Maskavas tiesa turpina Zubkovu uzskatīt par olimpisko čempionu

© AP/Scanpix

Maskavas pilsētas tiesa šodien paziņojusi par spriedumu bijušā bobslejista Aleksandra Zubkova lietā. Krievijas tiesa norāda, ka Sporta arbitrāžas tiesas (CAS) lēmums balstīts uz aizdomām, nevis pierādījumiem, tādēļ Zubkovam „saglabāts” olimpiskā čempiona tituls un viņam nav jāatdod zelta medaļas. CAS ir sporta augstākā instance, attiecīgi Maskavas tiesas lēmums starptautiskajā sporta sabiedrībā nebūs saistošs.

Aleksandrs Zubkovs Soču olimpiskajās spēlēs ieguva pirmo vietu gan divnieku, gan četrinieku sacensībās, kurās apsteidza Oskara Melbārža vadīto ekipāžu. Pagājušā gada izskaņā Zubkovam olimpiskā čempiona titulus atņēma SOK par antidopinga programmas pārkāpumiem, un pēc tam, kad CAS noraidīja Zubkova apelāciju, kļuva skaidrs, ka Sočos par olimpiskajiem čempioniem kļuva Oskara Melbārža pilotētā ekipāža.

Maskavas pilsētas tiesā iesniegtajā lietā Zubkovs panācis, ka vismaz Krievijā viņš vēl tiks uzskatīts par olimpisko čempionu, varēs paturēt zelta medaļas un turpinās saņemt mūža stipendiju par sasniegumiem sportā no Krievijas valsts. Jāuzsver, ka CAS ir sporta augstākā tiesu instance, un tās lēmums ir galīgs, līdz ar to arī Maskavas tiesas lēmums nekādā veidā neietekmēs SOK oficiālo vietu sadalījumu Soču olimpiskajās spēlēs.

Maskavas tiesa savā spriedumā norādījusi, ka CAS lēmums balstīts uz aizdomām, kamēr neviens liecinieks nav tieši norādījis uz dopinga analīžu paraugu apmaiņu, kā arī nav tikuši sniegti pierādījumi par šādas apmaiņas notikšanu. Tiesas sēdē Zubkova pārstāvis paskaidroja, ka Zubkovam dopings nemaz nebūtu nācis par labu, jo viņam kā pilotam nevajag veikt nekādu nopietnu fizisku piepūli.

Zubkovs pēc tiesas lēmuma krievu medijiem komentēja, ka CAS lēmums bijis pretrunā ar Krievijas konstitūciju, tādēļ tas nevar stāties spēkā Krievijas teritorijā. Zubkovs argumentēja, ka CAS lēmums viņam nodarījis finansiālus zaudējumus, jo vairs netika piešķirta stipendija, kas pienākas olimpiskajiem čempioniem.

Šī interesantā tiesas lēmuma sakarā, kas droši vien būs aktuāls Zubkovam tikai viņa mūža stipendijas un fiziskas zelta medaļas (ne)atdošanas sakarā, dīvainības pamanījuši arī krievu sporta mediji. Portāls „Sports.ru” raksta, ka pat tad, ja CAS būtu pilnībā attaisnojusi Zubkovu, viņa rezultāti Sočos tāpat būtu anulēti un zelta medaļas atņemtas, jo par dopinga lietošanu diskvalificēti viņa stūmēji Aleksejs Vojevoda un Dmitrijs Truņenkovs, ar kuriem kopā tika uzrādīti rezultāti Soču olimpiskajās spēlēs.

Svarīgākais