Vrubļevskis: "Kanāda mūs uzskata par ziemas sporta lielvalsti"

Otrdien 5. janvārī ”Sporta studijā” LTV7 ciemojās Latvijas Olimpiskās komitejs (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis. Raidījumā tika runāts gan par aizvadītajām ziemas olimpiskajām spēlēm ar Latvijas piedalīšanos, gan par gaidāmo Vankūverā. Šoreiz Latvijai atkal būs liela delegācija, būs arī pārstāvēts hokejs un tieši tādēļ kanādieši arī mūs pieskaitot pie ziemas sporta lielvalstīm.

Jau pašā raidījuma sākumā LOK prezidents Aldons Vrubļevskis prognozēja, ka šoreiz Latvijai varētu būt dalībnieku rekordskaits ziemas olimpiskajās spēlēs. Ja aizbrauks visi, tad Latviju var pārstāvēt 61 sportists, turklāt salīdzinot ar Turīnu, klāt nāks divas jaunas disciplīnas – ātrslidošana un snovbords. ”Vidējie rezultāti mūsu labākajiem atlētiem gan šajā , gan iepriekšējā sezonā ir labāki, nekā tie bija pirms Turīnas, tas dod zināmas cerības uz medaļām,” teica Vrubļevskis. Latvija savu sastāvu nosaukšot 26.janvārī, pēdējais termiņš nosūtīt apstiprinātu sastāvu pa pastu ar oriģināliem parakstiem esot 27. janvāris. ”Ja vēlāk ir kāda smaga trauma vai saslimšana, tad SOK apstiprināta ārstu komisija var dot savu atzinumu un diennakts laikā var nomainīt šo atlētu ar kādu no tiem, kas bijis kandidātu sarakstā, jaunus pieteikt gan nevar. Var nomainīt hokeja komandā, bobsleja ekipāžā, bet individuālajos veidos, piemēram, Haraldu Silovu nomainīt nevar.”

 

Parādes un atpūtas tērpus mūsējiem atkal šūdinās Igaunijas kompānija, sportiskie tērpi būs ”Adidas”. Atšķirība ir hokejā, kur visām komandām formas izgatavos ”Nike”. Šoreiz gan visa delegācija nedzīvos vienkopus, jo starp Vankūveru un Vistleru ir paliels attālums. ”Puse no mūsu delegācijas dzīvos lejā, Vankūverā, otra puse kalnos, Vistlerā. Delegācijas vadītājs Žoržs Tikmers dzīvos Vistlerā.” LOK prezidents atcerējās arī visas piecas iepriekšējās olimpiskās spēles ar Latvijas sportistu piedalīšanos. ”Faktiski Lillehemmerē bija visjaukākās, viscilvēciskākās un arī dzīvošanas ziņā vislabākās spēles,” sacīja Vrubļevskis.

 

Daudzi skatītāji ir nemierā ar LOK funkcionāru lielajām algām un naudas izlietojumu, nesen eļļu ugunī pielēja arī Madaras Līdumas paziņojums raidījumā ”Nekā personīga”, ka viņai pietrūkst 1400 eiro, lai aizbrauktu uz trim pasaules kausa posmiem. ”Pirmkārt, funkcionāru algas nav trīs vai četri tūkstoši, tās ir mazākas, tie cipari, kas bija Latvijā 2008.gadā vairs neeksistē nekur. Kas attiecas uz biatlonu – bija zināms sezonas sākumā, cik naudas būs. Katra federācijas vadība ir plānojusi startu. Tie 1400 eiro faktiski ir nauda , ko bija paredzēts aizņemties, lai var cilvēciski dzīvot labākās viesnīcās, samaksāt treneriem un slēpju smērētājiem, bet pēcāk to dabū atpakaļ kā kompensāciju no starptautiskās federācijas.” .Cik maksā viena sportista sūtīšana uz Vankūveru? ”SOK nosedz visu sportistu uzturēšanos un startus Vankūverā, ceļš jāmaksā mums pašiem, tāpat drēbes un inventārs. Visa komanda kopā ar oficiālajām personām varētu pārsniegt 110 cilvēkus un parādes tērpu izmaksa ir 57 tūkstoši latu, sporta tērpu izmaksa ir 47 tūkstoši latu,” paskaidroja Vrubļevskis. Uz jautājumu ja sportistiem nav naudas, kāpēc tik daudz funkcionāru brauks uz Vankūveru, Vrubļevskis atbildēja vienkārši. ”Ja runa ir par mani personīgi, tad es kopā ar LOK ģenerālsekretāru esmu ielūgts no SOK puses un tā sedz visus mūsu izdevumus olimpiskajās spēlēs”. Federācijas ir tās, kas beigās nosaka, kurus sportistus sūtīt uz Vankūveru, tāpat arī apkalpojošo personālu. ”Es neatceros gadījumu, kad LOK kādu būtu izsvītrojusi no saraksta, izņemot Barselonu. Aiz vārda funkcionāri jau slēpjas mehāniķi, ārsti, treneri, komandas administrācija, atbildīgās valsts amatpersonas. LOK nevar atmaksāt neko valsts amatpersonām, to viņi maksā no saviem birojiem, no sava budžeta.”

