Par spīti grūtībām – jāturas līmenī

Iepriekšējā sezona bobslejistiem bija viena no veiksmīgākajām Latvijas neatkarības gados – Jāņa Miņina pilotētais četrinieks tika pie Eiropas čempiona titula un divām uzvarām Pasaules kausa posmos.

Šonedēļ jaunās sezonas pirmajā posmā Vinterbergā varēsim pārliecināties, cik tuvu vai tālu Miņins ir no šiem rezultātiem. Līdz šim bobsleja sakarā interesantākā cīņa bijusi par izlases otrā pilota vietu.

Visi labākie sastāvā

Pirmās komandas panākumi un tas, ka līdz olimpiskajām spēlēm palikusi pusotra sezona, bobslejistiem piespiedis atlikt domu par pievēršanos citām nodarbēm, un starpsezonu laikā visi spēcīgākie vīri palikuši sastāvā. Miņina četriniekam joprojām ir piesaistīti: Daumants Dreiškens, Oskars Melbārdis un Intars Dambis, – bet ar vietu otrajā komandā pagaidām jāsamierinās Aināram Podniekam (viņš atgriezies pēc savainojuma izārstēšanas), Raivim Brokam un Reinim Rozītim. Septītā jeb rezerves stūmēja vietu sev izcīnījis Pāvels Tulubjevs, kurš pērn brauca Eiropas kausu komandā, bet pirmoreiz iekļauts lielajā izlasē. "Pāvels ir krietni progresējis, un nav tā, ka viņš šobrīd ir dziļā rezervē. Ir diezgan liela iespējamība, ka dažos posmos viņš varētu startēt," spriež izlases galvenais treneris Sandis Prūsis.

Nav izslēgts, ka iespēja Tulubjevam tiks dota jau Vinterbergā, jo pagājušonedēļ nebija pilnīgas skaidrības, cik lielā mērā startēt ir gatavs Dreiškens. Novembra sākumā Latvijas čempionātā Daumants sastiepa kājas aizmugurējo muskuli, kas ir viena no biežākajām stūmēju traumām.

Šobrīd labāks Maskalāns

Pirms sezonas bobslejisti pabijuši divās ārzemju treniņnometnēs. Oktobra vidū gandrīz desmit dienu treniņi notika iepriekšējo olimpisko spēļu trasē Čezānā, kur Miņina četrinieks šogad tika kronēts par Eiropas čempionu. Pagājušonedēļ pirmā komanda uz trim dienām iegriezās Altenbergā. Šī nometne bija ļoti svarīga Miņinam, jo pērnās sezonas pasaules čempionātā viņam šajā trasē pagalam neveicās ar braukšanu, bet jau nākamnedēļ tur būs jāsacenšas Pasaules kausa izcīņā. "Vācieši parasti piedāvā trenēties laikā, kad tas mums nav pieņemams. Šogad viss labi saplānojās, turklāt šī trase mums bija pa ceļam uz Vinterbergu," izvēli par labu Altenbergai skaidro Prūsis.

Par to, kuram pilotam pienākas izlases pirmā pilota vieta, šaubu nav, bet cīņa par otro numuru ritēja tik nopietnā līmenī kā vēl nekad. Iepriekš izlases treneris sastāvu parasti noteica ar savu subjektīvo vērtējumu, taču šoreiz visu izšķīra sekundes simtdaļas. Pirmā atlase notika Čezānā, kur abi pretendenti – Edgars Maskalāns un Mihails Arhipovs – mainījās gan ar bobiem un sliecēm, gan ar stūmējiem. Viss tika pakārtots tam, lai pēc iespējas objektīvāk novērtētu pilota prasmi. Pirmajās treniņu dienās Maskalāna pārākums bijis ievērojams, vēlāk Arhipovs viņam tuvojies, bet četru noteikto atlases braucienu summā Maskalāna pārsvars bija aptuveni četras sekundes desmitdaļas.

Otrā atlase notika Latvijas čempionātā Siguldā, kur ar bobiem un stūmējiem mainīties nedrīkstēja – sacensībām tomēr ir savs reglaments. Divu braucienu summā Maskalāns Arhipovam bija priekšā par 12 sekundes simtdaļām. Rezultātā 2:0 par labu Maskalānam, un tas Prūsim lika atteikties no domas par abu pilotu sūtīšanu uz Eiropas kausa pirmo posmu Īglsā, kur tie varētu vēlreiz salīdzināt savu meistarību.

