Jelgavnieka dzīvību izdzēš precīzs dūriens sirdī

© F64 Photo Agency

Kādā no Jelgavas privātmājām atrasts miris 61 gadu vecais Helmuts. Vīrietim konstatēta durta brūce krūtīs. Pāris stundas pēc līķa atrašanas policijai izdevās aizturēt iespējamo vainīgo personu – 42 gadus veco jelgavnieci Svetu. Sieviete pašlaik atrodas apcietinājumā.

Bijusi bravūrīga un impulsīva

Oficiālā versija – slepkavība izdarīta alkohola lietošanas laikā. Draugi izsaka versiju, ka sieviete nogalinājusi piedzīvotāju, tā izpērkot vainu iepriekšējā dzīvesbiedra, kurš bijis visai greizsirdīgs uz Helmutu, priekšā. Sveta pie Helmuta dzīvojusi apmēram mēnesi, zina teikt sievietes paziņas. «Viņa visai regulāri mainīja vīriešus, pēc pamatīga skandāla ar iepriekšējo dzīvesbiedru, Svetka piemetās dzīvot pie Helmuta. Iepriekšējam viņa bija nozagusi dokumentus un ko tur vēl, laikam pat tika iesaistīta policija un viss atgūts,» stāsta kāds Svetas bijušā drauga paziņa, kurš vēlas palikt anonīms. «Mēs visi domājam, ka Sveta Helmutu arī novāca. Viņa bija impulsīva, nekur nestrādāja – jauna un bezkaunīga. Neteikšu, ka varēja noslepkavot, bet ar vārdiem, kad iedzērusi lamājās, viņa varēja nosist. Viņa pat vīriešu kompānijā centās būt līdere, bija «bojevaja podruga»,» savas domas neslēpj vīrietis. Slepkavības rītā jau pirms pulksten astoņiem Sveta atskrējusi pie kāda paziņas un teikusi, ka Helmuts ir miris, lai vīrietis aizejot paskatīties. «Labi, ka viņam pietika prāta paņemt līdzi vēl pāris draugu, jo viņa, simts punktu, gribēja paziņu iegāzt, uzvelt visu vainu viņam,» pārliecināts ir jelgavnieks. «Helmuts jau bija auksts, kas to zina, kad bija nogalināts. Helmutam bija iedurts tieši sirdī. Viņam bija iedurts vienu reizi krūtīs, un tad nazis bija tā kā pagriezts,» draugs zina slepkavības detaļas. Vīrietim liekas savādi, ka iepriekšējā vakarā pirms Helmuta slepkavības Sveta pa Jelgavu pastaigājusies kopā ar savu bijušo dzīvesbiedru, arī pēc slepkavības manīta ar savu bijušo draugu. «Dzirdēju, ka it kā bijušais licis Svetkai Helmutu nogalināt, pretī solot piedot sānsoli,» klusi atklāj vīrietis. Iespējams, Svetai pie Helmuta nemaz nebija tik laba dzīve, jo, kā novērojis draugs, sieviete, kopš dzīvojusi pie Helmuta, ļoti izkāmējusi un kļuvusi pavisam nervoza. «Kādu laiku nebiju redzējis Svetu un, kad viņu neilgi pirms aizturēšanas redzēju, biju pārsteigts, ka viņa tik ļoti mainījusies – kļuvusi raustīga, uzvedība lika domāt, ka viņa lieto narkotikas.»

