Aukstasinīgi tīņi Siguldā zvērīgi nogalina un aplaupa uzņēmēju - slepkavības anatomija

© F64 Photo Agency

Pērnā gada nogalē Siguldas novadā par trīs nepilngadīgu laupītāju – Oskara, Elīnas un Rainera – upuri kļuva 63 gadus vecais uzņēmējs Kārlis Krišuks. Bez tēta gādības palicis 12 gadus vecais dēls, bet uzņēmuma darbinieki vismaz pagaidām ir bez darba.

Sita ar cirvi, dūra ar nažiem

Nežēlīgais noziegums pastrādāts lauku viensētā Allažu pagastā apmēram 11 kilometrus no Siguldas. Jau četras dienas pēc nozieguma policija sev neraksturīgā ātrumā un atklātībā sabiedrībai darīja zināmus notikuma apstākļus un motīvus teju līdz pēdējai niansei. 29. decembra rītā nogalinātā uzņēmēja līķi atrada strādnieks, kurš bija ieradies pie sava priekšnieka. Līķis bija aiz krūmiem, un, visticamāk, to bija mēģināts paslēpt, vismaz uz neilgu laiku. Strādnieks par notikušo nekavējoties ziņoja Siguldas policijas iecirkņa darbiniekiem. Likumsargi noskaidroja, ka slepkavība pastrādāta 28. decembra vakarā laupīšanas nolūkos, jo vīrietim bija nolaupītas personīgās mantas un liela naudas summa – ap 7000 latu. Veicot izmeklēšanu, policisti nāca uz pēdām trīs jauniešiem, kuri daļu nolaupītās naudas bija jau iztērējuši. Aizdomās par šā nozieguma pastrādāšanu 30. decembrī tika aizturēti 14 un 16 gadus veci puiši, ka arī 15 gadus veca meitene. Aizturētie vainu pastrādātajā atzinuši. Noskaidrojies, ka trijotne noziegumu iepriekš rūpīgi izplānojusi, proti, ierodoties uzņēmēja īpašumā jau dienu pirms slepkavības, izpētīta apkārtne un krūmos paslēpts cirvis un divi naži, kuri izmantoti vīrieša nonāvēšanai. Vecākais no varmākām iepriekš pie uzņēmēja bija strādājis, viņš kādreiz bijis arī uzņēmēja mājā, jo bija pazīstams ar upura dēlu. Liktenīgajā vakarā meitene stāvējusi sardzē, bet puiši paslēpušies apstādījumos. Kad uzņēmējs pagalmā kāpis ārā no auto, jaunieši viņam ar cirvi iesituši pa galvu, bet pēc tam vairākas reizes ar nazi iedūruši krūtīs. Cirvi viņi iemetuši piemājas baseinā.

Netiek izslēgts, ka varmākas plānojuši aplaupīt arī māju, kur tobrīd atradās upura dēls ar draugu, taču automašīnā atrastie 7000 latu bija pietiekami liels guvums, lai varmākas dotos prom. Apmēram pie divus kilometrus attālās baznīcas viņi izmeta upura dokumentus un ar izsaukto taksometru atgriezās Siguldā, kur sāka tērēt naudu. Viņi nopirka automašīnu, taču drīz vien to sasita, tāpēc aizbrauca uz Valmieru, kur nopirka citu auto. Jaunieši iegādājās datoru un mobilos telefonus. 30. decembrī policijai izdevās aizturēt aukstasinīgos slepkavas. Meitene policistiem bija jau zināma, jo arvien tiek izmeklēta pret viņu ierosinātā krimināllieta saistībā ar naudas zādzību. Savukārt vecākais puisis saukts pie administratīvās atbildības par pāridarījumiem skolasbiedriem. Pašlaik abi puiši atrodas apcietinājuma, bet meitene ir palaista brīvībā.

