Latvijai lielisks sprints pasaules čempionātā - Piksons 8., Bricis - 20.

Šodien Krievijas pilsētā Hantimansijskā ar 10 kilometru sprintu pasaules biatlona čempionātā sākušās individuālās sacensības. Uzvaru izcīnīja vācietis Arnds Paifers, bet izcilu sniegumu nodemonstrēja Edgars Piksons, kurš ar vienu kļūdu šaušanā prata izcīnīt ļoti augsto 8. vietu.

Sacensību galvenie favorīti bija trīs – PK kopvērtējuma līderis un jauktās stafetes pasaules čempions Tarjei Bo, viņa tautietis Emils Hegle Svensens (jauktajā stafetē nepiedalījās) un francūzis Martins Furkads. Taču pretendentu lokā nevarēja neminēt arī mājinieku Ivanu Čerezovu, leģendāro Ūli Eināru Bjerndālenu, Arndu Paiferu, Dominiku Landertingeru, Jevgeņiju Ustjugovu, Larsu Bergeru, Mihaelu Graisu, Kristofu Zumans, Bjornu Feriju, Antonu Šipuļinu un citus. Mūsu cerības lielākoties saistījās ar Andreju Rastorgujevu un Ilmāru Brici.

Piksons nošokē

Rastorgujevs devās distancē viens no pirmajiem, bija diezgan ātrs, taču guļus šaušanā vienu mērķi nenogāza. Tas vēl nebija nekas traks, jo slēpojums bija atzīstams, tomēr visas sacensības Andrejam sabojāja stāvus šaušana - vēl trīs soda apļi... Noslēgumā Rastorgujevam tikai 66. vieta, un iedzīšana viņam ies secen. Bricis sāka lēnāk nekā Rastorgujevs un guļus šaušanā netika galā ar pirmo mērķi (4/5). Tomēr pamazām mūsu veterāns kāpināja tempu un stāvus šaušanu veica tīri! Tobrīd tas viņu pēc 2. šaušanas iecēla labāko 26. vietā, bet Bricis turpināja pielikt un finišā izcīnīja augsto 20. vietu.

Toties nošokēja Edgars Piksons, kurš jau no pirmajiem metriem bija naskākais no mūsējiem. Guļus šaušanā Piksons sekoja partneru piemēram, sašaujot 4/5 un ieņemot augstāko vietu (28.) no latviešiem pēc 1. šaušanas. Piksons turpināja nesties arī 2. aplī un veiksmīgas stāvus šaušanas gadījumā varēja... pat pretendēt uz sešinieku! Edgaram tas arī izdevās (5/5), un, izslēpojot no šautuves, viņš izvirzījās ļoti augstajā 7. vietā, tikai par 12 sekundēm atpaliekot no bronzas pozīcijā esošā Andreasa Birnbahera! Līdz tik augstām virsotnēm 11.(!) slēpojuma ātrumu uzrādījušais Piksons gan neaizsniedzās, taču finišā izcīnītā 8. vieta tāpat ir fantastisks mūsu sportista sasniegums. Līdz šim viņa rekords ir bijis 34. vieta (šogad Rūpoldingā), bet šodien pēkšņi gūta vieta labāko desmitniekā! Piksonam būs arī lieliskas izejas pozīcijas iedzīšanā.

Kā pēdējais trasē ar 125. numuru devās Toms Praulītis, kurš pirmajā šautuvē arī nespēja tikt galā ar vienu mērķi, toties stāvus bija precīzs, finišā ieslēpojot 95. vietā.

Vācieši ātri, zelts Paiferam

Fantastiskus ātrumus šodien parādīja vācieši, īpaši Arnds Paifers. Slēpošanas ātruma ziņā Paifers bija ātrāks pat par visiem varenajiem norvēģiem, pie tam arī sašāva visai labi (0+1). Kopumā šaušanas apstākļi bija nelabvēlīgi, un tikai divi sportisti starp visiem (!) iztika bez soda apļiem. Tādējādi Paiferam ar tādu slēpojumu un šaušanu nebija konkurentu - 1. vieta un zelta medaļa! Par Paiferu ātrāk slēpoja vienīgi Martins Furkads, un tas francūzim pat ar divām kļūdām ļāva aizsniegties līdz sudrabam. Norvēģijai kā mierinājums tika Bo izcīnītā bronza. Labākais no mājiniekiem bija Andrejs Makovejevs (viens no diviem 10/10 sašāvušajiem), kuram 4. vieta, Svensens 5. vietā, bet sešinieku noslēdza Birnbahers. Starp Birnbaheru un Piksonu vēl viens vācietis - Kristofs Štefans. Bjerndālenam tikai 22. vieta.