Rīgā vīrs pēc brīvdienu plosta ar ķebli nosit sievu

© Sandra Strazdiņa

Konflikts naudas dēļ starp pirmspensijas vecuma vīrieti un sievieti izvērties traģēdijā. Kad sievietes iekaustīšana ar dūrēm nav līdzējusi, vīrietis iezvēlis sievai pa galvu ar tabureti tik stipri, ka sieviete nomirusi.

Strīds naudas dēļ

Sievieti jau bez dzīvības pazīmēm 23. februāra vakarā ap pulksten 21 atrada notikuma vietā – kādā pirmā stāva dzīvoklī Cepļa ielas 20. namā – izsauktā neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde. Tā kā uz ķermeņa bija redzami sasitumi, tāpat smagi bija traumēta sievietes galva, mediķi par nelaimi ziņoja policijai. Likumsargi pēc neilgas sarunas ar mirušās vīru noskaidroja, ka tieši 62 gadus vecais Aleksandrs vainojams sievas nāvē. Vīrietis, kurš bija manāmi iereibis, pastāstīja, ka kopīgas alkohola lietošanas laikā starp abiem izcēlies strīds naudas dēļ, proti, Aleksandrs nav varējis atrast naudu, summa gan netiek precizēta, kas bijusi atlikta komunālo maksājumu segšanai. Šis fakts vīrieti sadusmojis, viņš no sākuma iekaustījis sievu ar dūrēm, sitis arī pa seju, bet pēc tam paķēris tabureti un iezvēlis ar to sievai pa galvu. Pēc tam vīrietis atstājis saļimušo sievieti istabā un pats aizgājis no mājām, bet, kad pēc kāda laika atgriezies, sapratis, ka viņa ir mirusi. Aleksandrs gan pats izsaucis mediķus, taču bija jau par vēlu. Pagaidām vīrietis atrodas policijas izolatorā, savu vainu viņš ir atzinis. Iepriekš Aleksandrs nav sodīts, par tagad pastrādāto noziegumu viņam draud līdz pat 15 gadiem ilgs cietumsods.

Cepļa ielā rīta stundā valda klusums, tikai pāris tikpat mierīgas un noplukušiem namiem pilnas šķērsielas to šķir no skaļās Bauskas ielas, rūpnieciskā rajona trokšņiem un lielveikalu burzmas. Pa smilšaino un izdangāto šauro Cepļa ielu lēni aizbrauc pāris auto, pa ielu gan klīst vairāki gados jauni cilvēki ar neko neredzošām acīm, viena otru seju rotā zilumi un asiņainas brūces. Nama, kur notika slepkavība, apkārtne patīkami pārsteidz – pagalms ir rūpīgi sakopts, zemē nemētājas pat cigaretes gals, arī pie malka šķūnīšiem viss salikts pa vietām. Pašam koka namam gan nolupusi brūnā krāsa, arī kāpņu telpā vajadzīgs remonts, taču viss ir tīrs, nav pat tāda veida namos ierastās kanalizācijas un netīrības smakas. «Tajā mājā dzīvo ļoti kārtīgi cilvēki, viss vienmēr sakopts. Es nekad neesmu redzējusi, ka kāds būtu piedzēries. Siltā laikā tur ļaudis – gan padzīvojuši, gan jauni – spēlē badmintonu, novusu. Tur nenotiek skaļas dzeršanas un trokšņaini «tusiņi», tāpēc sievietes slepkavība mūs ir pamatīgi pārsteigusi,» »VZ« saka ielas pretējā pusē dzīvojošā pensionāre Lidija.

