Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Ziemas sports

BIATLONS: Neveselais Rastorgujevs 22. vietā, Eberhards apzog Furkadu un Šipuļinu

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Šodien Kontiolahti (Somija) Pasaules kausa izcīņā biatlonā septītā posma ietvaros notika masu starts, kurā pie uzvaras negaidīti tika austrietis Julians Eberhards. Viņš pēc pēdējās šaušanas diezgan tālu atpalika no Martēna Furkada un Antona Šipuļina, tomēr pamanījās uzvarēt. Andrejs Rastorgujevs, kurš sacensībās piedalījās nevesels, nerādīja tos ātrumus, kādi viņam bija sprintā, ar pieciem soda apļiem paliekot 22. vietā.

Pirms sacensībām

Galvenie favorīti bija Johanness Tinjess Bē un Martēns Furkads, kurš izlaida aizvakardienas sprintu slimības dēļ. Ja sezonas pirmajā pusē Bē un Furkada pārsvars pār pārējiem bija milzīgs, tad šoreiz itin augstu tika vērtētas arī Antona Šipuļina un Simona Šempa izredzes.

Andrejs Rastorgujevs savu pirmo PK medaļu ieguva tieši masu startā, tomēr šosezon šī disciplīna mūsu sportistam bija neveiksmīgākā - 30 sportistu konkurencē divos posmos 27. vieta (ar astoņiem un deviņiem soda apļiem...), olimpiskajās spēlēs netipiski lēns slēpojums un 28. vieta, un labākā bija 20. vieta Rūpoldingas masu startā. Neskatoties uz to, bukmeikeru prognozēs Rastorgujevs, kurš aizvakar sprintā izcīnīja sudrabu, figurēja labāko desmitnieka beigās.

Sacensības

Rastorgujevs sabojāja izredzes jau pirmajā šaušanā, netrāpot pirmo un pēdējo šāvienu. Mūsu sportists veica divus soda apļus kopā ar Furkadu. Tikmēr 17 biatlonisti, J.T.Bē, Šempu un Šipuļinu ieskaitot, bija precīzi. Kamēr Rastorgujevs turējās 50 sekunžu attālumā no peletona ātrā līdera J.T.Bē, tikmēr Furkads no mūsējā nedaudz aizmuka un tika līdz 40 sekunžu attālumam.

Otrajā šaušanā pa reizei kļūdījās līderi un favorīti J.T.Bē, Šemps un Šipuļins, kā rezultātā sacensību vadībā izvirzījās trīs citi sportisti - Benedikts Dolls, Arnds Paifers un Julians Eberhards. Šoreiz precīzi bija Furkads un Rastorgujevs, tomēr viņi joprojām bija diezgan tālu no līderiem - attiecīgi 15. un 19. pozīcija un 39 un 48 sekunžu atpalicība. Dolls, Paifers un Eberhards turēja vadību, bet ātrais J.T.Bē izvirzījās ceturtajā pozīcijā.

Trešajā šaušanā no līderu trio precīzs tikai Paifers, bet Dollam un Eberhardam pa kļūdai. Divi soda apļi J.T.Bē. Cīņā par augstākajām vietām atgriezās Furkads, kurš aizvēra visus mērķus. Eberhards, Dolls, Šipuļins, Furkads un Antonēns Gigonā ieņēma 2.-6. pozīciju ar 15-23 sekunžu deficītu pret Paiferu. Rastorgujevam 4/5 un 19. pozīcija.

Ceturtajā aplī Gigonā atpalika, bet pārējie aptuveni saglabāja atstatumus. Paifers līdera lomā pēdējo šaušanu, tomēr divreiz kļūdījās un pārvilka svītru savām cerībām uz medaļu. Precīzi bija Furkads un Šipuļins, pametot šautuvi pirmajās divās pozīcijās. Trešajā pozīcijā izvirzījās vienu kļūdu pieļāvušais Eberhards, bet 10 sekunžu intervālā sekoja Eriks Lesers un Dolls. Rastorgujevam divas kļūdas un atkāpšanās uz 22. vietu.

Furkads un Šipuļins cīnījās par uzvaru, taču sacensības noslēdzās absolūti negaidīti. Abiem pamazām tuvojās Eberhards, kurš šautuvi pameta 17.2 sekundes aiz Furkada. Pēc tam paklupa Šipuļins, bet Eberhards apslēpoja ne tikai krievu, bet arī Furkadu. Austrietim negaidīta uzvara. Eberhards šosezon uzvarēja pirmo reizi, bet pavisam tā viņam kļuva par ceturto uzvaru - pirmās trīs iegūtas sprintā.

Furkads otrajā vietā, Šipuļins trešajā vietā, bet vēl sešiniekā iekļuva trīs vācieši - Dolls, Lesers un Paifers. J.T.Bē pieci soda apļi un 19. vieta, Rastorgujevam ar tikpat soda apļiem 22. vieta. Rastorgujevam, kurš šodien esot startējis nevesels, tikai 20. slēpošanas ātrums, labākajiem (Furkadam un Eberhardam) zaudējot vienu minūti.

Pasaules kausa izcīņa, 7. posms (Kontiolahti)

Masu starts vīriešiem

V Sportists Valsts Rezultāts (s.a.)
1. J.Eberhards Austrija 38:04.8 (2)
2. M.Furkads Francija +6.9 (2)
3. A.Šipuļins Krievija +19.3 (1)
4. B.Dolls Vācija +21.9 (2)
5. E.Lesers Vācija +23.9 (1)
6. A.Paifers Vācija +27.1 (2)
7. D.Vindišs Itālija +38.7 (2)
8. M.Krčmāržs Čehija +40.0 (2)
9. O.Moravecs Čehija +43.6 (1)
10. K.Fijons-Majē Francija +47.6 (2)
22. A.Rastorgujevs Latvija +2:19.3 (5)

Startēja 30 sportisti.

15 km masu starts vīriešiem PK izcīņā 2016./17. sezonā

Datums Posms Norises vieta Zelts Sudrabs Bronza
17. dec. 3. Ansī M.Furkads J.T.Bē E.Lesers
14. jan. 5. Rūpoldinga J.T.Bē M.Furkads Gigonā
21. jan. 6. Antholca-Anterselva M.Furkads T.Bē Bjentegors
18. feb. OS Phjončhana M.Furkads Šemps Svensens
11. mar. 7. Kontiolahti Eberhards M.Furkads Šipuļins
25. mar. 9. Tjumeņa

Pasaules kausa izcīņa, 7. posms (Kontiolahti)

Datums Laiks Disciplīna Zelts Sudrabs Bronza
8. mar. 18:45 10 km sprints vīriešiem Šipuļins Rastorgujevs Fijons-Majē
9. mar. 18:45 7.5 km sprints sievietēm Domračeva Hildebranda Vitoci
10. mar. 14:40 pāru jauktā stafete Francija Austrija Norvēģija
10. mar. 17:45 2 x 6 km + 2 x 7.5 km jauktā stafete Itālija Ukraina Norvēģija
11. mar. 14:30 15 km masu starts vīriešiem Eberhards M.Furkads Šipuļins
11. mar. 17:10 12.5 km masu starts sievietēm