Kanādas kamaniņu treneris izsaka aizdomas par sabotāžu komandu stafetē

Soču olimpisko spēļu komandu stafetē kamaniņu sportā Kanādas izlases ieņēma ceturto vietu, vienu sekundes desmitdaļu piekāpjoties Latvijai, taču tās treneris Volfgangs Štaudingers izteicis aizdomas, ka iegūtā vieta saistīta ne tikai ar Kanādas sportistu sniegumu, bet trases organizatoru veiktu sabotāžu.

„Kanāda bija sudraba pozīcijās trases augšdaļā, taču jo zemāk mūsu sportisti nokļuva, jo lēnākas palika kamanas, un tā ir skaidra zīme tam, ka ātrums trasē bija dramatiski samazinājies,” Kanādas medijiem izteicies kamaniņu izlases treneris Volfgangs Štaudingers.

Kamaniņu trašu temperatūra tiek kontrolēta mākslīgi, līdz ar to, lai palēninātu trasē esošā sportista kamaniņu ātrumu, teorētiski pietiek ar trases siltināšanu. Un Štaudingers uzskata, ka Krievijas pārstāvji izdarīja tieši to, nodrošinot, ka viņu komanda tiek uz goda pjedestāla.

„Mēs vienkārši nespējām noturēt ātrumu, bet mūsu kamanas nav tik sliktas,” turpina Štaudingers. „Vienmēr ir grūti pierādīt šādas lietas, taču pietiekami ilgi esmu apgrozījies kamaniņu sportā, lai varētu pateikt, ka kamaniņu sportā nav normāli nav saviem ierastajiem laikiem atpalikt pussekundi, it īpaši to var teikt par austriešiem, kuri divniekos ieguva sudrabu.”

Komandu stafetē bez medaļām palika ne tikai Kanāda, bet arī Austrija, kurai septītā vieta, un zīmīgi, ka abas kamaniņu komandas startēja kā pēdējās, proti, ar 11. un 12. starta numuru. Zeltu izcīnīja Vācija, kurai bija 10. numurs, bet Staudingera apsūdzētā Krievija sudrabu izcīnīja ar septīto numuru. Latvijas kamaniņu sportisti trasēs devās pirms Krievijas.

Kanāda katrā no stafetes posmiem maksimālā ātruma ziņā atpalika no Krievijas izlases apmēram par četriem kilometriem, apmēram tāda pati attiecība bija arī Austrijas kamaniņu sportistiem.

Olimpisko spēļu izpilddirektors Žilberts Felli atbildot uz Štaudingera izteikumiem norādījis, ka trenerim jāpārtrauc izturēties kā zaudētājam: „Katrās sacensībās vienmēr būs cilvēki, kuri domās, ka uzvarētāji krāpjas. Manuprāt, viņiem to vajadzētu iemācīties pārdzīvot, ja vien viņiem nav pierādījumu vai vismaz kā konkrēta.”

Štaudingers Vācijas izlases sastāvā 1988. gadā pats kļuva par olimpisko spēļu medaļnieku, paliekot trešais Kalgari divnieku konkurencē. Viņš profesionālajā sportā bija 11 gadus kā sportists, bet Kanādas izlasi trenē jau kopš 2007. gada.

Maksimālie ātrumi komandu stafetē Kanāda Austrija Krievija Latvija

sievietes 130.3 128.1 133.9 131.6

vīrieši 133.0 134.6 137.3 136.9

divnieki 133.6. 134.1 137.8 137.7

Kamaniņu sports, komandu stafete (12 komandas)Vieta Komanda Sportisti Laiks

1. Vācija Natālija Geizenbergere; Fēlikss Lohs; Tobiass Vendls / Tobiass Arlts 2:45.649

2. Krievija Tatjana Ivanova; Alberts Demčenko; Aleksandrs Deņisovs / Vladislavs Antonovs +1.030

3. Latvija Elīza Tīruma; Mārtiņš Rubenis; Andris Šics / Juris Šics +1.646

4. Kanāda Aleksa Gafa; Semjuels Ednijs; Tristans Valkers / Džastins Snits +1.746

5. Itālija Sandra Gasparini; Armīns Cīgelers; Kristians Oberštols / Patriks Grūbers +1.771

6. ASV Erina Hemlina; Kriss Mazdzers; Kristians Nikums / Džeisons Terdimans +1.906

Svarīgākais