Uzvara, kas nedrīkst apturēt izaugsmi

Pasaules kausa izcīņas izskaņa Jāņa Miņina pilotētajam četriniekam izdevās lieliska: panākums Vistlerā un divas otrās vietas Pārksitijā.

Īpaši nozīmīga šķiet Vistlerā gūtā uzvara, jo pēc gada šajā trasē tiks dalītas Vankūveras spēļu medaļas. "Tas gan nenozīmē, ka līdz olimpiādei drīkstam sēdēt ar klēpī saliktām rokām," par konkurentu apņēmību gāzt latviešus no troņa brīdina Bobsleja federācijas viceprezidents Zintis Ekmanis.

Langena slieces ļāva panākt konkurentus

Uzvarai Vistlerā četrinieku sacensībās var vilkt ciešas paralēles ar Vācijā ražotā divnieka iegādi īsi pirms gadu mijas. Kāda varētu būt saistība? Jau ilgi pirms sezonas sākuma Miņins runāja, ka ar Zingera ražoto divnieku, ar ko tika braukts līdz šim, nav nekāda aršana un steidzīgi vajadzīgas jaunas kamanas. Modelis jau bija noskatīts (to būvējis vācietis Francs Vimmers pēc tuva drauga Kristofa Langena rasējumiem 2008. gada Eiropas čempiona Aleksandra Zubkova bobam), arī piedāvājums mūsējiem tika izteikts, bet viss atdūrās pret finansējumu. Vimmera pieprasītā summa bija apaļa – 50 000 eiro. Bobsleja federācija ar cerībām raudzījās Latvijas Olimpiskās komitejas virzienā: sak", ja jūs cerat uz mums Vankūverā, šis divnieks mums ir vajadzīgs. Kaut gan LOK solīja palīdzēt, vairāk par 15 tūkstošiem viņi nebija gatavi dot, un federācijas prezidentam Jānim Kolam nācās atpogāt personisko maciņu, citādi piedāvājums tiktu izteikts kādam citam.

Tomēr šo kamanu iegāde uzreiz cerēto progresu neatnesa. Mūsējie tik ilgi grieza Vimmera telefona ciparus un izlases fiziskās sagatavošanas treneris Elmārs Priede tik ilgi deldēja viņa darbnīcas slieksni, kamēr Vimmers piekrita kaut daļēji labot savu vainu: sarunāt, ka Langens latviešiem pārdos paša ražotās slidas. Langens sagādājis gan divnieku, gan četrinieku slidu komplektu, kas pirktas par LOK sarūpētajiem līdzekļiem. Bez Vimmera un arī E. Priedes pūlēm tikt pie šīm slidām mūsējiem bija maz cerību.

Efekts bija tūlītējs: pirmajā posmā pēc gadu mijas Kēnigzē Vācijā Miņina pilotētais divnieks ieņēma 12. vietu (pirmajos trijos sezonas posmos Jānis bija braucis pa otrā desmita beigām vai trešā sākumu), bet četrinieku mačos pirmo reizi sezonā kāpa uz goda pjedestāla (dalīta trešā vieta). Sanktmoricā ar divniekiem gāja teicami (ceturtā un septītā vieta), bet četriniekos tika pieņemts lēmums uzticēties slidām, ar kurām pirms gada Miņins Sanktmoricā pārliecinoši kļuva par uzvarētāju. Eksperiments izgāzās: Miņkam neveicās ar braukšanu, un slidas viņu neizglāba. Rezultātā tikai 10. vieta, četriniekos sliktākais rezultāts šosezon.

Pēc Sanktmoricas bobslejistu ceļi veda uz olimpisko Vistleru, kur tika gūta pirmā uzvara. Tomēr nevar teikt, ka slidas pašas Miņinu uzcēla uz pjedestāla augstākā pakāpiena: Jānis labi nobrauca, turklāt arī startā mūsējie bija vieni no ātrākajiem. "Nav tā, ka uz slidu rēķina mēs esam priekšā citām valstīm. Ar Langena slidām tagad brauc gandrīz visi," piebilst Ekmanis. To apstiprina arī Miņins: "Langena slidas tagad jau ir gandrīz visiem TOP 10 pilotiem. Bobslejā ir tā: ja kādam parādās slieces, kas labi slīd, tad pēc divām trim nedēļām tādas jau ir desmit komandām. Ja finanšu trūkuma dēļ šīs slidas nenopirksi, būsi pussoli aizmugurē."

Jāuzmanās no vāciešiem un Štamfera

Ko uzvara Vankūveras spēļu trasē sola pirms olimpiskajām spēlēm? Ekmanis uzskata, ka no braukšanas viedokļa sliktāk kā šogad Miņins Vistlerā nebrauks – katru gadu stūrēšanas prasmēm jāpilnveidojas. Lai gan praksē tā vienmēr nenotiek. Piemēram, Sanktmoricā pērn Miņins brauca bez lielām kļūdām, bet šogad viss sagāja šķērsām.

Visu rakstu lasiet 17. februāra izdevumā

Svarīgākais