Tsongas barjera Gulbim nepārvarama arī Tokijā

© Portāls Sportacentrs.com

Latvijas tenisists Ernests Gulbis šodien nespēja iekļūt Tokijas ATP tenisa turnīra pusfinālā, trijos setos piekāpjoties francūzim Žo-Vilfrīdam Tsongan – 6:4, 4:6, 3:6. Sacensībās Ernests nopelnīja 110 reitinga punktus, bet jau rīt plānojis uzsākt startu Šanhajas ATP „Masters Series” turnīra kvalifikācijā.

Cīņa par pusfinālu un Šanhajas pamatturnīru

Tokijas ATP tenisa turnīrā šodien izspēlē ceturtdaļfināla mačus. Pirmajās divās spēlēs uzvaras guva austrālietis Leitons Hjūtis un krievs Mihails Južnijs, kuri divos setos pieveica attiecīgi francūzi Eduardu Rože-Vaselinu un pērnā gada čempionu, čehu Tomasu Berdihu, bet kā trešie kortā devās Ernests Gulbis un Žo-Vilfrīds Tsonga. Abiem tenisistiem šī bija jau otrā savstarpējā spēle teju nedēļas laikā – pagājušajā turnīrā Bangkokā Tsonga uzvarēja ļoti līdzvērtīgā cīņā – 6:7(3), 7:6(4), 7:6(2). Toreiz neviens no tenisistiem neuzvarēja pie pretinieka serves, bet Gulbim pat nebija nevienas breika iespējas, bet pēdējās četrās spēlēs Ernests visai bieži bija ticis pie pretinieka serves laušanas iespējām. Bukmeikeri par mača favorītu, protams, uzskatīja ATP ranga 7. vietas īpašnieku Tsongu, tomēr koeficienti šoreiz vairs nebija tik izteikti par labu francūzim. Jau pirms mača bija skaidrs, ka Ernestam nevajag domāt šī turnīra upurēšanu, lai dotos uz Šanhajas „Masters Series” kvalifikāciju. Pateicoties Rožē-Vaselina neveiksmei viņš bija palicis kā vienīgais kandidāts uz „special exempt” vietu Šanhajas pamatturnīrā. To parasti rezervē tenisistiem, kuri ir iekļauti nākamā turnīra kvalifikācijā, taču labi aizvada iepriekšējās nedēļas turnīru un uz kvalifikāciju nepaspēj.

Gulbis atkal uzvar pirmo setu pret Tsongu

Mača sākums atkal krietni atgādināja cīņu Bangkokā – abi tenisisti labi servēja un daudz iespēju pretiniekam nedeva. Tā visai ātri abi uzvarēja pa trīs geimiem, līdz pavērsiens notika septītajā geimā. Tsonga pie savas serves pieļāva trīs kļūdas, kas Gulbim deva divas breikbumbas. Pirmo francūzis atspēlēja ar labu servi, bet otrajā Ernests perfekti uzņēma pretinieka servi, iedodot to Tsongam kājās. Viņš gan paspēja noreaģēt un pielikt raketi, taču dabūt bumbiņu pāri tīklam nespēja – 4:3 Gulbja labā. Ja mačā pret Štepaneku Gulbim mazliet pakutināja nervus saviem līdzjutējiem un deva pretiniekam iespējas atspēlēties pie 5:4 un savas serves, tad šoreiz tādas vaļības netika pieļautas. Divi eisi un pārliecinoša uzvara setā – 6:4.

