Jauktajā stafetē triumfē Norvēģijas biatlonisti, Latvijai 18. vieta

Krievijas pilsētā Hantimansijskā ar jaukto stafeti šodien startējis 2011. gada pasaules čempionāts biatlonā. Uzvaru stafetē svinēja Norvēģijas biatlonisti, aiz sevis atstājot Vāciju un Franciju. Latvijas kvartets (Madara Līduma, Žanna Juškāne, Ilmārs Bricis, Edgars Piksons) ierindojās 18. vietā, tiekot apdzīta par apli. Čempionāta saimniekiem krieviem sestā vieta.

Latvijas izlasi pārstāvēja Madara Līduma, Žanna Juškāne, Ilmārs Bricis un Edgars Piksons. Savukārt par galvenajām favorītēm tika uzskatītas Vācija, Norvēģija, Krievija, Francija un Zviedrija.

Līduma guļus sašāva 5/5, tomēr stāvus šaušana bija ļoti lēna (pusotra minūte) un arī neprecīza – viens soda aplis. Madara nodeva stafeti Juškānei tikai 22. vietā. Juškāne šāva labāk (divās šaušanās izmantotas trīs rezerves patronas), taču gausā slēpojuma dēļ nācās atkāpties vēl tālāk – uz 24. pozīciju 26 komandu konkurencē. Lai gan Bricim pat tuvākais priekšā esošais sportists bija tālu, mūsu veterānam pēc guļus šaušanas izdevās tikt garām Lietuvai uz 23. vietu, bet pēc stāvus šaušanas, kurā Ilmārs iztērēja visas trīs rezerves patronas, Latvija pakāpās uz 22. pozīciju. Labi mūsu izlases sastāvā nostartēja arī Piksons. 5/5 guļus šaušanā un pacelšanās uz 19. vietu, vēlāk pēc stāvus šaušanas arī 18. pozīcija. Līdz finišam Piksons gan netika, jo līderis viņu apdzina par apli, taču rezultātā Latvijai 18. vieta, kas arī aptuveni atbilst mūsu spējām.

1. posmā spriedzi neizturēja mājiniece Svetlana Sļepcova, tiekot pie soda apļa katrā no šaušanām, tādējādi Krievijai izkrītot no pretendentu loka uz uzvaru. Lielu deficītu Francijai sagādāja arī Marija Laura Brunē (lēns slēpojums), jau sākumā izkristalizējoties īstajām favorītēm – Norvēģijai (lielisks posms Tūrai Bergerei), Vācijai un Zviedrijai. 2. posma stāvus šaušanā Zviedriju iegāza Anna Karina Zideka, un reālas zelta pretendentes palika vairs tikai divas – Vācija un Norvēģija. Šo līderu cīņā Magdalēna Noinere 2. posmā likvidēja Bergeres 1. posmā iekrāto pārsvaru, pārspēja Annu Kristinu Āfedti Flatlandi un deva vadību jau Vācijai, esot priekšā Norvēģijai par 25 sekundēm. Pārējām komandām atlika cīnīties par bronzu.

3. posmu veica Arnds Paifers, kuram bija jāsargā pārsvars pār leģendāro Ūli Eināru Bjerndālenu. Paiferam tas arī izdevās, no pārsvara zaudējot tikai vienu sekundi – tas palika 24 sekundes. Visu izšķīra spēkošanās pēdējā posmā starp Mihaelu Graisu un Tarjei Bo. Jau līdz guļus šaušanai Bo atguva daudz, bet pēc sekmīgas šaušanas pat panāca Graisu. Līdz stāvus šaušanai Bo jau kļuva par līderi, superātri veica stāvus šaušanu un pārliecinoši devās pretī uzvarai. Norvēģijai zelts (Bergere, Flatlande, Bjerndālens, Bo), Vācijai sudrabs (Henkele, Noinere, Paifers, Graiss). Par 3. vietu cīnījās Francija un Zviedrija, bet pārāka izrādījās franču komanda, Martinam Furkadam pārspējot Karlu Johanu Bergmanu. Francija trešā, Zviedrija ceturtā, Itālija piektā, bet sešiniekā ierāvās sākumu izgāzusī Krievija. Interesanti, ka Bjerndālens PČ vēsturē izcīnījis jau 15. zelta medaļu, kamēr pārējiem trim komandas dalībniekiem tas kļuva par pirmo PČ zeltu, arī titulētajai Bergerei.