Agrāk izlases treneris bija plānojis šoruden otro pilotu apstiprināt līdz pat Vankūveras olimpiskajām spēlēm, bet šobrīd pieļauj, ka ir iespējamas izmaiņas – gan pēc, gan jau pirms Jaunā gada. "Ja, piemēram, Arhipovs Eiropas kausā iekļūtu spēcīgāko trijniekā, bet Maskalāns Pasaules kausa pirmajos posmos netiktu spēcīgāko divdesmitniekā, būtu iemesls pārmaiņām," uzskata Prūsis. Pagaidām šādām runām nav pamata, jo Īglsā Arhipovs ne ar ko īpašu neizcēlās – divnieku sacensībās tika izcīnīta 10. un 13. vieta.

Ja līdz sezonas otrajai pusei piloti neapmainīsies vietām, Prūsis iecerējis Arhipovu ņemt līdzi uz Ziemeļameriku, lai viņš vismaz kā stūmējs dabūtu pabraukt Vistleras trasē, kur 2010. gadā tiks dalītas Vankūveras olimpisko spēļu medaļas. "Neviena priekšā nedrīkst aizcirst vārtus. Var gadīties jebkas – kas zina, varbūt olimpiādē būs jābrauc tieši Arhipovam. Vēlos, lai viņš klātienē iepazītos ar trasi – ja esi to redzējis un nobraucis kaut vai kā stūmējs, tas ir krietni vērtīgāk nekā mācīties no kāda nostāstiem."

Joprojām cer iegādāties divnieku

Šogad mūsējie brauks ar tiem pašiem bobiem, ar kuriem pabeidza iepriekšējo sezonu. Iegādāti jauni slieču komplekti un pašreizējos bobos veikti uzlabojumi, bet jauni klāt nav nākuši. Aizvien aktuāla ir kāda divnieka iegāde, taču šis process atdūries pret finansējumu. "Sākumā mums to bobu tā kā atteica, bet tagad piedāvājums ir, bet nav naudas," piebilst Prūsis, nezaudējot cerību, ka nepieciešamos līdzekļus izdosies sagādāt: "Uz šo divnieku liekam cerības, bet, ja to nopirksim, būs jāiegulda liels darbs, lai to "dabūtu pie dzīvības". Turklāt bobslejā ne viss jaunais ir labāks par veco. Ja ir kaut kas jauns, tad ir cerība, ka būs labāk, bet realitātē tas ne vienmēr piepildās."

Pēc vairāku gadu pārtraukuma jādzird, ka bobsleja izlasē ir līdzekļu iztrūkums, tā ka dāmu izlases "nogriešana" bija tikai un vienīgi piespiedu solis. Rezultātu progresa viņām nebija, un naudas trūkuma periodā līdzekļi jānovirza pirmajai komandai. Turklāt arī līderiem naudas var pietrūkt. "Līdz gadu mijai mums līdzekļu pietiek, bet pēc tam ir jābrauc uz Ziemeļameriku, kas ir diezgan dārgi," spiests atzīt Prūsis. "Ja šogad "notrūkst" Vankūveras trase, tad olimpiādē mums nav ko darīt. Protams, runājot par rezultātu. Ja tā notiktu, man būtu patiešām žēl – jo šī komanda var sasniegt daudz. Olimpiāde ir nākamgad, bet tās uvertīra jau ir sākusies. Pirms gada mēs par tādām lietām nerunājām. Nebija tā, ka dzīvojām, cepuri kuldami, bet šādu runu nebija."

Atgriezies Heiss, šveiciešiem – dopings

Kādas ziņas pienākušas no pretinieku nometnēm? Apritē atgriezies amerikāņu pilots Tods Heiss, kurš pēc Turīnas olimpiskajām spēlēm bija nolēmis lielajam sportam teikt ardievas. Heiss nākamgad svinēs 40. dzimšanas dienu.

Šveices izlasi satricinājis dopinga skandāls. Pozitīvas analīzes izrādījušās pilotam Martinam Galikeram un stūmējam Tomijam Hercogam. Abi izslēgti no izlases. Galikers pērn Eiropas čempionātā palika otrais aiz Miņina.

Apstiprinātas arī izmaiņas kalendārā. Pirmais posms 2009. gadā, kam bija jānotiek Kortīnā d"Ampeco, pārcelts uz Kēnigszē trasi Vācijā. Itāliešiem neesot izdevies atrast līdzekļus nepieciešamajai trases pārbūvei.

Latvijas atklātajā čempionātā Siguldā mūsu bobslejisti samēroja spēkus ar krieviem, Čezānā kopā ar mūsējiem trenējušies arī šveicieši. "Uz šveiciešu fona mēs neizskatījāmies slikti, taču tie bija tikai treniņi, un reālos spēku samērus redzēsim mačos," pirms sezonas sākuma Prūsis saglabā piesardzību.

Svarīgākais