Ventspils panka lieta - kā patiesībā notika nežēlīgais noziegums

© Valsts policija

Zeltlietas, fotoaparāts un 600 latu bija laupītāju, kuri līdz nāvei sacirta upuri, guvums. Nogalinātās sievietes vīrs ir pārliecināts, ka varmākām jāsaņem taisnīgs sods – nāvessods.

Seši cirtieni pa galvu

Pēc divu mēnešu darba policijai izdevies atklāt 42 gadus vecās ventspilnieces slepkavību, kas 20. septembrī izdarīta laupīšanas laikā sievietes privātmājā Gāliņciemā. Nepilnu mēnesi mēģinājuši atrast varmāku pašu spēkiem, likumsargi vērsās ar lūgumu pie iedzīvotājiem palīdzēt atpazīt iespējamo varmāku, kura seja Pārventas bankomāta novērošanas kamerā bija fiksēta nozieguma izdarīšanas dienā, kad viņš steidza izņemt naudu ar mirušās sievietes bankas kartēm. Pateicoties cilvēku atsaucībai, 27. oktobrī policija aizturēja trīs aizdomās turamās personas. »VZ« rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka tie ir 20 gadu vecais Kaspars, kuram nav deklarētas dzīvesvietas, 22 gadus vecais ventspilnieks Dainis un Pierīgā mītošais Romāns, kuram ir 25 gadi. Dainim un Kasparam piemērots apcietinājums, Romāns ir brīvībā. Visi aizturētie jau agrāk ir tiesāti par dažādiem mantiskiem noziegumiem, bet reālu cietumsodu neviens no viņiem nav saņēmis.

Noziegums pastrādāts klusā visai lepnu privātmāju rajonā. No smagām traumām, kas gūtas laupīšanas laikā, mira 42 gadus vecā Natālija. Torīt sieviete, kā ierasts, bija pavadījusi uz skolu 11 gadu veco meitu, bet pirms pulksten 10 ar automašīnu «Volvo XC60» uz darbu nelielā veikaliņā aizvedusi vecāko, 21 gadu veco, meitu. Pēc tam Natālija atgriezusies mājās, iebraukusi mašīnu garāžā un, visticamāk, kā parasti to darīja, devusies pagulēt, par sievas ikrīta ritmu »VZ« stāsta Natālijas vīrs Aleksandrs, abi laulībā nodzīvojuši 22 gadus. Viņš ir jūrnieks, kuģa mehāniķis, un traģēdijas laikā bija pie Amerikas krastiem. «Par nelaimi man paziņoja tajā pašā dienā, līdz Eiropai ceļā bija jāpavada divas nedēļas, to laiku pārdzīvot bija ļoti smagi,» saka Aleksandrs. Viņš atklāj, ka asinīm noplūdušo mammu atradušas meitas, kas pulksten 15.30 atgriezušās mājās. «Bērni mammu nevarēja visu dienu sazvanīt,» teic Aleksandrs. Policija vīrietim vēl nav stāstījusi, kā notika noziegums, taču viņam ir aptuvena nojausma par notikuma gaitu. Guļamistabā labi varot dzirdēt, kas notiek kurtuvē, tieši te atrada ievainoto sievieti. «Viņa bija uzmetusi halātu, pa virsu uzrāvusi jaku un gājusi skatīties, kas notiek. Katlumājā stāv mūsu cirvis, ar to viņai vismaz sešas reizes iesists pa galvu, viens no sitieniem bijis nāvējošs. Kad meitenes pēc piecām stundām mammu atrada, viņa vēl bija dzīva, bet ātrās palīdzības mašīnā nomira. Ārsti teica, ka viņu nevarētu glābt, jo smadzenes bija mirušas uzreiz, sirds tikai sitās. Viņai rokas bija sasistas, acīmredzot bija mēģinājusi no cirvja pasargāt galvu,» skumjš ir atraitnis.

