Ministri BMX sportistu sasniegumus salīdzina ar Latvijas sasniegto ceļā uz eiro

Atklājot pirmās dienas zīmogošanu Latvijas Pasta jaunajai pastmarkai, kas izdota divos nominālos - eiro un santīmos -, satiksmes ministrs Aivis Ronis un finanšu ministrs Andris Vilks (V) Latvijas sasniegumus ceļā uz eiro salīdzināja ar sportistu sasniegumiem.

Uz jaunās pastmarkas ir attēlots BMX braucējs, un tas ir veltījums Latvijas sportistiem un viņu sasniegumiem. Satiksmes ministrs salīdzināja BMX sportistu un Latvijas valdību, uzsverot - ja Latvijas sportisti ir līderi tādā īpašā sporta veidā kā BMX, Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) vadītā valdība ir daudz sasniegusi ceļā uz eiro. "Ja sportisti vēlas būt labāko kodolā, arī Latvijai ir līdzīgas vēlmes. Un šī pastmarka to parāda, ka esam ceļā," teica Ronis.

Arī finanšu ministrs norādīja uz paralēlēm starp BMX sportistu sasniegumiem olimpiskajās spēlēs un Latvijas vēlmēm pēc sasniegumiem eirozonā. "Pirms Pekinas olimpiskajām spēlēm bija ļoti labas cerības, bet ticības īsti nebija. Bet izdevās. Nākamos četrus gadus zinājām, ka jābūt labiem rezultātiem, un izdevās. Bija ļoti labi sagatavota komanda, un ticējām. Līdzīgi varētu runāt par Latvijas ekonomiku," klāstīja ministrs.

Viņš norādīja, ka pievienošanās eirozonai Latvijai dos ļoti labu atspēriena punktu, pat ja patlaban iedzīvotājos īsti nav tam ticības. "Ja mēs būsim prātīgi, gudri, tad tas lēciens būs līdzīgs kā sportā. Mums ir visas iespējas izmantot šo instrumentu izcili," turpināja Vilks. Viņš aicināja noticēt tam, kādas iespējas Latvijai dos eiro ieviešana. "Paskatīties ar optimismu uz to iespējamo potenciālu, kas Latvijai jāizmanto, iestājoties eirozonā, piederot pie kodola, nevis Eiropas perifērijas," uzrunu noslēdza ministrs.

Savukārt Dombrovskis, kurš arī bija ieradies uz pastmarkas zīmogošanu, sacīja, ka šī jaunā pastmarka, iespējams, kļūs par filatēlisku retumu, jo tā būs pieejama tikai īsu brīdi - līdz Latvija pāries uz eiro valūtu, un tad uz pastmarkām būs tikai viena nominālvērtība.

Viņš arī atzina, ka šis ir izcils piemērs, kā sākt cenu paralēlo atspoguļošanu, un Latvijas Pasts ir pirmais uzņēmums Latvijā, kas šādu soli ir spēris.

Uz pirmās dienas zīmogošanas pasākumu bija ieradies arī pastmarkas autors Jānis Uzraugs. Viņš žurnālistiem atzina, ka ideju par šādu pastmarku viņam esot ieteikuši kolēģi, kuri arī pēc tam viņu aktīvi atbalstījuši, balsojot par pastmarku, lai tā saņemtu lielāko balsu skaitu. Viņš stāstīja, ka pastmarkas dizaina izveidošana var aizņemt vairākas dienas un gadoties pat tā, ka izveidotais dizains neapmierina, tad viss jāsāk no jauna - arī viņam tā bijis.

Iegūt savā īpašumā visai unikālo pastmarku šodien vēlējās daudz filatēlistu, kuri kuplā skaitā pulcējās uz pirmās dienas zīmogošanas pasākumu. Kā novēroja aģentūra LETA, vairums no viņiem steidza arī pastmarku, kas uzlīmēta uz īpašas aploksnes, nosūtīt saviem domubiedriem. Tāpat vairāki vēlējās uz pastmarkas iegūt premjerministra un pastmarkas autora parakstus.

Uz pasākumu bija ieradies arī Čehijas telekanāls, kurš aicināja Dombrovski pastāstīt par Latvijas plāniem pievienoties eirozonai un taujāja, kāpēc Latvijai ir šāda vēlme. Premjers telekanālam stāstīja, ka pievienošanās eirozonai palīdzēs Latvijai vēl labāk piesaistīt ārvalstu investīcijas, kā arī stāstīja par to, kā iedzīvotājiem tiek skaidrota gaidāmā pāreja uz eiro un kāds iedzīvotājiem ir labums no pievienošanās eirozonai.

Pastmarka ir nodrukāta 300 000 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas dizaina ideja uzvarēja sabiedrības balsojumā sociālajos tīklos internetā, iegūstot 1181 balsi.

Konkursā tika iesniegtas 166 pastmarku dizaina idejas, un žūrija balsošanai izvirzīja 30 potenciālo jauno pastmarku paraugus, par kuriem balsojums notika no 2012.gada 29.oktobra līdz 5.novembrim. Kopumā Latvijas Pasta konkursā par saviem pastmarku dizaina favorītiem tika nodota 4451 balss. Otro vietu ar 1065 balsīm konkursā ieņēma pastmarka "Kuldīga", savukārt trešajā vietā ar 302 balsīm ierindojās pastmarka, kurā attēlota "Saules zīme".

Konkursu, kurā ir iespēja piedalīties ar pastmarku dizaina idejām, Latvijas Pasts rīko reizi gadā.