Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports \ Ziemas sports

Rastorgujevs: Divas kļūdas stāvus šaušanā ir ļoti sāpīgas

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Latvijas biatlonists Andrejs Rastorgujevs pēc Phjončhanas olimpisko spēļu sprinta sacensībām izteicās, ka par spīti mazāk kļūdām tieši guļus šaušanā vējš esot traucējis vairāk.

"Stāvus šaušana izvērtās ļoti sāpīga. Pats vien esmu vainīgs. Divas kļūdas stāvus šaušanā ir ļoti sāpīgas," pēc finiša 24. vietā par 55 sekundēm atpaliekot no uzvarētāja, vācieša Ārnda Pfaifera, atzina sarūgtinātais Rastorgujevs. "Vējš drīzāk ietekmēja guļus šaušanā, kur pieļāvu vienu kļūdu, bet stāvus šaušanā mazāk."

"Pēc diviem soda apļiem jau sāku pagurt. Turpināju cīnīties, tomēr vairs nespēju būt tik ātrs," saka Andrejs, kurš pirms tam otrajā aplī bija ātrākais. "Ar slēpēm viss bija kārtībā, taču trases otrā pusē ir pavisam citādi - tur vējš pūš virsū smiltis. Taču svarīgākais ir vairāk koncentrēties uz šaušanu, tad visam jābūt kārtībā."

Tikmēr Muižnieks neslēpa, ka emocijas, startējot olimpiskajās spēlēs ir ļoti labas, taču tās diemžēl kontrastē ar rezultātu. "Solis bija manā līmenī, drīzāk pārtērēju kļūdu skaitu šautuvē. Otrajā šaušanā mazliet drebēja ceļi. Protams, bija arī vējiņš. Gribēju aizvērt visus mērķus, taču nesanāca."

"Vēl pēdējā aplī cerēju uz vietu sešdesmitniekā. Pēc sajūtām vispār šķita, ka jābūt ap četrdesmitnieku. Nedomāju, ka es esmu kaut kādā bedrē, taču uz olimpiskajām spēlēm visi ir ļoti labi sagatavojušies. Esmu savā līmenī, jutos labi, taču šautuvē nebija tā, kā vēlējos. Vējš nebija liels. Bet kļūdas pieļāva daudzi, pat lielākie favorīti."

PAR LATVIJAS OLIMPIEŠU CERĪBĀM PHJONČHANĀ LASI JAUNĀKAJĀ "SPORTA AVĪZES" NUMURĀ / Publicitātes foto

"Trase nav tā smagākā, taču tā ir ātra, tādēļ katra sekunde ir dārga. Aplī pazaudēju kādas 20 sekundes, un tās izrādījās ļoti svarīgas. Uzvarētājam zaudēju divas minūtes un 17 sekundes - Pasaules kausa posmā ar tādu rezultātu būtu ticis iedzīšanā. Tas apliecina rezultātu blīvumu," piebilst Muižnieks.

Kā ieprieks ziņots, Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs ar trim kļūdām ieņēma 24. vietu. Debitants Oskars Muižnieks iedzīšanai nekvalificējās.

Latvijas biatlona izlases treneris Intars Berkulis pēc sprinta sacensībām atzina, ka būs jāanalizē, kādēļ otrais aplis Andrejam Rastorgujevam bija tik ātrs, kam sekoja divas kļūdas šaušanā stāvus.

"Pirmajā šaušanā šāvieni aizgāja pa leju, Andrejam neizsita viens gabarīts uz pieci, jo bija stiprs vējš. Šaušanā stāvus vējš nebija tik liels, lai traucētu. Būs viņam pašam jāprasa, kas notika, varbūt pulsācija bija par lielu, kad viņš ienāca šautuvē," prāto Berkulis. "Jā, šāva viņš ātri, bet vējš nebija stiprs, tobrīd viņš pats netika galā."

"Ja salīdzinām ar vakardienas sieviešu sacensībām, tad šodien vējš nebija tik skarbs, bet vairāk startu mums nav bijis, savukārt treniņu apstākļus salīdzināt ar sacensību apstākļiem nevar," skaidro treneris. "Plus mīnus šaušanas laiki Andrejam ir līdzīgi. Varbūt varēja vējainā laikā šaut mierīgāk, bet man ir grūti spriest. Tas būs jājautā viņam pašam."

"Otrajā aplī viņš bija ātrākais un tā brīža līderim zaudēja deviņas sekundes. Viņš pats to noteikti zināja, jo trasē viņam tika nodota informācija, ka viņš strauji kāpj uz augšu. Andrejs no 17. vietas uz otro šaušanu atbrauca jau otrajā vietā. Pirmais aplis viņam nebija īpaši ātrs, šautuvē viņš ieradās sestais. Tādēļ, iespējams, otrais aplis nemaz nebija tik ļoti ātrs. Pats sportists jau jūt. Ja viņš jūt, ka var pabraukt, tad brauc. Speciāli taupīties nevar."

"Oskaram tāpat kā Andrejam šāvieni aizgāja pa leju. Acīmredzot tajā mirklī vējš bija mazāks, un viens šāviens bija garām. Šaušanā stāvus Oskars cīnījās. Sanāk, ka Oskars cīnījās un dabūja vienu kļūdu, bet Andrejs šāva ātrāk un dabūja divas kļūdas."

"Par Andreja ātrumu šaubu nav. Domājot par iedzīšanu, galvenais būs šaušana. Ja labi šaus, tad ir labas iespējas pakāpties augstu," piebilst Berkulis. "Izrunāsim ar servisa cilvēkiem un Andreju, kā bija ar slēpēm. Tad arī domāsim par taktiku rītdienas sacensībām. "