Dzērumā dziedājis un skandalējis

«Par slepkavību mēs neviens neko tuvāk nezinām,» saka cita pensionāre, kas izvedusi pastaigā suni. Tovakar pa logu redzēju, ka piebrauca ātrās palīdzības mašīna, kaut ko meklēja, vispirms piestāja pie točkas mājas, vēlāk jau bija arī policija. Apkārtējo māju iedzīvotāji pat nevarot iedomāties, kas varētu būt varmāka. Lidija izsaka minējumu, ka tas varētu būt «viens tāds pavecs kungs», vārdā Aleksandrs. «Nu, nelietis! To vīrieti es zinu, viņš te bieži staigāja pa ielu un dziedāja. Nevaru pateikt, kādā valodā bija vārdi, jo nekad neieklausījos, bet melodija skanēja skaisti. Tam vecim nekas nebūs, viņam kaut kas nav kartībā ar galvu, pavisam jocīgs viņš man vienmēr licies,» nosaka Lidija. Arī kāds Aleksandra kaimiņš atklāj, ka Aleksandrs bijis savādnieks, bet viņa sieva bijusi vēl dīvaināka. «Viņi te dzīvoja vismaz gadus desmit vai vairāk, bet sieviete tikpat kā nekad neizgāja no dzīvokļa, mēs, tuvākie kaimiņi, pat nezinām, kā viņu sauca, arī mājokļa logi pat karstā laikā netika atvērti,» brīnās kaimiņš. Viņš teic, ka pēc slepkavība daudzi blakus mājas iedzīvotāji pat bijuši pārsteigti, ka Aleksandra dzīvoklī mīt vēl kāds. «Tiešām nezinu, kāds bija iemesls tam, ka sieviete nekad neizgāja no dzīvokļa,» kaimiņš rausta plecus. Aleksandram un sievai esot divi pieauguši bērni – dēls un meita, kas ik pa laikam vecākus apciemojuši, taču parasti ilgi nav uzkavējušies. «Viņi nespēja pieņemt vecāku dzīvesveidu,» teic kaimiņš. Izrādās, abi laulātie mīlējuši iedzert. Tiesa, neko sliktu par laulāto pāri nevarot teikt, viņi bijuši kārtīgi un tīrīgi, visas darbdienas Aleksandrs pavadījis strādājot, bet no piektdienas vakara līdz pat svētdienas vakaram dzīvoklī notikusi uzdzīve. «Nevienu jau viņi netraucēja, dzēra sava nodabā, reizēm kaut ko pabļāva, bet trokšņi nebija skaļāki kā citiem televizors,» secina kaimiņš.

Arī Aleksandra sievai liktenīgajā dienā ķilda bijusi ierastā skaļumā, tāpēc neviens uzmanību tam nav pievērsis. Kā allaž brīvdienās, arī šoreiz Aleksandrs vairākkārt gājis uz veikalu pēc alkohola un nācis mājās, pudelēm tīkliņā šķindot. Kaimiņš domā, ka tovakar sieva vienkārši paslēpusi naudu, lai tā netiktu nodzerta. Tikai pēc slepkavības kaimiņi sākuši apspriest versiju, ka Aleksandra sieva bijusi vīra vardarbības upuris. «Varbūt viņa tiešām nenāca ārā, jo vienmēr pēc brīvdienu dzeršanām bija zila piekauta, varbūt pašai bija kauns, varbūt vīrs neļāva,» ieminas kaimiņš. Vīrietis neslēpj, ka Aleksandrā, kad viņš iedzēris, bija vērojamas agresijas, bravūras un valdonības pazīmes. «Gāja pie visiem attiecības skaidrot,» saka kaimiņš. Fiziski gan nevienu no kaimiņiem viņš neesot aizskāris, bet ar vārdiem gan mēdzis uzbrukt pat par nenozīmīgiem sīkumiem.

Baidās par savu drošību

Cepļa ielas un līdzās esošās ielas iedzīvotāji ir pārliecināti, ka traģēdija notikusi alkohola dēļ. Tas, visticamāk, esot pirkts turpat blakus esošajā «točkā». «Te jau puse Pārdaugavas nāk. Pagājušajā vasarā sabrauca puiši melnās maskās un plintēm rokās, aizklapēja to bodīti ciet. Tagad viss atkal notiek, varbūt tikai mazliet pieklusinātāk, preci – gan alkoholu, gan cigaretes – ved ar smalkiem džipiem, viņiem neviens neko nevar padarīt,» nopūšas kāda sieviete. «Jā, jā, tā jau ārēji mums te viss klusi un mierīgi, bet nemēģini vakarā degunu bāzt no mājas laukā. Ja redzēsi, ko nevajag, logus izsitīs, mašīnu apskādēs vai vispār māju nodedzinās,» neviens vien no mazo ieliņu iemītniekiem ir satraucies par drošību. Daudziem atmiņā vēl pērn notikušais uzbrukums kādam vīrietim, kurš dzeršanas laikā guvis galvas traumu. Pēc vairākām operācijām viņš atgriezies mājās, staigājis ar apsaitētu galvu, bijis neadekvāts, bet beigās tomēr nomiris. Drīz pēc tam savā mājā gultā mirusi atrasta arī atraitne. «Runā, ka esot nožņaugta, bet oficiāla apstiprinājuma nav, varbūt cilvēki vienkārši izrunājuši, varbūt viņa nomira no tās «točkas» dziras. Žēl Iraīdas, bija labs cilvēks, vasarā lasīja odziņas, pārdeva, šogad paliksim bez ogām,» saskumusi ir pensionāre.

Svarīgākais