Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Teniss

Vai Gulbis pirmo reizi tiks līdz Vimbldonas ceturtajai kārtai?

© scanpix.ee

Ernests Gulbis Vimbldonas turnīra 3. kārtā sacentīsies ar Vācijas tenisa spīdekli Aleksandru Zverevu, cenšoties pirmoreiz tikt līdz prestižā turnīra otrajai nedēļai.

Ernests Gulbis (#138) - Aleksandrs Zverevs (#3)

Gulbim šī gada Vimbldonas turnīrs jau ir īpašs ar diviem iepriekš nepieredzētiem sasniegumiem. Pirmkārt, viņš spēlēja kvalifikācijā un tādā veidā tika līdz pamatturnīram. Otrkārt, pamatturnīrā abos mačos gūtas uzvaras piecu setu dueļos. Gulbim pirmoreiz vienā "Grand Slam" turnīrā bijušas divas piecu setu spēles.

Gulbis piecu setu cīņā nebija uzvarējis četrus gadus - kopš 2014. gada "French Open", kur uzvarēts Rodžers Federers. Pateicoties Vimbldonā gūtajām divām uzvarām, Ernests savu bilanci piecu setu mačos nedaudz uzspodrināja, tai gan arvien esot negatīvai: 6-9.

Gulbim šodien pretī stāsies tenisists, kuram piecu setu mačos ir pozitīva bilance (8-5), uzvarot pēdējos piecos mačos. Zverevs četros no pēdējiem sešiem "Grand Slam" mačiem bijis iesaistīts piecu setu cīņās, uzvarot visās četrās.

Zverevs nesenajā "French Open" turnīrā no 2. līdz 4. kārtai nospēlēja trīs tādus mačus pēc kārtas, bet vēl viens viņam bija šonedēļ Vimbldonā, kur 2. kārtas cīņā ar 6:4, 5:7, 6:7(0), 6:1, 6:2 uzvarēts Teilors Frics. Šīs mačs tika spēlēts divas dienas, Zverevs pēc pirmās dienas bija iedzinējos ar 1-2, bet otrajā dienā uzvarēja abos setos, tajos zaudējot tikai trīs geimos, jo amerikānis nakts laikā pazaudēja precizitāti.

Zverevs turnīru sāka ar daudz vieglāku uzvaru, 1. kārtā ar 7:5, 6:2, 6:0 pieveicot Austrālijas tenisistu Džeimsu Dakvortu.

Zverevs 21 gada vecumā sasniedzis vairāk nekā lielākajai daļai profesionāļu izdevies visas karjeras laikā. Saša jau sakrājis astoņus ATP titulus, ieskaitot trīs trofejas "Masters 1000" turnīros. Pēc Vimbldonas viņa prēmijās nopelnītā summa pārsniegs 11 miljonus dolāru. Šobrīd rangā viņam priekšā ir tikai Rafaels Nadals un Federers.

Neskatoties uz jau tik lieliem panākumiem, Zverevs vēl nav pierādījis, ka ar viņu jārēķinās kā "Grand Slam" titulu pretendentu. "French Open" bija pirmais "Grand Slam" turnīrs, kurā viņš beidzot sasniedza pirmo ceturtdaļfinālu, bet tikšana līdz tam bija samocīta - trīs uzvaras pēc kārtas piecu setu mačos, kuros pretinieki neizmantoja iespējas. Vistuvāk uzvarai bija Damirs Džumhurs, kurš 3. kārtā neizservēja maču. Zverevs toreiz arī ar servi atspēlēja vienu mačbumbu.

Zverevam "Grand Slam" turnīros ir šokējoša 2-8 bilance pret Top 50 spēlētājiem. Rangā augstāk uzveiktais pretinieks ir pret viņu uzvaru izlaidušais Džumhurs, kurš toreiz bija 29. vietā. Līdz Džumhura uzveikšanai Zverevam bija 0-7 bilance pret Top 50 tenisistiem. Pēc tam uzvarēts arī Karens Hačanovs. Trīs piecu setu mači pēc kārtas Zverevam laupīja izredzes ceturtdaļfinālā pret Dominiku Tīmu.

Gulbim šodien būs pamatturnīrā pirmais pretinieks, kuram ir spēcīga serve. Mačos pret Džeju Klārku un Džumhuru Gulbis varēja neuztraukties par sliktu servēšanu, jo iespēju uzņemšanā netrūka. Pret Zverevu parasti ir citādāk. 1.98 metrus garais augums Sašam devis ļoti labu servi, kas ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc viņš rangā ir 3. vietā. Serve Zverevam ļauj regulāri viegli uzvarēt savas serves geimos, bet uzņemšanā visbiežāk izmantotā taktika ir aizsardzības teniss ar garajām izspēlēm, gaidot pretinieku kļūdas.

Gulbim Vimbldonas 3. kārtas mačos ir 0-2 bilance. Ernests 2013. gadā piekāpās Fernando Verdasko, bet pirms 12 mēnešiem atzina Novaka Džokoviča pārākumu. Gulbis vēl ne reizi nav vienā zālāja seguma turnīrā guvis vairāk par divām uzvarām (tikai pamatturnīros).

Arī Zverevs trešo reizi spēlēs Vimbldonas 3. kārtas mačā. Viņš 2016. gadā zaudēja Tomāšam Berdiham, bet pērn pieveica trešā simta tenisistu Sebastianu Ofneru.

Gulbja un Zvereva mačs būs otrais no plkst. 15:00, gaidot Simonas Halepas un Sūvejas Šjē mača noslēgumu.

Ar šodienas maču saistīta Gulbja statistika pret top spēlētājiem

● Gulbim ir 3-17 bilance pret Top 3 tenisistiem. Pēdējā uzvara gūta 2013. gadā Monreālā pret Endiju Mareju (#2). Iepriekš uzvarēti arī 3. numurs Džokovičs (2009. gadā Brisbenā) un 1. numurs Federers (2010. gadā Romā).
● Gulbim "Grand Slam" turnīros ir 0-5 bilance pret Top 3 tenisistiem.
● Gulbim Vimbldonā ir 0-2 bilance pret Top 3 tenisistiem. 2008. gadā zaudējums Nadalam (#2) un 2009. gadā neveiksme pret Mareju (#3).
● Gulbja lielākā uzvara "Grand Slam" turnīros bija pret Federeru (#4) pirms četriem gadiem Parīzē.
● Gulbja lielākā uzvara Vimbldonā ir septītā numura uzveikšana, tam notiekot divreiz. 2012. gadā apspēlēts Berdihs, bet 2013. uzvarēts ceļgala savainojuma upuris Žo-Vilfrīds Tsonga.