Izlase tēmē uz pirmo grupu

Divas nedēļas tenisa līdzjutēju uzmanība bija pievērsta ASV atklātajam čempionātam, bet jau šonedēļ (no 18. līdz 20. septembrim) gaidāmas Deivisa kausa cīņas.

Izšķirošas tās būs netikai Elites grupā (pusfinālos sacentīsies Horvātija pret Čehiju un Spānija pret Izraēlu), bet arī Eiropas - Āfrikas zonas 2. grupā, kurā startē Latvijas komanda. Lielupes laukumos mūsējie centīsies uzvarēt viesus no Slovēnijas.

Deivisa kausa izcīņai 110. sezona, Latvijai – 17.

Deivisa kausa izcīņa ir vienas no populārākajām tenisa sacensībām pasaulē. Sacenšas valstsvienības vīriešu konkurencē. Pirmā cīņa par šo balvu notika 1900. gadā, kad ASV pārspēja Lielbritānija. Šobrīd turnīrā spēlē gandrīz pusotra simta komandu. Latvijas izlase debitēja 1993. gadā, startējot Eiropas–Āfrikas zonas zemākajā trešajā) grupā. Spēlējot Zambijā, izdevās uzvarēt visās piecās spēlēs un izcīnīt vietu Eiropas–Āfrikas zonas 2. grupā. Tieši tā Latvijas tenisistiem ir visierastākā, kurā mūsu izlase cīnījās līdz pat 2001. gadam. 2001.un 2003. gada sezonā latvieši atkal spēlēja zemākajā grupā, taču pēdējās sezonās izdevies kāpt uz augšu. 2007. gadā par komandas kapteini kļuva ilggadējais izlases spēlētājs Ģirts Dzelde, kura vadībā Ernests Gulbis, Andis Juška un Kārlis Lejnieks Latviju pirmo reizi ieveda pirmajā grupā. Debija neizdevās (zaudējumi Maķedonijai un Itālijai), tāpēc šogad mūsu komanda atkal cīnās otrajā grupā, tomēr ar ļoti labām perspektīvām atkārtot 2007. gada panākumu.

Katrā cīņā maina sastāvu

Šī gada pirmo sacīksti Latvijas komanda aizvadīja pret Moldovas izlasi. Jau pirms mača bija skaidrs, ka mūsējie ir daudz spēcīgāki «uz papīra », tāpēc īpaši lielu satraukumu nebija pat tad, kad komandai palīgā neatbrauca tās līderis Ernests Gulbis. Moldovas tenisistu noskaņojums cīņai bija pesimistisks – Latvijā viņi ieradās tikai trešdienas vakarpusē un uz specifiskā Lielupes halles seguma paspēja aizvadīt vien dažus treniņus. Pie spēlēšanas tika visi četri Latvijas komandas dalībnieki Andis Juška, Deniss Pavlovs, Kārlis Lejnieks un Adrians Žguns. Moldovas izlase tika atstāta sausā – 5:0. Otrā cīņa solījās būt daudz nopietnāka, jo bija jādodas uz Bulgāriju.Pirms cīņām Plovdivā komandas kapteinim Ģirtam Dzeldem varēja būt gana drūma seja, jo Gulbis atkal bija nolēmis nespēlēt, taču Ernests lēmumu mainīja, kad pirms sacensībām bija atlikušas divas nedēļas un komandas sastāvs jau bija nosaukts. Plovdivā ieradās visi pieci mūsu tenisisti, no kuriem liekais bija Kārlis Lejnieks. Komandas kapteinim nebija īpaši grūti pieņemt lēmumu atstāt malā Kārli, jo viņš bija guvis pleca savainojumu. Latvieši uz cīņu bija atveduši savu lielāko zvaigzni, toties bulgāriem nevarēja spēlēt Grigors Dimitrovs, un lielā intriga pajuka. Uzvara Latvijai bija nodrošināta jau pēc trīs cīņām, bet vienīgo zaudējumu Plovdivā piedzīvoja Adrians Žguns.

Izšķirošā sacensība mūsējiem būs savā laukumā. Uzreiz pēc uzvaras Bulgārijā izskanēja dažādi varianti par to, kur aizvadīt maču (atkal tika minēta «Arēna Rīga», brīvdabas laukumi Lielupē), tomēr viss nonāca pie loģiska atrisinājuma. Spēles notiks tenisa centra «Lielupe» hallē uz paklāja seguma. Arī šoreiz neiztika bez sastāva korekcijām. Pirmais no komandas sastāva izkrita Kārlis Lejnieks, kurš šoreiz savainojis ceļgalu. Šķita, ka Latvija spēlēs identiskā sastāvā kā Bulgārijā, tomēr pēdējā brīdī komandas ceturtā numura loma atdota 17 gadu vecajam Artūram Kazijevam. Šāds solis neraisa lielu neizpratni, jo Artūrs vasaras otrajā pusē sekmīgi aizvadījis vairākus turnīrus, kļūstot par divkārtēju Latvijas čempionu (U–18 un pieaugušo konkurencē), vēl pēc nedēļas triumfējot starptautiskā jauniešu turnīrā «Riga Open». Skaidrs, ka pie spēlēšanas Artūrs var tikt vienīgi trešajā dienā, ja cīņas liktenis jau būs izšķirts. Tomēr nedēļu ilgais treniņš kopā ar izlasi viņam var būt labs atspēriena punkts, lai pierastu pie lielā tenisa. Malā palicis uz pirmo grupu Adrians Žguns, kuram jau bija iegādāta biļete no Amerikas, tomēr postā tā neies, – Adrians startēs vairākos turnīros Eiropā.

Visu rakstu lasiet 15. septembra izdevumā Sporta Avīze.

Sports

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionvienības Bostonas "Celtics" latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis ir optimistiski noskaņots par atlabšanas procesu pēc operācijas, otrdien "Celtics" mediju dienā teica sportists.

Svarīgākais