Vīriešu mogulā dominē kanādieši, Bilodo - divkārtējais olimpiskais čempions

© Scanpix/AFP

Aizvadītas Soču olimpisko spēļu sacensības frīstaila mogula disciplīnā vīriešiem. Tāpat kā dāmu konkurencē, arī vīriešu konkurencē dubultuzvara Kanādai - zeltu ieguva Alekss Bilodo.

Mazliet par sacensību formātu un norisi: šodien agrāk 29 sportisti pirmajā kvalifikācijā cīnījās par 10 vietām finālā "pa taisno" - desmitniekā tika visi četri kanādieši. Tie, kas šajā desmitniekā netika, vēlāk cīnījās vēl vienā kvalifikācijā par pārējām 10 vietām finālā. Tādējādi vakarā finālā kopā piedalījās 20 sportisti. Pārsteidzoši finālā netika medaļām bagātais austrālietis Deils Begs Smits, kuram tieši mogulā zelts Turīnā un sudrabs Vankūverā. Viņš pirmajā kvalifikācijā izpildīja pārāk vienkāršus lēcienus, bet otrajā krita, sasniedzot nelielu punktu summu.

Arī fināls bija sadalīts vairākās daļās - konkrēti trīs. Pirmajā no 20 sportistiem tika atlasīti 12 labākie, pēc tam otrajā no 12 tika atlasīti seši, kuri tad arī noslēdzošajā trešajā daļā cīnījās par medaļām. Katrā fināla daļā viss (punktu skaitīšana) sākās "no nulles".

Absolūti sacensību favorīti bija divi kanādiešu frīstaila meistari - Vankūveras olimpisko spēļu čempions Alekss Bilodo un Mikaels Kingsburijs. Pārējiem "uz papīra" tika atvēlēta cīņa par bronzu un uz to lielākās cerības bija krievam Aleksandram Smišļajevam un japānim Šo Endo.

Tieši Endo pirmajā finālā piedzīvoja lielāko vilšanos, neiekļūstot starp 12 labākajiem. Pārējie favorīti tika tālāk - ar 8. rezultātu tālāk tika Bilodo, kurš mazliet kļūdījās pēc pirmā lēciena. Otrajā finālā, kad no 12 tika atlasīti labākie seši, daži sportisti pārlieku riskēja un kļūdījās, bet visi favorīti atkal jau bija stabili - starp sešiem superfināla dalībniekiem trīs kanādieši (turklāt fināla otrajā daļā visi iekārtojās TOP3), krievs Smišļajevs, kazahs Dmitrijs Reiherds un amerikānis Patriks Denīns.

Denīns superfinālā startēja pirmais, taču jau nākamais dalībnieks, kazahs Reiherds, viņu pārspēja. Kā trešais dalībnieks savu uzstāšanos demonstrēja krievs Smišļajevs, un tieši viņš kā pirmais nopietni pieteicās uz medaļām, parādot labu slēpojumu un lēcienus. Pirmais no kanādiešiem Bilodo krieva augstu uzstādīto latiņu gan pārliecinoši pārspēja, labā kvalitātē parādot ļoti sarežģītas pakāpes lēcienus. Bilodo nopietni pieteicās uz zeltu.

Otrs kanādietis, Marks Antuāns Gaņjons, tik labs nebija, tobrīd ierindojoties 3. pozīcijā un bija skaidrs, ka viņam visdrīzāk nāksies palikt bez medaļas, jo kā pēdējais startēja Kingsburijs. Kanādietis Kingsburijs lūkoja pārspēt Bilodo, parādīja apmierinošu sniegumu, tomēr ar to pietika "tikai" sudrabam. Tādējādi Bilodo kļuva par divkārtējo olimpisko čempionu mogulā. Liela Kanādas dominance mogula disciplīnā gan dāmu, gan vīriešu konkurencē.

Frīstails, vīrieši, mogulsVieta Sportists Valsts Punkti

1. A.Bilodo Kanāda 26.31

2. M.Kingsburijs Kanāda 24.71

3. A.Smišļajevs Krievija 24.34

4. M.A.Gaņjons Kanāda 23.35

5. D.Reiherds Kazahstāna 22.80

6. P.Denīns ASV 22.16

Pavisam piedalījās 29 sportisti.

Svarīgākais