Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Tev tas ir jāzina!

Stāsts, kas liks aizdomāties ikvienam suņa saimniekam

© facebook/ Tukuma dzīvnieku patversme

Tukuma dzīvnieku patversme sociālajā medijā Facebook ir ievietojusi stāstu, kas liks aizdomāties ikvienam suņa, jo īpaši haskija, saimniekam.

Informācijas patversmes Facebook lapā vēsta:

"Par ko domā Latvijā dzīvojošie haskiji?!
Līdz ko debesis apmācās un degunā manāmi sāka kniebt sals, mūsu haskiji palika nemierīgi. Voljērā sēžot, tie vērīgi lūkojās uz debesīm degunu saslējuši un palaikam uzvelk savu brīvā suņa dziesmu. Sniegs - tas ir kaut kas tuvs, mīļš un pazīstams! Sniegs - tas ir noslēpums, kuru atminēt var tikai haskijs! Suns zina un jūt, kas zem sniega mīt... Solis un pēkšņi zilacainais skaistums sastingst, sitiens ar ķepām pa sniega virsmu, lēciens un... galva pazūd zem sniega. Reizēm suņa zobos redzam kādu medījumu, bet, ja palicis bešā, haskucis daudz nebēdā un pārvērš medības jautrā rotaļā. Pastaigas laikā pie pavadas haskijs, protams, ir aktīvs un enerģisks. Tas skrien, osta pēdas... viņš vēlas būt brīvs kā vējš, kas traucas tik uz priekšu. Viņu nevar nedz piesiet, nedz noķert, nedz ierobežot - viņš ir brīvs, dzimis brīvībai... .

Haskijs nav izklaižu suns, bet gan darba suns, kurš var strādāt garas stundas, noskrienot desmitus kilometrus, brīdi atpūties doties tālāk. Lai atvaino haskiju audzētāji, bet daļai Latvijas haskiju ir nožēlojama dzīve, kura biežāk tiek ierobežota ar ķēdi. Daudz haskiju klaiņo, tie pat meklēti netiek, jo saimniekam ir pietrūkusi pati būtiskākā īpašība, kurai jābūt haskija īpašniekam - PACIETĪBAI un BRĪVAM LAIKAM!

Iekritis mazā un dikti simpātiskā haskija kucēna zilo acu skata valgos, cilvēks ir gatavs to mājās vest, par sekām un turpmāko dzīvi nedomājot. Zilās acis ir kā sasalis ledus, kas vilina uz tā uzkāpt, bet var visādi gadīties... . Protams ir haskiju cienītāji, un viņi zina un saprot uz ko parakstās, atvedot mājās šādu suni. Kaķi, mājputni, mazāki suņi ir bieži haskiju upuri, pareizāk sakot, medījums, jo haskijs ir mednieks! Viņš ir izdzīvotājs, viņš pats par sevi var parūpēties un sevi pabarot. Tā nav nedz agresija, nedz nepaklausība, tas ir visu varenais Instinkts, kas palīdz izdzīvot gan cilvēkam, gan dzīvniekam! Daudzi haskiji savās mājās staigā savēlušies un neķemmēti. Dzīvojot nebrīvē bez sniega, cilvēkam ir jāķemmē suņa kažoks, kad mainās spalva. Tas ir ļoti ķimperīgs un darbietilpīgs process, kas aizņem vairākas dienas.

Ļoti daudz pamestu haskiju patversmēs, tie tiek dāvāti no rokas rokā. Kāds uz tiem piktojas par klaidoņiem tos saucot, kādu satrauc suņu gaudošana, kuru es sauktu par ilgām un dvēseles kliedzienu, daudziem uz nerviem krītot... . Suns-haskijs nav kā podniekam neizdevies māla pods, kuru sasit un taisa nākamo trauku. Suņa mūžs ir mērāms daudzu gadu garumā, bet cilvēki apmierina savas iegribas un prestižu, lai palielītos, kāda "kruta" suņa īpašnieks tas ir... . Apbrīna tāpat kā mode, nāk un aiziet, bet suns vēlas dzīvot novērtēts un cienīts... . Taču šobrīd suņu mode ir mainījusies un haskiji palikuši tā kā malā! Kas ir audzētāju pamats, kas liek vairot un pārdot dzīvniekus - nauda, bizness vai azarts?! Vairo un pārdod pat tad, kad audzētavas produkcijai nav noiets... . Ja esi savas šķirnes suņu patriots, tad tev par viņiem jāceļas un jākrīt: viens par visiem, visi par vienu!

Par šķirni, kuru tu pāro un vairo... . Haskiju gadījumā šķiet, ka cilvēki vairo nelaimes... . Haskijs nav suns, par kuru var rūpēties katrs, kam ienāk prātā! Haskijs ir suns, kuru nevar izvest nelielā pastaigā un ielikt būrī, lai cilvēks dotos savās gaitās, jo būs protests no dzīvnieka puses. Haskijs ir suns-darbs, jo uz darbu ejiet regulāri un strādājiet noteiktas stundas. Ar haskijiem ir tāpat, nodarbošanās katru dienu!!!

Kad zilacainās skaistules pienāk klāt samīļoties, viņu acīs es redzu ilgas pēc savas dzimtenes, sniega plašumiem, pēc brīvības... . Haskijs mūsu zemē ir kā eksotisks augs - no tālām zemēm atvests, tas neaug, bet nīkuļo, jo sapņo par savu dzimteni... . Haskiju dāmas ir adoptējamas. Gaidām cilvēku, kurš sapratīs ko adoptē un būs atbildīgs saimnieks! Pieejiet adopcijai ar atbildību! Pašlaik ir ziema, tas ir haskiju laiks, nāciet, pārbaudiet sevi, vai variet būt haskija cienīgs saimnieks!"