Aicina domāt par drošību

Laupītāji mājā neko īpaši neesot meklējuši, paņēmuši, kas gadījies pa rokai – Natālijas zeltlietas, somiņu, kurā bija dažus simtus latu vērts fotoaparāts «Sony NEX5», un bankas kartes. «Viņa pie kartēm glabāja PIN kodus, noziedznieki no vienas kartes noņēma 200 latu, no otras – 400 latu. Šoreiz ir pat labi, ka tie kodi bija un noziedznieki ņēma naudu bankomātā, kur viņus fiksēja novērošanas kamera, jo, kas zina, vai citādi varmākas vispār izdotos atrast,» prāto Aleksandrs. Vīrietis ir pārliecināts, ka Natālija uzbrucējus nepazina un noteikti neielaida pati, vienkārši, septiņus gadus dzīvojot tik mierīgā rajonā, sievietes modrība atslābusi un viņa nav aizslēgusi ne vārtiņus, ne arī mājas durvis. «Varbūt viņi atnāca nejauši, varbūt viņu izsekoja, varbūt gribēja nozagt mašīnu. Zinu tikai, ka aizturētie atzīstas nodarītajā, tuvākajā laikā policija sola viņus atvest uz izmeklēšanas eksperimentu. Kad lieta nonāks līdz prokuratūrai, man sola pastāstīt, kā viss notika īstenībā, pagaidām es neko nezinu. Uzrakstiet, lai cilvēki sargā sevi, lai neatslābst par drošību,» Aleksandrs dod padomu. Neviens no kaimiņiem neko nav nedz redzējis, nedz dzirdējis.

Fotogrāfijā uzreiz atpazīst dēlu

Neskaidrajā fotogrāfijā, kas tapusi no bankomāta novērošanas kameras filmētā materiāla, Ventspils apkārtnes ļaudis atpazinuši Kasparu no Piltenes. Kad »VZ« ierodas lauku viensētā Piltenes pievārtē, kur mīt Kaspara tēvs Ervīns un vecmāmiņa Anita, abi tuvinieki ir izbrīnīti, ka šeit interesējamies par jaunieti. «Viņa te sen nav, sen neesam viņu redzējuši un nevaram viņu sazvanīt,» saka Anitas kundze. Puisis pērn paņēmis ātro kredītu – 50 latus –, nav to atdevis, procentos sakrājusies pamatīga summa, tāpēc, lai kredītdevēji netraucētu, Kaspars nomainījis tālruņa numuru. Tuviniekiem to viņš neesot atklājis. Par to, ka Kaspars varētu būt saistīts ar slepkavību, ne vecmāmiņa, ne tēvs neko nezina. Arī meklēšanā izsludinātā panka fotogrāfijas viņi nav redzējuši. Kad kopīgiem spēkiem Ervīna datorā atveram kādā no ziņu portāliem publicēto foto, vīrietis uzreiz iesaucas: «Tas taču ir Kaspars!» Anita uzliek brilles un lūkojas bildē, nevarot saprast, vai tas ir mazdēls. Arī Ervīns sāk šaubīties: «Kasparam jau nav tādi mati, vasarā viņš te pāris reizes bija mellenēs, tad viņam bija gaiši mati.» Kamēr vecmāmiņa steidz zvanīt divus gadus vecākajai Kaspara māsai, kuras dzīvoklī Pārventā Kaspars ilgu laiku dzīvojis, Ervīns nervozi staigā pa virtuvi un neticīgi groza galvu: «Kaspars nav tāds, viņš nevarēja nogalināt, viņam droši vien piesolīja samaksāt un iedeva kartes, lai noņem naudu.» Arī māsa ir neziņā par brāļa likteni, Kasparu viņa pēdējo reizi redzējusi 13. oktobrī, kad sieviete izpirkusi uz Kaspara vārda lombardā ieķīlāto datoru, bet pašu Kasparu un viņa draugu Daini pēc abu lūguma aizvedusi uz autobusa pieturu Rīgas šosejas malā. Abi teikuši, ka braukšot ciemos.