Tikpat kā nepazīstams

»VZ« izdevās noskaidrot, ka nogalinātā uzņēmēja Kārļa Krišuka vārds saistīts ar pirms vairāk nekā desmit gadiem dibināto uzņēmumu «Alkara» un tikai pirms dažiem mēnešiem dibināto SIA «Well Pallets AB». Uzņēmumu pamatnodarbošanās ir kokapstrāde, precīzāk – koka taras, palešu, ražošana. Šobrīd uzņēmuma teritorijā Vidzemes šosejas malā nekāda darbība vairs nenotiek, tur neizdodas sastapt nevienu cilvēku. Blakus uzņēmumam dzīvojošie cilvēki pazinuši Kārli, taču neko sīkāk par viņu nezina. «Brauca viņš te regulāri, plecīgs, ne pārāk gara auguma vīrs. Uzņēmums strādāja gan dienā, gan bieži vien arī naktīs. Pārsvarā darbi notika zem klajas debess, visur bija salikti prožektori,» »VZ« stāsta kāds pensionārs. »VZ« novēroja, ka starp lielajām kokmateriālu kaudzēm ir pavisam neliela mūra ēka, kas, pēc kaimiņu teiktā, apkurināta ar «buržuiku» un izmantota kā birojs.

Interesanti, ka par Kārli tikpat kā neko nezina arī dzīvesvietas kaimiņi Allažu pagastā, lai gan uzņēmējs te dzīvojis apmēram desmit gadus. Viensētas atrodas visai patālu viena no otras, skatu aizsedz krūmi un pakalni. Neviens no kaimiņiem pat nezina Kārļa uzvārdu. «Latviešiem tāda mentalitāte, nelienam viens otra sētā bez vajadzības un nečupojamies,» saka viens no kaimiņiem. «Viņš pie mums brauca pēc medus, viņš bija simpātisks, inteliģents cilvēks,» saka netālu dzīvojoša sieviete. Savukārt kaimiņam Ivaram ar Kārli sanākušas vien dažas nenozīmīgas tikšanās. Reiz uz Ivara zemes nobeidzies Kārļa suns, tad abi aprunājušies. Citā reizē Kārļa puikas ar kvadraciklu braukuši pa Ivara zemi, tad Kārlis nācis atvainoties. «Teicu, lai tak puikas vizinās,» atceras Ivars. Un vēl kāda reize bijusi, kad Ivara auto iestidzis dubļos, tad viņš zvanījis Kārlim, tai tas ar savu džipu izvelk mašīnu. «Viņš teica, ka esot darbā, bet pēc 10 minūtēm jau bija klāt. Vismaz kā kaimiņš viņš bija atsaucīgs un izpalīdzīgs,» nosaka Ivars. Vīrietis novērojis, ka Kārlis bijis darbā aizņemts cilvēks – braucis prom jau sešos no rīta, nereti atgriezies ap desmitiem vienpadsmitiem vakarā, reizēm braucis prom vai atpakaļ pat nakts vidū. «Naudiņa jau laikam viņam bija, bet viņš nestaigāja ar to plātīdamies vai ar zeltu apkāries, arī džips viņam tāds, kāds laukos vajadzīgs, jo ziemā līdz asfaltētajam ceļam tos divus kilometrus izbraukt ir visai pagrūti.»

Pagastā izplatās baumas

Arī māja uzņēmējam nav nekāda iespaidīgā, neliels namiņš, kuram jau prasās fasādes remonts, turklāt kaimiņi to pat raksturo kā pagaidu būvi, lielo māju Kārlis tā arī neesot sācis celt. Pie mājas gan uzbūvēta guļbūves pirts, kur reizēm notikušas ballītes. Pārsvarā tur rosījušies jaunieši: Kārlim esot divi dēli – jaunākajam ir 12 gadi, bet vecākajam – 20. Tiesa, katram esot sava mamma, zina teikt kaimiņiene Guna. Vecākais dēls pie tēva dzīvojot kopš 8. klases, arī jaunākā audzināšanu viņš uzņēmies pirms daudziem gadiem. «Kārlis bija labs tēvs, viņš vadāja mazo puiku uz bērnudārzu, nāca uz vecāku sapulcēm, arī skolā viņš apmeklēja sapulces, ja netika, tad nāca vecākais dēls,» novērojusi Guna. Neviens gan neko nepārmet jaunākā dēliņa mammai, kurai nu ir cita ģimene. «Viņa bija pavisam jauna, kad puika piedzima,» saka Guna. Arī citi vietējie stāsta, ka jaunā sieviete, iespējams, Kārļa jaunāko dēlu laidusi pasaulē, būdama vēl nepilngadīga. Visticamāk, tieši šā sakara dēļ Kārlim interneta komentāros un arī Allažu pagastā tiek pārmests nepareizs dzīvesveids, pieminot pat vārdu «pedofilija».

