Federers sakauj arī Tsongu, pirmo reizi triumfējot Parīzes "Masters"

Lieliskais Rodžers Federers turpina rādīt klasi. Parīzes "Masters 1000" finālā šveicietis ar 6:1, 7:6(3) uzveica francūzi Žo Vilfrīdu Tsongu, izcīnot savu 18. "Masters" titulu un pirmo reizi triumfējot šajā turnīrā.

Pēdējajā gada "Masters" turnīrā, kas norisinās Parīzē finālā bija iekļuvuši Šveices un Francijas pirmie numuri – Rodžers Federers un Žo Vilfrīds Tsonga. Tomēr arī pirmajās sacensību kārtās risinājās interesanti notikumi. Jau 2. kārtā izstājās turnīrā vienmēr labi spēlējošais mājinieks Gaels Monfīss, bet pēc 3. kārtas noskaidrojās, ka uz ATP finālturnīru pēdējās trīs ceļazīmes ieguvuši Berdihs, Fišs un Tsonga. Ceturtdaļfinālā Berdihs trillerī pārtrauca Endija Mareja 17 uzvaru sēriju, Federers pārspēja Huanu Monako, Džons Isners nedaudz negaidīti tika galā ar Davidu Fereru, bet Džokovičs savainojuma dēļ cīņu pret Tsongu nemaz neuzsāka. Vakar pusfinālā lielisku sniegumu demonstrēja "Fedex", sakaujot Berdihu ar 6:4, 6:3, bet Tsonga atspēlēja trīs mačbumbas un uzveica Isneru - 3:6, 7:6(1), 7:6(3). Šodien pirms fināli bukmeikeri pārliecinošu favorīta lomu deva Rodžeram. Jāpiezīmē, ka tas abiem tenisistiem ir pirmais "Masters" fināls šajā sezonā.

Cīņa tik labi Federeram gan nesākās. Pie paša serves jau pirmajās četrās izspēlēs trīs kļūdas un divas breika iespējas mājiniekam. Turpinājumā gan spēles pavedienu šveicietis uzķēra, sekoja vairākas labas serves un uzvarēts geims. Tsonga savu geimu sāka ar diviem eisiem, taču tad dominēja Federers – agresīvā spēle uzreiz uzņemšanā un pretinieka apspēlēšana izspēlēs. Tsonga brīnumus nerādīja, bieži pieļaujot kļūdas. Federers breikoja (2:0), bet jau divus geimus vēlāk sekoja vēl viena lauzta serve pēc francūža dubultkļūdas – 4:0. Ar lielisku servi pirmo geimu uzvarēja arī Tsonga (1:5), bet, pretiniekam servējot, viņš mēģināja būt ļoti agresīvs. Trīs izspēles seta pēdējā geimā mājinieku cerībai izdevās uzvarēt, tomēr tad atkal ieservēja šveicietis un 6:1.

Otrais sets sākās ar labām servēm abu izpildījumā. Tsonga uzvarēja 16 no 19 izspēlēm savos pirmajos četros geimos, kamēr Federeram gāja krietni grūtāk. Pēc apbrīnojamiem sitieniem pie 2:1 un 4:3 Tsonga ieguva pa breikbumbai, tomēr Federers abās reizēs bija aukstasinīgs, sagaidot pretinieka kļūdas. Pie 4:4 beidzot saņēmās arī Rodžers, kurš, spītējot pretinieka lieliskajai servei, aizsniedzās līdz savai pirmajai breikbumbai setā. Tsongam briesmas izdevās neitralizēt ar servi – 5:4. Pēc brīža jau jāspēlē taibreiks. To izcili sāka Federers, kurš veica divus minibreikus un izvirzījās vadībā ar 5:1, bet maču noslēdza ar 6:1, 7:6(3) uzvaru. Pirmais panākums Parīzes "Masters"!

Ar šo panākumu Federers kļuvis par otru visvairāk uzvarām bagātāko tenisistu "Masters" turnīros. Viņa kontā tagad 18 "Masters" tituli, pirmajā vietā ar 19 ir Rafaels Nadals, bet apsteigts Andrē Agasi, kuram 17 uzvaras "Masters" sacensībās. Kopumā karjerā šveicietim tas ir 69. tituls, bet tikai trešais šogad. Par šodienas uzvaru viņš nopelnījis 1000 reitinga punktus un 454 000 eiro, kamēr Tsonga tiks pie 600 punktiem un 214 400 eiro.

Lielai daļai ATP tūres tenisistu šis turnīrs bija sezonas pēdējais, taču labākie astoņi vēl pēc nedēļas dosies uz Londonu, kur izspēlēs ATP gada finālsacensības. Tajās noteikti viens no galvenajiem favorītiem būs šobrīd labā sportiskā formā esošais Federers. Tāpat nevar aizmirst par Deivisa kausa finālu, kurā no 28. novembra sacentīsies Spānijas un Argentīnas tenisisti.

Svarīgākais