 

Vrubļevskis uzsvēra, ka valsts nedrīkst iejaukties olimpisko komiteju iekšējās lietās, ir juridiska neatkarība, bet sadarbība ir iespējama un tā ir arī Latvijā, tā ir veicināma un ieteicama. ”Bez valsts budžeta atbalsta daudzi sporta veidi Latvijā nepastāvētu.”

 

Kā paši LOK funkcionāri jūtas attiecībās ar labākajiem sportistiem, kuru algas ir krietni zemākas? ”Viņi faktiski saņem daudz mazāk tajās izmaksu pozīcijās, kas saucas darba alga. Tajā pašā laikā ir viss nepieciešamais sporta medicīnā, veselības apdrošināšanā, treniņu apstākļos, braucienos, dzīvošanā, ir dienas nauda, ēdināšanas nauda Latvijā jau sasniegusi 13 latus. Šajā gadā Miņina bobsleja ekipāža tika nodrošināta visaugstākajā līmenī. Protams, valsts nevar simtprocentīgi caur LOV nodrošināt pat pašu labāko sportistu, bet priekš tam ir federācijas, sporta klubi, individuālie sponsori.”

 

Vai valsts maksās prēmijas par sasniegumiem? Valdība pieņems attiecīgu lēmumu, ja būs labs rezultāts. Prēmija neesot alga, prēmija ir apbalvojums, atzinība. Vai LOK vēl joprojām pieturas pie principa, ka olimpiskās spēles nav paredzētas profesionāļiem, kas domājot tikai par sevi.? Tā bija pirms Sidnejas spēlēm ar toreizējā LOK prezidenta Viļņa Baltiņa paziņojumiem par Romānu Vainšteinu, kaut dzīve pierādījusi, ka visi labākie olimpieši ir profesionāļi šī vārda vistiešākajā nozīmē? ”Tagad ir grūti nodalīt amatierus no profesionāļiem, nav vairs tādas terminoloģijas arī olimpiskajā hartā. Tad bija arī harta nedaudz savādāka. Sportiskajā un arī skatītāju ziņā tagad visi ir ieguvēji, olimpiskajās spēlēs piedalās visi labākie atlēti. Čempiona titulu izcīna pat tenisisti, no 2016.gada būs arī golfs.”

 

LOK prezidents analizēja arī mūsu sportistu paveikto aizvadītajās sezonās. ”Bobsleja četriniekam vienīgajam ir pasaules čempionāta medaļa iepriekšējā sezonā, jauns trases rekords. Daudz ko četriniekam deva fakts, ka viņi tika atzīti par Latvijas labāko komandu.” Daudzus joprojām interesēja, vai Sandis Ozoliņš spēlēs Vankūverā, uz ko LOK prezidents atbildēja noliedzoši. Vrubļevskis izteica apbrīnu un atzinību Dukuru ģimenei, kura pēdējos gados izvirzījusies līderu vidū. ”Nav daudz tādu ģimeņu pasaulē, kas to spējuši, turklāt viņi paši neizrādās un daudz nelielās, bet dara.”

LOK prezidents izteica cerību, ka biatlonā atbilstoši savām spējām var nostartēt gan Ilmārs Bricis, gan Madara Līduma. Nav pamata gan uzskatīt, ka viņi cīnīsies par uzvaru, bet gan jau tiks parādīts labākais sniegums. ”Par Mārtiņu Rubeni kamaniņu sportā – tas ir tāds klusais ūdens un prognozes par viņu var izrādīties nepareizas. Viņš var izdarīt to, ko mēs šobrīd neviens negaidām. Kas attiecas uz šorttreku, tur viss ir iespējams, ko pierādīja austrālieša uzvara Soltleiksitijā.”

 

Daudz tika runāts arī par hokeju un iespējamo izlases startu Vankūverā. Jau trešo reizi pēc kārtas Latvija ir pārstāvēta arī komandu sporta veidā, un tas ir ļoti daudz. ”Kanādā hokejs ir viss – varētu nebūt pārējo sporta veidu, ja tik tur notiek hokejs. Kanādieši ļoti augsti vērtē tās delegācijas, kurām ir hokeja komanda olimpiskajās spēlēs, līdz ar to arī Latviju viņi uzskata par ziemas sporta lielvalsti, to izteica arī Kanādas vēstnieks Latvijā.”

 

Beigās LOK prezidents vēl piebilda, ka pirmie Latvijas sportisti uz Kanādu dosies jau 1.februārī, spēles notiks no 12.-28.februārim. Daži sportisti Kanādā gan pēc sava starta tūdaļ dosies prom, jo paredzētas citas sacensības.

Svarīgākais