Federers pārspēj Džokoviču, astoto reizi spēlēs Vimbldonas finālā

Par Vimbldonas vīriešu vienspēļu turnīra pirmo finālistu piektdienas pēcpusdienā kļuva seškārtējais sacensību uzvarētājs Rodžers Federers. Šveicietis četros setos ar 6:3, 3:6, 6:4, 6:3 pieveica pagājušā gada uzvarētāju Novaku Džokoviču.

div class="introduction">Rodžeram Federeram un Novakam Džokovičam šī bija jau 27. savastarpējā spēle, taču pirmā Vimbldonā un arī pirmā uz zāliena seguma. Šodien Vimbldonā lija, tāpēc spēle notika zem jumta jeb telpu apstākļos.

Mačs sākās ar abu tenisistu viegli noturētām servēm. Sestajā geimā Džokovičs paslīdēja tiešā un pārnestā nozīmē. Novaks pie savas serves bija vadībā ar 30:0, taču ļāva Federeram iegūt breikbumbu, pirms tās pie tīkla paslīdot un netiekot galā ar šveicieša apvedošo sitienu.

Breikbumbas izspēlē Džokovičs iesita tīklā, un Federers ieguva 4-2 pārsvaru. Iespēju atspēlēties serbam nebija, jo Federers nākamajās divās servēšanas reizēs zaudēja tikai vienu punktu. Pirmais sets ar Federera uzvaru bija galā nieka 24 minūtēs – 6:3.

Otro setu Federers sāka ļoti slikti, 2. geimā trīs reizes iesitot tīklā. Ieguvis breika pārsvaru, Džokovičs servēja nesatricināmi un lieliski darbojās arī uz gala līnijas. Federers šodien spēlēja savā astotajā Vimbldonas pusfinālā. Interesanti, ka iepriekšējos septiņos viņš nebija zaudējis ne seta. Džokovičs pārtrauca šo iespaidīgo sēriju, otro setu uzvarot ar 6:3.

Federers trešā seta otrajā geimā ieguva breika iespēju, taču pieļāva rupju kļūdu ar "forehand" sitienu. Sestajā geimā tādā pašā veidā izniekota vēl viena breikbumba. Pēc tam ar "bekhenda" kļūdu vēl viena... Rodžers servēja stabili, Džokovičam iespēju nedodot. 10. geimā pie 4:5, 13:50 Džokovičs šokējoši iesita autā "smešu", dodot Federeram divas setbumbas.

Pirmo Nole atspēlēja, bet otrās izspēlē Federers tika pie iespējas uzbrukt ar "forehand". Džokovičs divus šādus sitienus atsita, bet trešais viņam nebija pa spēkam. Federers trešo setu uzvarēja ar 6:4, pa setiem izvirzoties vadībā ar 2-1.

Džokovičs ceturtā seta pirmo geimu pie savas serves nospēlēja ļoti slikti, autā sitot no abām pusēm. Čempions acīmredzami bija zaudējis koncentrēšanos. Federers ātri tika vadībā ar 4:1 un sestajā geimā ieguva trīs breikbumbas. Džokovičs visas sīksti atspēlēja, vēl saglabājot cerības uz izglābšanos.

Servējot par uzvaru mačā, Federeram pirmo servi izdevās trāpīt tika pēdējās divās izspēlēs, pirms kurām rezultāts bija 5:3, 30:30. Serve palīdzēja tikt pāri finiša līnijai, un Federers mačā svinēja uzvaru ar 6:3, 3:6, 6:4, 6:3.

Federers svētdien spēlēs savā astotajā Vimbldonas finālā (rekords atklātajā ērā – Pītam Samprasam un Borisam Bekeram septiņi fināli), cīnoties par septīto titulu. Ja Federers uzvarēs un izcīnīs 17. "Grand Slam" titulu, viņš atgriezīsies ranga 1. vietā un panāks citu Vimbldonas leģendu Samprasu, kurš ranga 1. vietā pavadījis 286 nedēļas.

Federera pretinieks finālā būs Endijs Marejs vai Žo-Vilfrīds Tsonga. Abi pēc dažām minūtēm sāks cīņu par savu pirmo Vimbldonas finālu. Federeram ir 14-1 bilance "Grand Slam" finālos pret tenisistiem, kurus nesauc Rafaels Nadals. Vienīgais zaudējums piedzīvots 2009. gada "US Open" finālā pret Huanu Martinu Del Potro.