Pirmā seta statistika – 6:4

Rādītājs Ernests Gulbis Žo-Vilfrīds Tsonga

Eisi 6 5

Dubultkļūdas 1 0

Precīza 1. serve 68% 76%

Uzvarēti punkti pie 1. serves 14/17 15/19

Uzvarēti punkti pie 2. serves 6/8 3/6

Breikpunktu realizācija 1/2 0/0

Kopā uzvarētie punkti 27 23

Viens slikts geims liek zaudēt setu

Otrā seta pirmajā geimā Gulbis jau atkal varēja tikt pie breika, taču Tsongu izglāba lieliska pirmā serve. Tikmēr Gulbis labi servēja (pamanījās pat ieservēt eisu uz otrās serves, kas liecināja, ka viņš ir ļoti pārliecināts par savām spējām) un daudzveidīgi kombinēja, liedzot francūzim ieķerties spēlē. Sapratis, ka Gulbi tik vienkārši šodien nevarēs apspēlēt, Tsonga piektajā geimā pie savas serves sāka iet pie tīkla. Lai arī šo geimu viņš uzvarēja, tomēr pārliecinājās, ka īsti šī taktika nestrādās – ja vien Gulbja sistā bumbiņa netrāpītu tīklam, Ernests atkal būtu tuvu breikbumbai. Jāpiemin, ka tieši iešana pie tīkla izrādījās liktenīga Štepanekam 1. kārtas cīņā. Septītajā geimā pēc lieliska čopa Gulbis ieguva 30:15 vadību pie pretinieka serves, tomēr garā nākamajā izspēlē zaudēja, nepacīnoties par breiku. Redzot kādā gultnē bija aizgājis mačs, šķita, ka nāksies spēlēt taibreiku, tomēr līdz tam netika. 10. geimā Ernests pie 30:15 kļūdījās diezgan vienkāršā sitienā, bet pēc tam Tsonga jau tika pie breikbumbas. To gan izdevās atspēlēt, taču tad sekoja vēl viena kļūda pa gala līniju un dubultkļūda servējot – 4:6.

Otrā seta statistika – 4:6

Rādītājs Ernests Gulbis Žo-Vilfrīds Tsonga

Eisi 3 6

Dubultkļūdas 1 0

Precīza 1. serve 69% 61%

Uzvarēti punkti pie 1. serves 14/20 16/17

Uzvarēti punkti pie 2. serves 5/9 5/11

Breikpunktu realizācija 0/1 1/2

Kopā uzvarētie punkti 26 31

Gulbis nolūzt, pusfinālā Tsonga

Trešo setu Tsonga iesāka ar ļoti labu servēšanu – pirmajos divos geimos jau četri eisi. Tomēr Gulbis bija visai tuvu, lai tiktu pie breika. Trešajā geimā Ernests atkal iesita bumbiņu Tsongam kājās, bet līnijtiesnesis nosauca autu. Galvenais tiesnesis šo lēmumu gan mainīja, taču izspēle tika pārspēlēta, nevis atdots punkts Gulbim. Gulbja spēlē tikmēr parādījās arvien vairāk kļūdu, kas ceturto geimu ļāva uzvarēt tikai ar pūlēm. Kas izdevās ceturtajā geimā, to neizdevās izdarīt sestajā. Četras reizes Ernesta sistā bumbiņa trāpīja tīklā, vai to skāra, ļaujot Tsongam panākt breiku – 4:2. Seta atlikušajos geimos pārliecinoši labāki bija servētāji, kas Gulbim atspēlēties neļāva. Maču Tsonga noslēdza ar vēl diviem eisiem, pierādot, ka tieši viņš bija saglabājis vairāk spēku izšķirošajam setam.

Trešā seta statistika – 3:6

Rādītājs Ernests Gulbis Žo-Vilfrīds Tsonga

Eisi 2 8

Dubultkļūdas 0 0

Precīza 1. serve 76% 80%

Uzvarēti punkti pie 1. serves 11/16 17/20

Uzvarēti punkti pie 2. serves 3/5 3/5

Breikpunktu realizācija 0/0 1/2

Kopā uzvarētie punkti 19 27

Nav pamata skumt

Lai arī šodien ciesta neveiksme, tomēr par Tokijā parādīto sniegumu un sasniegto rezultātu noteikti nevar skumt ne pats sportists, ne viņa treneris vai fani. Kopumā ir nopelnīti 110 reitinga punkti, kas jaunnedēļ rangā ļaus pakāpties par aptuveni 10-15 vietām. Tāpat beidzot ir lauzts maģiskais otrās kārtas lāsts, kas ar optimismu ļauj raudzīties nākotnē. Jau šodien Ernestam ir jādodas uz Šanhaju (Ķīna), kur rīt jāuzsāk dalība ATP „Masters Series” kvalifikācijā. Tajā viņš būs viens no favorītiem, tomēr spēļu grafiks iznācis diezgan saspringts. Šī turnīra kvalifikācijas izloze paredzēta šovakar, kad arī uzzināsim viņa nākamo pretinieku.

Sports

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionvienības Bostonas "Celtics" latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis ir optimistiski noskaņots par atlabšanas procesu pēc operācijas, otrdien "Celtics" mediju dienā teica sportists.

Svarīgākais