Bobslejisti uzsāk cīņu par medaļām četriniekos

Šodien sākas pasaules čempionāta bobslejā četrinieku sacensības, kur par medaļām cīnīsies arī divas Latvijas ekipāžas – Edgara Maskalāna un Oskara Melbārža pilotētie četrinieki.

Latvijas bobslejam šis gads bijis raibs kā dzeņa vēders. Sezonas pirmajā pusē, t.i., līdz jaunajam gadam, Latvijas ekipāžas startēja Eiropas kausos, četrinieku sacensībās gūstot vienu uzvaru pēc otras (un reizēm pat dubultuzvaras). Līdzjutēji cerēja uz skaistu sezonas turpinājumu, bet īsi pēc gadumijas saņēma skandālu – Latvijas Bobsleja federācija pārtraukusi sadarbību ar tobrīd vadošo pilotu Jāni Miņinu. Daudzi pasteidzās apbērēt Latvijas bobsleju, taču velti...

Maskalāna "finiša spurts" ļauj cerēt uz labu čempionātu

Pasaules kausu sezonu Maskalāna četrinieks uzsāka ar 10. vietu Īglsā, ko nomainīja jau uz piekto Vinterbergā (vienlaikus arī Eiropas čempionāts), bet Sanktmoricā pamanījās pārsteigt konkurentus, izcīnot uzvaru. Turklāt jāuzsver, ka pirmajā braucienā absolūti labāko laiku uzrādīja Melbārdis, taču viņa ekipāža tika diskvalificēta, jo viena no sliecēm bija pārsniegusi pieļaujamo temperatūru. Pasaules kausus Edgars noslēdza ar otro vietu Čezānā, apliecinot, ka Sanktmoricas panākums nebija nekāda cūcene.

Čempionāts notiek Vācijas trasē, tāpēc par galvenajiem favorītiem jāuzskata mājinieki. To, ka vācieši savās trasēs prot braukt apliecināja jau Vinterberga, kur uzvarēja Manuels Mahata, bet dalītu otro vietu ieņēma Tomass Floršics. Mahata turklāt šosezon uzvarēja četrinieku kopvērtējumā, sezonas gaitā tiekot pie trim uzvarām un sešiem goda pjedestāliem astoņos posmos. Tiesa, pēdējā no tiem (Čezānā) tikai 11. vieta. Aleksandrs Zubkovs šosezon uzvarējis divreiz, tostarp Čezānā un vairākkārt bija ātrākais treniņos pirms četrinieku sacensībām.

Mūsējie treniņos pārsteidza, taču kā nu kurš – Maskalāns vairāk negatīvi, bet Melbārdis, kuram šī ir debijas sezonas pilota lomā, pozitīvi. Melbārdis treniņos četrreiz iebrauca sešiniekā (4.,12., 10., 4. 6., 6.), kamēr Maskalāna četrinieks tikai reizi desmitniekā (7., 11., 12., 12., 16., 17). Nav gan izslēgts, ka šodien viss būs kārtībā arī ar Edgara kvartetu un redzēsim viņu pozīcijās, kādās esam pieraduši redzēt pēdējā mēneša laikā...

Favorītu pulkā jāiekļauj arī Stīvens Holkombs, kurš gan abas uzvaras Pasaules kausa posmos izcīnīja savā pusē Ziemeļamerikā, būdams nepārspēts Vistlerā un Leikplesidā. Eiropā tikai viens pjedestāls (3. vieta Īglsā) un ne augstāk par sesto pēdējos trijos posmos. Karls Angerers, Lindons Rašs un vēl vairāki piloti sezonas gaitā pierādījuši, ka arī viņi var iesaistīties cīņā par godalgām.

Kēnigzes trase...

Edgaram Maskalānam līdz šim labākais veikums Kēnigzes trasē ir 12. vieta 2008. gadā, taču tas nav nekāds pārsteigums, jo vairākus gadus viņš bija nomināli otrais pilots aiz Jāņa Miņina. Teorētiski šogad vajadzētu sist Edgara zvaigžņu stundai Kēnigzē, taču vismaz treniņbraucieni optimismu neveicina. Turpretī Melbārža sniegums treniņos, neskatoties uz debijas sezonu un salīdzinoši nelielo pieredzi pilota lomā – cepuri nost! Treniņi gan ir viena lieta, pavisam cita sacensības, bet tur, cerams, labi klāsies abām ekipāžām.

Pēc Zinta Ekmaņa vārdiem svarīgākā vieta trasē ir t.s. aplis, kura sekmīga izbraukšana veicinās arī labu rezultātu, taču patiesībā trasē ir daudz vietu, kur nedrīkst kļūdīties. Atgriežoties pie tēmas par Maskalānu, Ekmanis arī atzina, ka Edgaram it kā problēmu ar trases izbraukšanu neesot, tātad iespējams vaina meklējama tehnikā. Ja tā, tad treneri līdz startam tiks skaidrībā.

Pasaules čempionātu bilance

Pasaules čempionātos Latvijas bobslejisti četrinieku sacensībās uz goda pjedestāla kāpuši vien reizi – 2009. gadā Leikplesidā bronzas medaļas izcīnīja Jānis Miņins ar Daumantu Dreiškenu, Oskaru Melbārdi un Intaru Dambi (vēl divas medaļas (arī bronzas) bijušas divniekos – 1985. gadā Zintim Ekmanim ar Nikolaju Žirovu, bet 1989. gadā Jānim Ķipuram un Aldi Intleru). Jāpiebilst, ka tā bobslejam bija pirmā medaļa pasaules čempionātos brīvvalsts laikā un šī vēsturiskā sasnieguma līdzautors bija arī kādreizējais stūmējs, tagad jau pilots Melbārdis!

Braucieni

Pasaules čempionāts bobslejā četrinieku ekipāžām notiks nedēļas nogalē. Sestdien plkst. 12:45 tiks dots starts pirmajam braucienam, plkst. 14:25 sāksies otrais, savukārt svētdien trešā brauciena sākums plkst. 13:25, bet ceturtais - plkst. 14:55. Visus braucienus tiešraidē demonstrēs "Viasat Sport Baltic".

Svarīgākais