Rastorgujevs izcīna devīto vietu iedzīšanas sacensībās

© Romans Kokšarovs

Latvijas biatlonists Andrejs Rastorgujevs pirmdien Soču olimpisko spēļu 12,5 kilometru iedzīšanas sacensībās izcīnīja devīto vietu, izceļoties ar ļoti ātru slēpojumu.

Soču olimpiskajās spēlēs 12.5 kilometru iedzīšanā biatlonā vīriešiem uzvaru izcīnīja Martēns Furkads (Francija). Sudraba medaļu izcīnīja Ondržejs Moravecs (Čehija). Labāko trijniekā arī Žans Gijoms Beatrikss (Francija). Andrejs Rastorgujevs šaušanā kļūdījās tikai vienreiz.

Pirms sacensībām

Par sacensību galvenajiem favorītiem tika uzskatīti Pasaules kausa izcīņas kopvērtējuma līderis Martēns Furkads (Francija), kurš sprintā ieņēma sesto vietu, un 10 kilometru sprinta uzvarētājs Ūle Einars Bjerndālens (Norvēģija). Bjerndālens sprintā izcīnīja 12. olimpisko medaļu, panākot leģendāro norvēģu slēpotāju Bjernu Delī. Iedzīšanā Bjerndālenam bija iespēja kļūt par vienīgo rekordistu. Par favorītiem tika uzskatīts arī Emils Hegle Svensens (Norvēģija), kurš šosezon jau divreiz uzvarējis iedzīšanā, un Dominiks Landertingers (Austrija), kurš sprintā izcīnīja sudraba medaļu. Sprintā Svensenam devītā vieta.

Rastorgujevs sprintā šaušanā kļūdījās vienreiz (guļus) un izcīnīja 17. vietu. Slēpojumā Rastorgujevam 14. rezultāts.

Sacensības

Pirmajā aplī vadībā izvirzījās Landertingers, kamēr Rastorgujevs slēpoja 16.pozīcijā. Pirmajā šaušanā no līderu grupas kļūdījās tikai Simons Eders (Austrija). Līderpozīcijas atguva Bjerndālens, taču turpat vien bija arī Antons Šipuļins (Krievija), kurš līderim zaudēja 0.3 sekundes, un Kanādas biatlonists Žans Filips Legeleks (+0.4 sekundes).

Otrajā šaušanā pa reizei kļūdījās gan Bjerndālens, gan Šipuļins. Līderpozīcijas pārņēma Legeleks, kurš turpināja šaut nekļūdīgi. Uz otro vietu pakāpās Landertingers (+2.8 sekundes), trešajā pozīcijā atgriezās sprinta bronzas laureāts Čehijas biatlons Jaroslavs Soukups (+5.5), kamēr līdz ceturtajai vietai jau bija nokļuvis Martēns Furkads (Francija). Bjerndālens un Šipuļins attiecīgi atkāpās uz sesto un septīto pozīciju.

Trešajā aplī kritienu piedzīvoja Legeleks, kas liedza turpināt cīņu par medaļām. Trešajā šaušanā vienreiz kļūdījās gan Landertingers, gan M.Furkads, divus soda apļus pēc šaušanas bija spiests mērot Soukups. Par sacensību līderi kļuva M.Furkads, no kura 6.6 sekundes atpalika Landertingers. Uz trešo vietu pakāpās Ondržejs Moravecs (Čehija), kurš visās trijās šaušanās bija šāvis nekļūdīgi (15/15). Ceturtais bija Eders, kurš šāva nekļūdīgi, piektais – Simons Šemps (Vācija). Bjerndālens nopelnīja vēl vienu soda apli (sestā vieta).

Pēdējā šaušanā nekļūdīgs bija M.Furkads. Arī ceturto reizi šaušanā nekļūdīgs bija Moravecs, izvirzoties otrajā vietā (+17.2 sekundes), trešajā vietā izvirzījās Žans Gijoms Beatrikss (Francija), kurš līderim zaudēja 33.8 sekundes. Eders un Bjerndālens kļūdījās pa reizei, taču no šautuves izslēpoja attiecīgi ceturtajā un piektajā pozīcijā. Sestajā vietā bija Svensens.

Uzvaru izcīnīja M.Furkads, kurš pirmoreiz izcīnīja olimpisko zeltu. M.Furkads finišā par 14.1 sekundi pārspēja Moravecu. Bronzas medaļa šoreiz Beatriksam

Rastorgujevs

Andrejs Rastorgujevs pirmajā šaušanā (guļus) šāva nekļūdīgi, no šautuves izslēpojot 16. vietā.

Ceļā uz otro šaušanu Rastorgujevam izdevās pakāpties jau līdz 13. pozīcijai. 100% precīzi Andrejs šāva arī otrreiz šaujot no guļus pozīcijas. Pēc otrās šaušanas Rastorgujevam 14. rezultāts.

Pirmoreiz šaujot no stāvus pozīcijas, reizi tomēr kļūdījās Rastorgujevs. No šautuves Latvijas labākais biatlonists izslēpoja 15. Ceļā uz pēdējo šaušanu izdevās pakāpties uz 14. pozīciju.

Ceturtajā šaušanā Rastorgujevs bija nekļūdīgs, pakāpjoties uz 12. vietu. Pēdējā aplī pie 10.9 kilometru atzīmes mūsu biatlonistam jau devītais rezultāts. Finiša spurtā konkurentiem tomēr neizdevās pārspēt Rastorgujevu, kurš sasniedza karjeras labāko panākumu olimpiskajās spēlēs.

2014. gada Soču olimpiskās spēles

12.5 kilometru iedzīšana vīriešiem

V Sportists Valsts Laiks (s.a.)

1. M.Furkads Francija 33:48.6 (1)

2. O.Moravecs Čehija +14.1 (0)

3. Ž.G.Beatrikss Francija +24.2 (1)

4. Ū.Bjerndālens Norvēģija +25.9 (3)

5. J.Ustjugovs Krievija +36.7 (1)

6. S.Šemps Vācija +39.1 (1)

7. E.H.Svensens Norvēģija +40.2 (1)

8. S.Eders Austrija +40.3 (2)

9. A.Rastorgujevs Latvija +48.3 (1)

10. D.Landertingers Austrija +48.9 (1)

Pavisam startēja 59 sportisti, finišēja 59 .

Svarīgākais