedrībai atklāja 2013. gadā. Pāris iepazinās Binnijas vadītajā LNT raidījumā «Precamies!?!». Binnijas un Matīsa attiecībās ir dzimis dēliņš Rodrigo Uplejs.

Šī gada aprīlī izšķīrās sabiedrības dāma vīnzine Santa Kristiāna Zāmuele (41) un «ABLV Bank» līdzīpašnieks Oļegs Fiļs (44). Pāris apprecējās 2016. gadā, bet attiecības bija uzsākuši 2015. gadā.

2016. gadā šķīrās bijusī modele Una Gavare (43) un uzņēmējs Māris Gavars (47). Pāris oficiāli bija precējies 14 gadus, bet faktiski kopā bija 18 gadus. Abu attiecībās ir dzimuši septiņi bērni. Una un Māris bija paraugpāris, kas uzsvēra, cik svarīgas ir ģimeniskās un tradicionālās vērtības, tādēļ tik negaidīts pavērsiens abu attiecībās šokēja sabiedrību.


Šī gada martā plašsaziņu līdzekļos izskanēja ziņas par basketbolistes Guntas Baško (38) un bijušā basketbolista Kristapa Melbārža šķiršanos. Pāris gredzenus mija 2011. gadā, bet attiecības uzsāka 2009. gadā.


Par savu šķiršanos martā paziņoja arī pasaulslavenais mūziķu pāris - operas dīva Kristīne Opolais un diriģents Andris Nelsons. Talantīgais pāris apprecējās 2011. gada 29. aprīlī. Pāra laulībā ir dzimusi meitiņa Adrianna Anna (6).


Dziedošais policists Nikolajs Puzikovs (28) par šķiršanos no bērnudārza audzinātājas Annijas Annas Pakalnas »Vakara Ziņām« pastāstīja šā gada janvārī. Anniju un Nikolaju romantiskas jūtas saistīja no 2014. gada.



Psiholoģes Jolantas Segliņas-Gluškovas komentārs par šķiršanās bumu

Psiholoģe un Valsts izglītības attīstības aģentūras eksperte Jolanta Segliņa-Gluškova paskaidro: «Psiholoģiski ne katrs cilvēks ir gatavs izturēt pastiprināti pievērstu uzmanību uz personiskām lietām. Reizēm gadās, ka slavenību pāri cenšas savas attiecības apzināti pozicionēt sev vēlamā gaismā. Mēs, klausītāji un skatītāji, uzburam šo ainu par pāri tādu, kādu viņi ir parādījuši, bet tas nebūt nenozīmē, ka tā laime un mīlestība tik tiešām tāda arī ir.
Slavenībām ir ļoti liela atbildība par sava publiskā tēla iznešanu sabiedrībā. Tā ir ļoti liela slodze, kas prasa enerģiju, līdz ar to mazāk paliek laika, ko veltīt, lai uzturētu attiecības. Cilvēki savās profesionālajās gaitās nogurst. Un, ja tā ir publiska personība, tad šis spēku izsīkums ir vēl lielāks. Tādēļ slavenību pāriem atliek mazāk laika, ko ieguldīt savās attiecībās, lai rūpētos viens par otru laiku, ko vajadzētu darīt.


Jebkurš pāris šķiras savu iemeslu dēļ. Bet tie iemesli ir līdzīgi gan populārajiem cilvēkiem, gan arī tiem, kas nav sabiedrībā pazīstami. Viens no iemesliem ir savstarpējās uzmanības trūkums un neiedziļināšanās otra vajadzībās un vēlmēs.

Viss ir atkarīgs no tā, cik daudz cilvēki ir gatavi veltīt sevi attiecībām, kā arī tam, kā veidosies kopdzīve, kad būs beidzies pirmais attiecību posms, kas tiek balstīts tikai uz mīlestību un apjūsmošanu.
Attiecībās ir svarīgi, lai viedokļi sakrīt bērnu audzināšanā, sabiedriskajās aktivitātēs, interesēs un arī mājas tīrīšanas pienākumu sadalīšanā. Jā, tie ir tādi mazi sīkumi, kas pēc tam sakrājas lielā bumbā un sprāgst, ja netiek izrunāti. Viss ir atkarīgs no tā, kā katrs cilvēks lūkojas uz dzīvi un vērtē ģimeni. Piemēram, ja man dzīvē ir ļoti svarīgas ģimeniskās vērtības, es darīšu visu, lai kopdzīve būtu izdevusies. Ja divi šādi cilvēki ir kopā ar vienādu mērķi, proti, izveidot labu ģimeni, visticamāk, viņiem tas arī izdosies. Vēl daudz ko ietekmē arī attiecību modelis, kāds ir bijis mūsu vecāku starpā. Piemēram, ja esmu augusi ģimenē, kurā vecāki ir šķīrušies, jo viņiem nav izdevies laulību uzturēt ilgi, tad arī es raudzīšos uz attiecībām citādāk. Šajā gadījumā attiecības cilvēka acīs būs mazāk vērtīgas. Tie, kuru vecākiem un radiem ir izdevusies ģimenes dzīve, arī paši ļoti cenšas šo pozitīvo modeli ieviest savā dzīvē.


Vēl viena no biežākajām kļūdām ir cenšanās pārveidot otru cilvēku, nepieņemot viņu tādu, kāds viņš ir, turklāt nemaz necenšoties mainīties pašam. Var gadīties tā, ka cilvēks, aizejot pa kreisi, atradīs sev līdzīgi domājošu. Daudz vieglāk ir sadzīvot un saprasties tiem cilvēkiem, kuriem ir kaut kas kopīgs. Ja pāra attiecībās nav savstarpējas cieņas, tad tādai mīlestībai nav vērtības.»