PADOMI, kā veiksmīgi sagatavoties lidojumam ar bērnu

© Timurs Subhankulovs, F64 Photo Agency

Zināms, ka došanās tālākā lidojumā ar bērnu var būt gana liels izaicinājums. Raudāšana, kliegšana, apkārtējo skatieni - tās neapšaubāmi ir lietas, kas papildu stresu un bažas rada katram vecākam. Tomēr tam nevajadzētu kļūt par iemeslu, lai, dodoties brīvdienās, bērnu atstātu pie vecmāmiņas.

Bagāžas sagatavošana. Būtiskākais ir atvēlēt pietiekami daudz laika, lai iepriekš rūpīgi sagatavotu līdzi ņemšanai paredzēto bagāžu. Rokas bagāžā noteikti vajadzētu ievietot dažādas rotaļlietas, spēles, kā arī papīru un zīmuļus. Tas viss palīdzēs bērnam aizvadīt ceļojumu, pat nemanot, ka atrodaties lidmašīnā. Tomēr iesakām izvairīties no spēlēm, kurām ir daudz sīku detaļu, jo lidojuma laikā tās varētu pazust. Tāpat vajadzētu izvairīties arī no skaļām rotaļlietām, kas varētu traucēt apkārtējo ceļotāju mieru. Noteikti rokas bagāžā vajadzētu paredzēt vietu arī bērnu pārtikai vai nelielām košļājamām uzkodām, bet, ja tas ir piemirsies, uzkodas varat iegādāties arī lidmašīnā. Košļāšana lidojuma laikā palīdzēs bērnam vieglāk pārciest pacelšanās un nolaišanās laikā ausīs radīto spiedienu. Tāpat rokas bagāžā ieteicams paņemt līdzi arī apģērbu un nelielu sedziņu, lai, ja salonā paliek vēsi vai tieši otrādi - karsti, bērnam būtu iespēja pārvilkt apģērbu. Savukārt sedziņa noderēs, lai bērns vieglāk iemigtu. Gadījumā, ja esat aizmirsis paņemt līdzi sedziņu, droši varat vaicāt stjuartēm, jo čarterlidojumos ir pieejami pledi, lai lidojumu padarītu patīkamu kā mazam, tā lielam ceļotājam.

Dokumenti un noteikumi. Pirms lidojuma noteikti vajadzētu arī iepazīties ar lidošanas noteikumiem, pārliecināties, cik kilogramu smaga drīkst būt bagāža un kādas ir pieejamās priekšrocības, lidojot kopā ar bērnu. Bērniem līdz divu gadu vecumam vairākumā gadījumu bērnu ratiņus tiek piedāvāts pārvadāt bez maksas. Tomēr ratiņiem jābūt salokāmiem un izjaucamiem, lai tos varētu novietot salonā, - ja ratu izmērs nebūs atbilstošs, lidmašīnas apkalpojošais personāls tos drīzāk ieteiks novietot lidmašīnas bagāžas nodalījumā. Iesakām arī iepriekš pārliecināties, ka līdzi tiek paņemti visi nepieciešamie dokumenti.

Lidojuma laikā. Ja ir iespēja izvēlēties sēdvietu, vecākam ar bērnu ieteicamāk izvēlēties vietu pie loga, lai bērns var skatīties ārā pa logu. Pa rokai noteikti vajadzētu turēt arī somu ar bērna pārtiku, drēbītēm, pudelīti, mitrajām salvetēm un spēlēm. Ja esat ko aizmirsuši, nevajag kautrēties jautāt palīdzību lidmašīnas stjuartiem - vairākumā lidmašīnu šādiem gadījumiem bērniem ir sagatavotas speciālas spēles un citas mantas. Lidmašīnas personālam droši varat palūgt uzsildīt bērna pudelīti, kā arī atnest segu vai spilvenu. Lielāka bērna izklaidēšanai varat izmantot arī fotokameru. Dodiet bērnam dažādus uzdevumus, piemēram, ko lai bērns iemūžina fotogrāfijā - teiksim, raugoties pa lidmašīnas logu, atrast mākoni, kas ir līdzīgs sunim vai kādam citam iemīļotam dzīvniekam, un to nofotografēt. Ja fotoaparāts nav pieejams, šo spēli droši varat īstenot arī zīmējot. Galvenais pašiem vecākiem lidojuma laikā saglabāt mieru un būt radošiem, bērnam piedāvājot dažādas interesantas nodarbes.

Svarīgākais