Ekmanis: "Citi jau kar Melbārdim kaklā Soču medaļas..."

Latvijas Bobsleja federācijas viceprezidents Zintis Ekmanis pirms pasaules čempionāta, kas sāksies šajā nedēļas nogalē Sanktmoricā (Šveice), portālam Sportacentrs.com sniedza komentāru par abiem mūsu jaunajiem pilotiem – Oskaru Melbārdi un Oskaru Ķibermani.

"Turpinām apmācības procesu. Būs laba skola abiem jaunajiem pilotiem," pirms gaidāmā pasaules čempionāta sacīja Zintis Ekmanis. "Droši vien, ka startēs Melbārdis un Ķibermanis, bet to noteiks izlases galvenais treneris Sandis Prūsis, kas tomēr ir uz vietas. Pastāv iespēja, ka varētu startēt arī Žaļims, taču tas ir trenera ziņā. Visu noteiks treniņi."

"Pasaules čempionāts ir meistarības pārbaude. Izcili piloti no četriem labi nobrauc trīs. Mums ir fifty – fifty. Gadās, ka beidzamie braucieni ir labāki, bet ir arī otrādi. Taču Briedums jau sāk parādīties. Paklausījos, kā citi komentē - tie jau kar Melbārdim medaļas Sočos (smejas). Ja tēlaini salīdzinām progresu ar 100 metru skrējienu, tad simtnieks pa 10.0 ir noskriets, bet tālāk, lai mestu nost uz 9.9 sekundēm, tur sākas smalkais darbs. Tas progress, kas ir noticis līdz šim, noticis ļoti strauji abiem pilotiem. Tagad būs lēnāk. Tagad nāk klāt psiholoģija un daudzi citi elementi. Jādomā par tehnikas uzlabojumiem, pie kā jau tiek strādāts," piebilda Ekmanis.

Jautāts par mūsu pilotu psiholoģisko sagatavotību, Ekmanis atzina: "Šķiet, ka ir ļoti labi, bet mani satrieca Melbārža pēdējā intervija, kur viņš sacīja: "Man laikam nav talanta" (sirsnīgi smejas). Paškritika jau ir laba lieta, bet te tās ir par daudz. Abi mūsu Oskari ir talantīgi un mums ir ļoti paveicies. Ar psiholoģiju viss līdz šim bijis kārtībā. Jaunākā Oskara [Ķibermaņa] ķērienu pamanīju, kad viņš pirms gada gatavoju viņu Jaunatnes ziemas olimpiādei. Īglsā viņš savā otrajā pasaules kausa posmā četriniekos bija devītais, otrajā braucienā – pat sestais. Starp pasaules vadošajiem. Tiesa, viņam tajā trasē bijis daudz braucienu, tur notika arī jau pieminētā jaunatnes olimpiāde. Tā ir tā trase, ko viņš pārzina viņš labāk. Otrais brauciens parādīja to, cik braucieniem jābūt, lai parādītu potenciālu. Kāpēc četriniekos Ķibermanis brauc labāk nekā divniekos? Tur viņam ir labākas kamanas, turklāt uzskatu, ka ar divnieku ir grūtāk braukt."

"Zvaigžņu slimība? Oskaram Melbārdim, kurš ir bijis arī starp pasaules labākajiem stūmējiem, tas noteikti nedraud. Pieminētā intervija liecina, ka tur drīzāk ir otrādi – viņš ir pārāk pieticīgs. Tur jāatrod saprātīgs kompromiss. Tev jāapzinās, kas tu esi. Par Ķibermani vēl par agru kaut ko teikt. Viņam viss nāk viegli, viņš ir talantīgs, bet laiks viņu pārbaudīs," uzsvēra federācijas viceprezidents.

"Pasaules čempionātā startam varbūt nebūs tik liela nozīme, jo trase ir gara. Pati par sevi trase ir it kā viegli nobraucama, bet labu rezultātu uzrādīt nav vienkārši," piebilda Ekmanis. "Daudziem pilotiem Sanktmorica patīk, vadošie te parasti arī ļoti labi nobrauc, bet tās ir haizivis, kā saka Prūsis. Uz pasaules meistarsacīkstēm skatos ar piesardzīgu optimismu. Mūsu piloti ir vieni no tiem, kas aizvadījuši šajā trasē vismazāk braucienu."

Svarīgākais