Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports \ Teniss

Ostapenko un Sevastova izcīna Latvijai ceļazīmi uz "Fed Cup" elites grupu

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Latvijas tenisa izlase sestdien "Fed Cup" Eiropas/Āfrikas zonas 1. grupas "play off" mačā ar 2:1 pieveica Serbiju, nopelnot tiesības aprīlī cīnīties Pasaules otrās grupas pārspēlēs. Tur būs iespēja nopelnīt iekļūšanu planētas spēcīgāko 16 komandu pulkā nākamajai sezonai.

Sevastova bezspēcīga pret serbu tīni

Latvijai mačs pret Serbiju sākās ar šoku, kad Sevastova nespēja aptuēt 17 gadus veco Olgu Daņiloviču, viņai zaudējot ar 2:6, 4:6. Daņiloviča šobrīd WTA rangā atrodas 304. vietā, kas ir viņas rekords. Šogad junioru turnīros vairs nespēlējošajai serbietei pašreiz vēl ir itin augsts junioru reitings, ieņemot 9. vietu, bet janvārī viņa sasniedza savu rekordu ar 5. vietu.

Daņiloviča, kura vēl nav spēlējusi WTA turnīros un līdz šim nebija sacentusies ar ranga pirmā simtnieka tenisistēm, mačā pret 15. vietā esošo Sevastovu guva karjeras lielāko uzvaru. Izlasē nespēlējot vairākām par viņu rangā augstāk esošām tenisistēm, Daņiloviča šonedēļ tika pie "Fed Cup" debijas un ir uzvarējusi visās trīs vienspēlēs.

Lai arī Sevastovai pretī stājās tikai 17 gadus veca spēlētāja bez pieredzes mačos pret pasaules klases tenisistēm, Anastasija viņai tikai 68 minūtes ilgušajā spēlē daudz iebilst nespēja savas lielākās problēmas dēļ. Sevastovai nav jaudīga uzbrukuma, ar ko varētu atbildēt agresīvām tenisistēm, bet aizsardzības spēle šodien par uzvaras formulu nekļuva, jo aktīvi spēlējusī serbiete aizvadīja samērā kvalitatīvu cīņu.

Sevastova šogad izlasē atgriezās pēc astoņu gadu pārtraukuma, tādējādi Latvija turnīrā Tallinā varēja spēlēt tās visu laiku spēcīgākajā sastāvā. Latvija mačos Igaunijā bija vienīgā komanda ar divām Top 20 tenisistēm. Viena tenisiste no divdesmitnieka bija Lielbritānijai, kuras sastāvā spēlēja Johanna Konta.

Statistika

Kategorija Sevastova Daņiloviča
Eisi 1 2
Dubultkļūdas 1 0
1. serves precizitāte 62% 56%
Iegūtie punkti ar 1. servi 22/37 21/31
Iegūtie punkti ar 2. servi 8/21 14/24
Breikpunktu realizācija 2/5 5/9
Visi iegūtie punkti 50 64

Ostapenko ar drošu uzvaru panāk izlīdzinājumu

WTA ranga 6. vietas īpašniecei Ostapenko pretī stājās Serbijas šī sastāva pirmais numurs Dejana Radanoviča, kuras pašreiz rangā ieņemtā 264. vieta ir nedaudz zem viņas rekorda (#246). Tāpat kā Sevastovas pretiniece, arī 21 gadu vecā Radanoviča ir bez WTA turnīru pieredzes un līdz šodienai nebija sacentusies ar Top 100 tenisistēm. Ostapenko viņu ātri sagrāva ar rezultātu 6:2, 6:1. Radanovičai šis ir otrais gads izlasē, šodien piedzīvojot pirmo zaudējumu vienspēlēs (2-1). Tikmēr Ostapenko guva 13. uzvaru izlases sastāvā vienspēlēs, atkārtojot Sevastovas sasniegumu. Abām tagad ir par vienu uzvaru vairāk nekā līdzšinējai rekordistei Larisai Savčenko.

Statistika

Kategorija Ostapenko Radanoviča
Eisi 4 0
Dubultkļūdas 1 4
1. serves precizitāte 45% 46%
Iegūtie punkti ar 1. servi 17/23 10/20
Iegūtie punkti ar 2. servi 17/27 8/19
Breikpunktu realizācija 5/6 1/3
Visi iegūtie punkti 59 35

Ostapenko un Sevastovas duets grauj izšķirošajā dubultspēlē

Tā kā Latvijai bija nepieciešama uzvara dubultspēlē, tajā tika sūtītas abas mūsu spēcīgākās tenisistes. Tallinā tikai trīs spēlētāju sastāvā esošā Serbijas komanda no šodien vienspēlēs izmantotajām tenisistēm uzticējās Daņilovičai, kurai talkā devās 21 gadu vecā Bojana Marinkoviča (WTA 573.). Ostapenko un Sevastova serbietes sagrāva ar 6:1, 6:2. Aļonai un Anastasijai tā bija otrā spēle vienā duetā, pirmo viņas nospēlēja un arī graujoši uzvarēja trešdien, kad ar 6:1, 6:1 sagrāva turcietes Ailu Aksu un Pemru Ezgenu.

Latvija kļuva par vienu no divām Tallinā notiekošā Eiropas/Āfrikas zonas 1. grupas turnīra uzvarētājām (otra būs Lielbritānija), iegūstot ceļazīmi uz Pasaules 2. grupas "play off" mačiem, kas notiks 21. un 22. aprīlī.

Latvijas iespējamās pretinieces šobrīd ir astoņas - Krievija, Slovākija, Ukraina, Austrālija, Kanāda, Rumānija, Spānija un Itālija. Šīs komandas sestdien un svētdien sacenšas Pasaules otrās grupas 1. kārtas mačos. Viena no četrām zaudētājām nākamajā nedēļā gaidāmajā izlozē tiks Latvijai.

Uzvara aprīļa mačā Latvijai ļautu pirmoreiz kopš 1993. gada tikt pasaules 16 spēcīgāko izlašu grupā, savukārt zaudējums nozīmētu atgriezties Eiropas/Āfrikas zonas 1. grupā, kur mūsu izlase šogad spēlēja jau piekto gadu pēc kārtas.