Pēc dažām dienām, kad »VZ« telefoniski sazinās ar Anitas kundzi, viņa apstiprina, ka gan Kaspars, gan Dainis ir apcietināti. «Viņus aizturēja Olainē, Kaspars bija ciemos pie sava pusbrāļa. Romānu arī aizturēja, bet palaida, viņam ar slepkavību nav nekāda sakara,» vēsta Anita. «Dainis tagad visu vainu veļ uz Kasparu. Pārventā veikalā uzzinājām, ka pēc nozieguma izdarīšanas viņi tur katru dienu iepirkušies par 20 latiem. No paziņām uzzinājām, ka Dainim bijusi pilna soma ar kaut kādām tabletēm. Neticu, ka Kaspars varēja nogalināt, viņš mīlēja suņus un kaķus, bet var jau būt, ja dzer tabletes, paliek muļķis.»

Drauga ietekmē pameta skolu

Par Daini Anitas kundze nekad neesot bijusi labās domās, arī Ervīnam viņš nepatika, reiz Daini pat esot izdzinuši no savas mājas. Puisis bijis policijas uzskaitē, jo, vēl nepilngadīgs būdams, «aptīrījis veikalu». Līdz Kaspara pilngadībai Dainis bijis viņu mājās biežs viesis. Dainis audzis audžuģimenē pie tantes, esot par viņu allaž sūdzējies, teicis, ka nevarot satikt. «Teicu, ka ar tanti ir jāsatiek, ka jāiet strādāt, liku šo to padarīt mūsu saimniecībā, bet viņš nekad neko neizdarīja. Atceros, svinējām Kasparam 18 gadu, uzklāju vakariņu galdu, alkohola nebija. Dainim tas nepatika, viņš smīkņāja: «Tad nu gan nosvinējām!» Kaspars alkoholu nelietoja, nepīpēja, bet Dainis iedzert mīlēja,» atceras Anita. Jau nākamajā diena pēc 18. dzimšanas dienas Kaspars sakravājis mantas un no tēva mājas aizgājis, aizbraucis uz Ventspili, klīdis kopā ar Daini, ilgu laiku dzīvojis pie māsas. «Kaspars bija pārgudrs. Viņš uz Angliju pat bija aizspēries, pēc tam netika mājās, vecāmamma naudu sūtīja, lai var atbraukt atpakaļ,» teic Ervīns. «Vakarskolas 9. klasi Kaspars nepabeidza, jo Dainis teica, kam esot vajadzīga vēsture, ģeogrāfija un matemātika. Arī darbu zivju konservu rūpnīcā, kur viņš vākoja bundžas, Kaspars pameta. Jutu, ka Dainis ļoti ietekmē Kasparu, mani viņš neklausīja, bet Daini gan. Es taču visu laiku teicu, ka sapinies viņš ar to Daini, ka tik kas nenotiek,» nopūšas vecmāmiņa. Bērnībā Kaspars bijis labs puisis, tiesa, savulaik skolā nozadzis datoru, taču reālu sodu par to nav saņēmis. Vecmamma vēl piebilst, ka Kasparam paticis labi ģērbties, viņš bijis akurāts, kopts, lietojis dažādus kosmētiskos līdzekļus, arī matus mēdzis krāsot. «Kamēr strādāja, bija paēdis, sev drēbes pirka,» nosaka Anitas kundze.

»VZ« konstatēja, ka sociālajos tīklos Kaspars atstāj pozitīvu iespaidu, arī viņa intereses ir gaišas, par sevi viņš saka: «Nopietns un aktīvs, ideju ģenerators, pārpārēm moderns. Talantīgs un izaicinošs.» Savukārt Daiņa profils, īpaši pēdēja gada laikā, ir pilns ar attēliem, kur dažādos veidos attēlota nāve, sakropļoti cilvēki. Zem visiem attēliem viņš palicis smejošu sejiņu. Arī viņa profila bilde ir izaicinoša – tērpies vien saplēstās džinsu biksēs, viņš ar izstieptu roku rāda vidējo pirkstu.

»VZ« izdevās noskaidrot, ka Dainis bijis biežs viesis Popē, kur mīt viņa draudzene. Jaunā sieviete gan garās sarunās neielaižas, ir visai agresīva: «Es Daini tikai mēnesi pazinu. Esmu tajā lietā kā lieciniece, man jums nekas nav jāstāsta.

Svarīgākais