Bobsleja federācija nepiekrīt Krievijas sportistu diskvalifikācijai

Aleksandrs Zubkovs © Scanpix

Starptautiskās bobsleja un skeletona federācijas (IBSF) īpaša komisija, kas tika veidota no trim cilvēkiem, piektdien nolēma atcelt Krievijas sportistiem piešķirto pagaidu diskvalifikāciju par antidopinga noteikumu neievērošanu. Šodien IBSF pati nākusi klajā ar paziņojumu, ka nepiekrīt komisijas lēmumam un meklēs veidus, kā to apstrīdēt.

Tuvākajā laikā tiks pieņemts lēmums, vai pielaist Krievijas sportistus 2018. gada olimpiskajām spēlēm, kas norisināsies Dienvidkorejā. Pirms tam pasaulē labākie atlēti sacentās Sočos, un pēcāk tika atklāti kliedzoši pārkāpumi, piemēram, manipulēšana ar dopinga paraugiem. Cits pēc cita tika diskvalificēti vairāki Krievijas sportisti, starp viņiem arī skeletonā zelta medaļu ieguvušais Aleksandrs Tretjakovs un bobslejā gan divniekos, gan četriniekos uzvarējušais Alekandrs Zubkovs. Viņiem zelts atņemts, un nākamie rindā ir latvieši - Martins Dukurs un Oskara Melbārža pilotētais četrinieks.

Taču nesaki hop, pirms neesi pārlēcis. Sākotnēji IBSF piesprieda virknei krievu sportistu pagaidu diskvalifikāciju, tādējādi aizliedzot piedalīties Pasaules kausa sacensībās, bet Krievijas Federācijas vadītājam Zubkovam tika aizliegts tajās ierasties jebkādā statusā. Taču piektdienas pēcpusdienā IBSF neatkarīgā komisija, kuru veidoja trīs cilvēki, Minhenes lidostā uzklausīja Krievijas delegācijas un tās advokāta viedokli un lēma par diskvalifikācijas atcelšanu. Tādējādi krievi atguva tiesības piedalīties sacensībās, kas notiek zem IBSF karoga. Protams, mūža diskvalifikācija no olimpiskajām spēlēm paliek spēkā.

Komisija arī vērsās pie Starptautiskās olimpiskās komitejas ar lūgumu paskaidrot, kāpēc piešķirtas diskvalifikācijas, ņemot vērā, ka pierādījumi līdz plašākai sabiedrībai nav nonākuši. Pagāja tikai trīs dienas, un IBSF vadība reaģējusi, izplatot jaunu paziņojumu, kurā vēršas pret komisijas pausto viedokli.

"Pēc SOK Disciplinārās komitejas lēmumiem IBSF uz nenoteiktu laiku diskvalificēja vairākus Krievijas bijušos un esošos sportistus. Kā paredz viņu tiesības Pasaules antidopinga kodeksā un IBSF antidopinga noteikumos, viņi varēja pieprasīt noklausīšanās sēdi. Sasauktā komisija lēma par labu sportistiem un atcēla pagaidu diskvalifikācijas," teikts paziņojumā. "Lai gan IBSF nepiekrīt lēmumam, tas tiek respektēts. Pašlaik vērtējam mūsu juridiskās tiesības."

Svarīgākais