Allažu pagastā varmākas nepazīst, taču viņi labi pazīstami Siguldā. Te dzīvo divi no noziegumā iesaistītajiem – Elīna un vecākais no puišiem, meitenes brālis Oskars. Savukārt trešais līdzdalībnieks Rainers ir abu brālēns no Vidrižu pagasta. Trijotnes draugi atklāti par viņiem izteikties negrib, vien norāda, ka neticoties, ka bērni var ko tādu izdarīt. «Mēs ar šausmām tagad domājam, ka regulāri satikām viņus pilsētā, ka braucām vienā autobusā, ka runājāmies un smējāmies,» saka kāda skolniece. Pieaugušie siguldieši zina teikt, ka bērni ir no visai nabadzīgas ģimenes, arī bērnu audzināšana esot atstāta novārtā. «Arī bāriņtiesai un sociālajiem dienestiem jāuzņemas atbildība, vai tad neredzēja Oskara agresiju, bet pie mums, kā vienmēr, reaģē tikai tad, kad kāds jau ir nosists,» saka kāda pilsētniece.

Meitene taisnojas

Jāteic, ka pēc notikušā vislielāko psiholoģisko uzbrukumu un nosodījumu tieši no vienaudžiem saņēmusi Elīna, kura, neraugoties uz notikušo, pat apmeklē skolu. Meitene daudzo pārmetumu, kas izskanējuši visrupjākajos vārdos, dēļ bija spiesta izdzēst savu profilu no sociālās vietnes «draugiem.lv». Tiesa, tagad viņa sākusi to veidot no jauna. Sociālajā vietnē «ask.fm» viņa sevi raksturojusi kā jauku un jautru meitenei, kam patīk sportot. Arī šeit nav gājuši secen vārdiski uzbrukumi un iztaujāšana. «Tu stāvēji klāt, un tas nozīmē – esi tikpat vainīga kā abi puiši! Tu esi līdzdalībniece, jo tu neko nedarīji, lai tas nenotiktu,» Elīnai saka kāds lietotājs. «Ja tu stāvēji klāt un skatījies, tev jāsēž kopā ar viņiem,» vēsta cits lietotājs. Savukārt Elīna mēģina taisnoties par noziegumu, sakot, ka neviens viņu nesaprot un viņas vainas notikušajā neesot: «Lūdzu, liekat mani mierā! Es tak neesmu vainīga, bet tas laikam neaiziet līdz jūsu sīkajām smadzenēm! Jūs pat nespējat iedomāties, cik tagad man ir grūti man lasot to visu, ahh! Jā, man sāp, kad cilvēki man kaut ko tādu raksta, tas tiešām ir aizkustinoši! Un jūsu zināšanai ne jau es to izdarīju. Pati izsaku līdzjūtību tā cilvēka ģimenei!» Savukārt uz jautājumu, vai Elīna bijusi ar viņiem, meitene atbild: «Biju, bet neko neredzēju, nedarīju utt. Kāpēc gāju? Piespiedu kārtā... kaut jūs mani saprastu. Ja jūs mainītu attieksmi, tad pastāstītu taisnību, bet redzu, ka tam nav jēgas.» Vēl kāds lietotājs izteicis pat draudus: «Ja policija tevi nevajās, tad es to darīšu, tev nav jāatrodas brīvībā.»

Savukārt Rainera un Oskara sociālo vietņu profilos valda gandrīz klusums. Puiši te pēdējo reizi bijuši, visticamāk, mirkli pirms aizturēšanas. Oskaram kāds puisis uzrakstījis īsu komentāru: «Slepkava», Raineram veltīts teksts tik necenzētiem vārdiem, ka nav atkārtojams. Oskars nav slēpis, ka viņu interesē skaistas sievietes un luksusa auto, savukārt Rainers par sevi saka, ka ir cilvēks ar labu gaumi un iesauku Spainis: «Man patīk būt spainim.» Savukārt viņa vienīgā interese ir... piekaut Čaku Norisu.

Svarīgākais