Silovs 1000 metru distancē izcīna 24. vietu, nīderlandieši turpina dominēt

© Romans Kokšarovs

Soču olimpiskajās spēlēs noslēgušās ātrslidošanas sacensības 1000 metru distancē vīriešiem. Latvijas ātrslidotājs Haralds Silovs spēja izcīnīt 24. vietu, bet par olimpisko čempionu kļuva Nīderlandes sportists Stefans Grothuiss. Divkārtējais olimpiskais čempions šajā distancē Šani Deiviss no ASV ieņēma vien astoto vietu.

Par pārliecinošu sacensību galveno favorītu varēja uzskatīt pēdējo divu ziemas olimpisko spēļu čempionu un šīs sezonas līderi 1000 metru distancē, Šani Deivisu no ASV, kurš spējis uzvarēt trijos no četriem Pasaules kausa izcīņas posmiem. Par viņa galvenajiem konkurentiem varēja saukt Soču olimpisko čempionu 500 metru distancē, Nīderlandes ātrslidotāju Mihelu Mulderu, Vankūveras spēļu vicečempionu korejieti Mo Te Bumu, Kazahstānas sportistu Denisu Kuzinu, kurš Pasaules kausa kopvērtējumā šajā distancē ieņem trešo vietu, kā arī citu Nīderlandes ātrslidotāju Stefanu Grothuisu.

Protams, nevarēja aizmirst arī par Latvijas ātrslidotāju Haraldu Silovu, kura disciplīnas ir tieši 1000 un 1500 metri, kas ļāva cerēt, ka latvietis ja ne cīnīsies par medaļām, tad par vietu labāko desmitniekā gan.

Silovs izgāja uz starta devītajā slidojumā, kurā viņa pretinieks bija francūzis Benjamins Masē, kurš šajā distancē Pasaules kausa ieskaitē ticis vien pie sešiem punktiem un ieņem 40. vietu, kas favorīta lomu deva latvietim. Silovs apliecināja savu favorīta statusu un uzvarēja savā slidojumā, finišējot ar laiku 1:10.29 minūtes un apsteidzot Francijas sportistu par vairāk kā pus sekundi. Tajā pašā laikā Latvijas ātrslidotājs uz to brīdi ieņēma vien astoto vietu, par sekundi zaudējot līderim Markam Tuitertam no Nīderlandes. Jāpiezīmē, ka pēc tam startēja vēl 22 dalībnieki.

Pēc ledus sagatavošanas sportisti stājās uz starta pēdējos 10 slidojumos. Ar katru no tiem uz leju rezultātu tabulā krita Haralds Silovs, bet ne tik krasi kā varēja domāt. Latvietis spēja slidot ātrāk par vairākiem sportistiem, 1000 metru sacensības noslēdzot 24. vietā, pašam sportistam gan neesot apmierinātam ar savu sniegumu un uzstādīto rezultātu.

Pēc 16. slidojuma vadību sacensībās ieguva Nīderlandes ātrslidotājs Stefans Grothuiss, bet jau nākamajā slidojumā viņa labāko laiku apdraudēja tautietis Mihels Mulders. Mulders nespēja noturēt uzņemto tempu un uz to brīdi uzrādīja vien trešo labāko laiku, zaudējot arī savam konkurentam slidojumā Denijam Morisonam no Kanādas, kurš Grothuisam zaudēja vien 0.04 sekundes.

Par trīskārtēju olimpisko čempionu nespēja kļūt Šani Deivss, kurš jau no pirmajiem distances metriem nespēja būt ātrāks par Grothuisu, beigās paliekot astotajā vietā. Grothuisa laiku tā arī nespēja pārspēt neviens no atlikušajiem ātrslidotājiem, nīderlandietim kļūstot par olimpisko čempionu un turpinot nīderlandiešu dominanci šajās olimpiskajās spēlēs. Nedaudz pārsteidzoši kanādietim Morisonam tika sudrabs, bet zeltam 500 metru distancē bronzu 1000 metros pievienoja Mulders.

Ātrslidošana, vīrieši, 1000m

V Sportists Valsts Rezultāts

1. S.Grothuiss Nīderlande 1:08.39

2. D.Morisons Kanāda +0.04

3. M.Mulders Nīderlande +0.35

4. N.Īle Vācija +0.47

5. S.Švarcs Vācija +0.50

6. K.Verveijs Nīderlande +0.70

24. H.Silovs Latvija +1.90

Sacensībās piedalījās 40 sportisti.

Svarīgākais