Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Ziemas sports

ASV pārbrauc somiem un iekļūst finālā

Olimpiskajā hokeja turnīrā pusfināla spēlē ASV hokejisti neatstāja nekādas cerības somiem, svinot uzvaru 6:1 un iekļūstot finālā. Otri finālisti kļūs zināmi rīta pusē pēc Latvijas laika pēc Kanādas un Slovākijas spēles.

1. periods - somi nokdaunā

Varēja prognozēt, ka amerikāņi spēlēs agresīvi un enerģiski jau no pirmajām minūtēm, bet ko, kas patiesībā notika "Canada Hockey Place", šķiet, neparedzēja neviens. Pirmos vārtus somi sev atveda paši. Jau mača trešajā minūtē rupji kļūdījās vārtsargs Mika Kiprusofs, kurš tālu izgājis no vārtiem neprecīzi piespēlēja komandas biedram, ripa tika Raiens Melounam, kurš no zonas vidus raidīja ripu tukšos vārtos. Septītajā minūtē amerikāņi tika pie pirmā skaitliskā vairākuma un izmantoja arī to - divi somi metās virsū amerikāņu slovākam Polam Štasnijam, taču viņš paguva izdarīt piespēli Zakam Parizam, kas mierīgi apstrādāja ripu un raidīja to vārtos. Pēc 40 sekundēm somiem vēl viens noraidījums, arī to mājinieki pārvērta vārtos. kas eiropiešiem lika sasaukt pusminūtes pārtraukumu. Kiprusofs vēl palika vārtos, taču 9. minūtē viņš spļaudīdamies lamādamies devās atpūsties. Patriks Keins vispirms uzmeta no kreisās puses, tad pats savāca ripu un raidīja to jau vārtu otrajā stūrī - 4:0, bet nospēlēta nav pat puse perioda! Laukumā devās Miklass Bekstrems, kuru amerikāņi atpakoja jau pēc pusotras minūtes, bet 15 sekundes vēlāk šokētie somi vēlreiz ieraudzīja sarkano gaismu aiz saviem vārtiem.

13 minūšu laikā ripa sešas reizes bija pabijusi Somijas vārtos, bet mēs te runājam par olimpisko spēļu pusfinālu! Amerikāņi jau bija atkārtojuši savu olimpisko rekordu - sešas ripas vienā periodā viņi bija sametuši arī Vācijai. Tiesa, tas noticis labi sen - 1964. gadā. Piecas minūtes līdz pārtraukumam beidzot ripa aizkavējās arī Raiena Millera vārtu tuvumā, kad vispirms bīstami meta Temu Selane, bet tad arī Oli Jokinens, taču cipari uz tablo nemainījās.

40 minūtes, vieni vārti

Varēja gaidīt, ka pēc tik ārprātīga perioda otrajā amerikāņi tā uzbrukumā vairs nelidos, kas arī notika. Spēlēt piesardzīgāk vispirms jau lika komandu sastāvi - ASV spēli atsāka, spēlējot mazākumā. Arī vienādos sastāvos ar ripu vairāk tomēr bija somi, bet amerikāņi, labi spēlējot vidējā zonā un precīzi uz savas zilās līnijas, neļāva sāncenšiem veidot kaut ko ievērības cienīgu. Ko dod slidināšanās ar ripu un saspēlēšanās, ja metienu pa vārtiem faktiski nav. Vismaz tādu, kurus var saukt par bīstamiem. Trešdaļas vidū nervi neizturēja Somijas sliktajam zēnam Jarko Rūtū, kas pēc kārtējā nesekmīgā uzbrukuma steidza pārmācīt amerikāņu vārtsargu. Somam spēle līdz ar to arī bija galā. Šoreiz amerikāņi skaitlisko vairākumu realizēt nespēja (pirms tam realizācija - divi no diviem), toties nedaudz atvēsināja sāncenšus.

Somija gan joprojām uzbruku vairāk, taču mazāk apņēmīgi, nekā perioda sākumā, turklāt joprojām bez īstiem momentiem. Tāds nobrieda vien trešdaļas pēdējā minūtē, kad par amerikāņiem nospēlēja vārtu stabs. 6:0 arī pēc diviem periodiem.Skaidrs, ka Somijai izglābties palīdzēt varēja tikai brīnums. Tas, ka amerikāņi vienā periodā guva sešus vārtus, nebūt nenozīmē, ka kaut kas tāds pa spēkam arī somiem. Sevišķi jau šajā mačā.

Perioda vidū ASV treneri veica vārtsargu maiņu, joprojām nepārspētā Millera vietā ļaujot olimpiādē debitēt Timam Tomasam. Piecas minūtes līdz mača beigām Somija tomēr guva prestiža vārtus - vairākumā no asa leņķa Tomasu cauršāva Anti Mietinens. Vairs nekā šajā mačā nebija, jo abas komandas jau pasen domās drīzāk bija savos medaļu mačos. Amerikāņi cīņā par zeltu, Somi mazajā finālā par bronzu.