Savulaik strādājis restorānā

»VZ« novēroja, ka Viskaļu ielas namā, kur notika slepkavība, valda klusums un tukšums, vien bez saimnieka palicis kaķis žēli ņaud un glaužas gar garāmgājēju kājām, lūdzot ēst. Dzīvniekam neiet pie sirds kaimiņu atnestais ēdiens – baltmaize, kas aplieta ar zivju konserviem. Šķīvī ieliktais ēdiens, jau apkaltis, stāv pie šķūņa. Ar sūnām apaudzis nama jumts, ar zāli aizaudzis pagalms un pussagruvis, dažādām drazām pilns, šķūnis, istabas netīras, ka kāju nav kur spert, – līdz kliņķim reiz mātes īpašumā bijušo namu nolaidis Helmuts, kurš pamatīgi lietojis alkoholu, neslēpj vīrieša pusbrālis Edgars. Māte zinot, ka dēls sava netikuma dēļ pēc viņas nāves nespēs rūpēties par īpašumu, norakstījusi to mazdēlam – Helmuta pusbrāļa dēlam. Radinieks gan atļāvis Helmutam turpināt dzīvot mājā, tā viņš te pēc vecāku nāves dienas pavadījis vismaz desmit gadu. Vienu laiku pie Helmuta dzīvojusi vecākā brāļa sieva, teju 80 gadu veca sieviņa, kura nu nonākusi veco ļaužu pansionātā. «Viņai nebija, kur dzīvot, Helmuts paņēma pie sevis. Viņa arī mīlēja iedzert, viņa bija priecīga, ka apkārt ir jauni vīrieši, tie viņai vienmēr patikuši. Viņa bija lustīga dāma, vienmēr iedzeršanu reizēs skaļi smējās un bija laimīga,» atklāj Edgars. Diemžēl sievietei bijušas problēmas ar kājām un nesen gandrīz notikusi traģēdija. Sirmgalve aizgājusi uz veikalu un nav atgriezusies, pēc trīs diennaktīm Helmuts viņu atradis netālu no mājām guļam pļavā. Sieviete pēc pārdzīvotā nonākusi valsts aprūpē. Tas savukārt sarežģījis dzīvi Helmutam, jo nebija vairs sievietes pensijas, kas viņam bija galvenais iztikas avots. Helmuts pēdējā laikā nemaz neesot gribējis strādāt. Vīrietim allaž esot patikusi viegla dzīve un restorānu apmeklējumi. «Agrāk viņš strādāja gan uz dzelzceļa restorāna vagonā, gan «Lauktehnikā», gan šujmašīnu remontdarbnīcā,» atceras Edgars. Helmuts savulaik bijis arī kāda Jelgavas kroga zāles pārzinis. Tolaik viņš esot augstu kotējies, jo varējis dabūt degvīnu un trīs rubļus vērto pudeli tirgojis par desmitnieku. Padomju laikā Helmuts ticis arī tiesāts – par zādzībām. «Tagad gan viņš ko tādu baidījās darīt,» zina Edgars. Par jelgavnieku izteikumiem, ka Helmuts vēl nesen mājā bija atvēris «točku» un tirgoja šķaidītu spirtu, Edgars smejas: «Tā ir tukša runa, ko tie draugi muld!»

Uz līķa neesot bijis asiņu

Lai arī Edgaram pusbrāli tā īsti neesot žēl, slepkavas tomēr nevarot palikt nesodīti. Edgars īsti netic, ka Sveta viena pati spējusi nogalināt Helmutu. «Helmuts gan bija izkaltis kā nāve, izskatījās kā no koncentrācijas nometnes, tomēr viņš bija liela auguma, garāks par mani. Sveta ir maza auguma, smalka sieviete. Man ir tāda jušana, ka viņa nebija viena... Kur viņa tāda maziņa var nodurt, un vai tad viņš tā stāvēja un brīnījās?! Dzirdēju, ka viņa uzņēmusies vainu, ka to vispār izdarījis kāds cits. Protams, ja slepkavība pastrādāta grupā, cietumā būtu jāpavada varbūt pat 15 gadi, bet tā viena viņa vairāk par sešiem nedabūs,» zinošs ir nogalinātā vīrieša radinieks.

Edgars atceras, ka torīt, tiklīdz uzzinājis par Helmuta nāvi, steidzies uz notikuma vietu. Vīrietis bijis patiesi pārsteigts, kad policisti pamanījuši durto brūci krūtīs. «Helmuts bija apģērbies, viņš bija gultā pusguļus. No brūces vispār nebija tecējušas asinis, tikai tāds dzeltens šķidrums kā kuņģa sula, arī apkārt nekur asiņu nebija. Varbūt asinis bija noslaucītas. Es nazi nekur neredzēju, bet policisti teica, ka esot to atraduši turpat Helmutam blakus,» stāsta Edgars. Lai cik tas nebūtu skumji, kopš Helmuta vairs nav, radiniekiem dzīve kļuvusi mierīgāka – neviens vairs nenāk diedelēt naudu un ēdienu. «Dēls ir izlēmis, ka jau tuvākajā laikā māja tiks nojaukta. Kurš tādā gribēs dzīvot! Visu nolīdzinās līdz ar zemi,» nosaka vīrietis.

Svarīgākais