Noziegumam pa pēdām - jauniete mirst no draugu naža dūrieniem

© F64 Photo Agency

21 gadu vecās Ramonas līķi Iecavas novadā kādā pamestā rūpnīcas teritorijā atrada 25. jūnijā. Jaunietei uz ķermeņa bija skaidri pamanāmas vardarbīgas nāves pēdas – vairākas durtas un grieztas brūces, galva bija pamatīgi sasista.

Policija aizdomās par slepkavību bija aizturējusi 16 gadu veco Emīlu, 18 gadu veco Mārtiņu un divus Oskarus, kas tobrīd bija 17 gadu veci. Notikuma vietā bija palikušas pēdas no Jāņu svinībām, bija redzams, ka lietots arī alkohols. Jaunieši, kas pazinuši kompāniju, stāstīja, ka puiši bieži rīkojuši ballītes un apreibinājušies ne tikai ar alkoholu. Savukārt nogalinātā meitene uz Iecavu ciemoties braukusi regulāri, te dzīvojot viņas vecmāmiņa. Ramona mācījusies Ekonomikas un kultūras koledžā. Paziņas pauda, ka slepkavība izdarīta, jo vienam no puišiem nav izdevies jauno sievieti izvarot. «Mēs gājām visi kopā, «tusējām», bet centāmies tomēr ieturēt distanci no Emīla un Mārtiņa,» par aizturētajiem sacīja puišu paziņas. Pilngadību sasniegušais Mārtiņš nesen uzsācis pastāvīgu dzīvi, viņš audzis bez bioloģiskās ģimenes Īslīces SOS ciematā. Savukārt abus Oskarus mammas audzinot vienas, viņi gan nav vienīgie bērni ģimenē.

Pēc traģēdijas »VZ« tikās ar Sanitu, viena Oskara mammu, kura neslēpa, ka iepriekš šos dēla draugus īsti nav pazinusi, zinot vārdus, taču pēc izskata varot sajaukt. Līgo vakarā pie Oskara atnācis Emīls. «Viņš bija pagatavojis šašliku. Oskars teica, ka viņiem ir doma iet pie tā otra Oskara un svinēt viņa mājas pagalmā. Mans Oskars tur jau kādreiz bija bijis. Es nezināju, ka viņi aizgāja uz pamesto rūpnīcu. Zinu, ka neviens no Oskariem nozieguma izdarīšanā nav piedalījies. Tas otrs Oskars vispār bija «atplīsis», bet mans dēls, kad viss sākās, pabēdzis malā, aiztaisījis ciet acis un ausis. Domāju, ka viņš pats neriskēja nekur skriet un ziņot par notiekošo savas drošības dēļ. Man bail iedomāties, ko viņš pats tobrīd izjuta, visu redzot un dzirdot, un apzinoties, ka neko nevar mainīt,» mamma bija saskumusi.

No dēla draugiem Sanita noskaidrojusi, ka iepriekš Ramonu pusaudži tā īsti nav pazinuši, vien Emīls viņu zinājis. Meitenei, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Jūrmala, neesot bijis, kur svinēt Jāņus, un kāds Rīgas draugs ieteicis pievienoties Iecavas puišu bariņam, ko viņa arī nolēmusi izmantot. Sanita negrib teikt neko sliktu par meiteni, taču līdz viņas ausīm nonākušas runas, ka jauniete lietojusi narkotikas un, iespējams, Jāņos ar tām cienājusi savus četrus gados jaunākos kompānijas biedrus. «Man tā arī pateica, ka viņa ir narkomāne. Ja viņi būtu lietojuši tikai alkoholu, diez vai kaut ko tādu varētu izdarīt. Domāju, ka viņa piegādāja narkotikas un tā nav pirmā reize, un viņi visi kopā tās lietoja. Un kas to zina, ko viņi lietojuši un ko kopā jaukuši,» savas domas pauž Oskara mamma. Sanita teic, ka iepriekš viņas dēls narkotikas nav lietojis, sieviete neslēpj, ka bijuši gadījumi, kad Oskars atnācis mājās iereibis, proti, no viņa nākusi alkohola smaka, taču viņš nekad neesot bijis piedzēries un allaž uzvedies adekvāti.

Pašlaik abu Oskaru aktivitāte sociālajos tīklos liecina, ka puiši nav apcietinājumā, bet Emīla profils no sociālajiem tīkliem ir pazudis. Jāpiebilst, ka pēc traģēdijas internetā puišiem tika veltīti lāsti un necenzēti apvainojumi.

Svarīgākais