Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports \ Ziemas sports

Vai līderiem atradīsies sekotāji?

Trešdien ar sacensībām 20 kilometru klasiskajā distancē kungiem Estersundā (Zviedrija) sāksies pirmsolimpiskā sezona biatlonā. Ilmārs Bricis un Madara Līduma gadu gaitā apliecinājuši piederību šaurākam vai plašākam biatlona elites lokam, un jācer, ka arī kādam no pārējiem Latvijas biatlonistiem izdosies pietuvoties viņu līmenim.

Pirms pagājušās sezonas Starptautiskā Biatlona savienība (IBU) ieviesa jaunus atlases noteikumus, kas paredzēja pakāpeniski samazināt dalībnieku skaitu Pasaules kausa izcīņā. Kamēr mūsu biatlonisti gozējās pirmā simta beigās (vai otrā simta sākumā), sistēmas dēļ saglabājās vismaz kaut kāda intriga, taču jāpiekrīt, ka noteikumos bija daudz nepilnību. Nav brīnums, ka vasarā notikušajā IBU kongresā tika nobalsots par šīs sistēmas atcelšanu, nomainot to ar krietni vieglākiem nosacījumiem. Proti, Pasaules kausa sezona tiek sadalīta trijās daļās (1.–3. posms, 4.–6. posms un 7.–9. posms), un katrs sportists ir tiesīgs piedalīties pirmajos trijos posmos. Lai iegūtu tiesības piedalīties nākamajos trijos, pirmajā periodā vismaz reizi jāsasniedz rezultāts, kas ir ne sliktāks par 20 procentiem no tā, ko iespējuši sacensību pirmo triju vietu ieguvēji. Proti, ja sievietēm sprintā uzvarētājas rezultāts ir tieši 20 minūšu, tad atliek finišu sasniegt ātrāk nekā 24 minūtēs un par dalību nākamajā periodā nevajadzēs uztraukties. Kungiem, kuriem distances ir garākas, pieļaujama vēl lielāka starpība.

Tāpat no jaunās sezonas būs vieglāk tikt pie Pasaules kausa punktiem: līdz šim tos saņēma spēcīgāko trīsdesmitnieks, bet tagad pēdējais punktiņš pienāksies 40. vietas ieguvējam.

Diezgan nepierasti, ka jau vasarā tika izziņots par to, ka PK otrais un trešais posms notiks vienā un tai pašā vietā – Austrijas biatlona centrā Hohfilcenē. Trešais posms bija paredzēts Pokļukā (Slovēnija), taču trases saimnieki nespēja garantēt, ka laikus tiks pabeigta trases pārbūve.

Sastāvi – bez izmaiņām

Latvijas izlašu sastāvi sezonu starplaikā nav mainījušies: vīriem vismaz pirmajos posmos startēs Ilmārs Bricis, Edgars Piksons, Jānis Bērziņš, Kaspars Dumbris un Kristaps Lībietis, bet dāmām – Madara Līduma, Gerda Krūmiņa, Līga Glāzere un Žanna Juškāne. Lai noskaidrotu sešus dalībniekus, kas dosies uz pasaules čempionātu, kungiem paredzētas četras atlases sacensības, no kurām ieskaitē tiks ņemti trīs labākie starti. No atlases ir atbrīvots Bricis. Pirmais posms notika jau pagājušonedēļ IBU kausa izcīņas sacensībās Zviedrijas pilsētā Idrē, un, taisnību sakot, izmaiņas spēku samēros tas neatnesa: 1. Piksons, 2. Bērziņš, 3. Dumbris, 4. Lībietis, 5. Gints Rozenbergs, 6. Jānis Pleikšnis, 7. Gatis Praulītis. Pēdējās no četrām atlases sacensībām paredzētas 4. janvārī, un var noprast, ka labvēlīgu laika apstākļu gadījumā pārējie atlases mači notiks Latvijā.

Izmaiņas IBU noteikumos paredz, ka turpmāk Pasaules kausa posmos varēs startēt tikai pieaugušie (biatlonā junioru vecums ir līdz 21 gadam). Juškāne dzimusi 1989. gadā, bet, tā kā Pasaules kausa kvalifikāciju viņa izpildīja jau pērn, tad izlases treneris Māris Čakars ir pārliecināts, ka viņas starta vietu Pasaules kausā tas neapdraudēs.

Eiropas čempionātā turpmāk drīkstēs piedalīties tikai sportisti, kas vēl nav sasnieguši 26 gadu vecumu. Latvijas izlasi tas iespaido pavisam tieši, jo Eiropas čempionāts mūsējiem bija tādi kā maizes mači. Izpildīt Olimpiskās vienības kritērijus tur ir daudz vieglāk nekā pasaules čempionātā, jo kontinenta meistarsacīkstēs liela daļa izlašu startē ar otro sastāvu. Skaidrs, ka Vankūveras spēļu dalībnieki olimpiskajā sezonā bez finansējuma nepaliks, bet kā būs tālāk?

Visu rakstu lasiet 2. decembra izdevumā