Gulbim lielākā uzvara karjerā – pārspēts Federers!

© Scanpix

Latvijas tenisists Ernests Gulbis šodien sarūpējis pamatīgu pārsteigumu Romas ATP „Masters Series” tenisa turnīrā. 2. kārtas mačā viņš ar 2:6, 6:1, 7:5 apspēlēja ATP ranga līderi Rodžeru Federeru, gūstot nozīmīgāko uzvaru savā karjerā.

Pret ranga līderi otro reizi

Romas ATP „Masters Series” turnīrā šodien noslēdzās ne vien 1. kārtas izspēle, bet arī tika aizvadītas četras otrās kārtas cīņas. Vienā no šī spēlēm kortā devās arī Latvijas tenisa līderis Ernests Gulbis (ATP 40.), kuru gaidīja duelis ar ATP ranga līderi Rodžeru Federeru. Gulbim Romas turnīrs šajā sezonā jau ir trešais uz māla seguma (bilance 5-2), kamēr Federeram tikai pirmais. Abi tenisisti vakar Romā aizvadīja pirmās spēles – Gulbis pirmo reizi karjerā apspēlēja kiprieti Markosu Bagdati (6:2, 6:2), bet Federers kopā ar savu tautieti Īvu Alegro pārvarēja dubultspēļu pirmo kārtu. Gulbis pret Federeru bija spēlējis vienu savstarpējo cīņu – šī gada sākumā Dohā šveicietis bija pārāks ar 6:2, 4:6, 6:4. Bukmeikeru skatījumā arī šoreiz Federeram bija atvēlēta pārliecinoša favorīta loma.

Gulbis kļūdās vairāk, rezultāts tāds pats kā Dohā

Mačs centrālajā kortā nedaudz aizkavējās nelielā lietus dēļ (Roma tenisistus un skatītājus pagaidām nelutina ar laika apstākļiem), tomēr īsi pirms 18:00 pēc Latvijas laika tenisisti devās kortā. Spēli ar servi iesāka Gulbis un uzreiz nokļuva iedzinējos. Pirmajā izspēlē Ernests netika galā ar Federera slaisu, pēc tam pats izpildīja neveiksmīgu čopu un iesita bumbiņu tīklā izgājienā pie tīkla. Pie breikbumbas šveicietis lieliski uzņēma servi un ieguva 1:0 vadību. Seta turpinājumā Gulbim iespējas atspēlēties neradās – Federers pietiekami labi servēja un uzbruka, kamēr Ernestam labas epizodes mijās ar nepiespiestajām kļūdām, turklāt atšķirībā no vakardienas Gulbim tik labi neveicās ar spēli pie tīkla. Seta septītajā geimā Ernests vēlreiz zaudēja savu servi (atspēlējās no 15:40, tomēr geimu nenoturēja), bet astotajā Federers uzstādīja seta galarezultātu, realizējot ceturto mačbumbu . Kopumā pirmais sets ilga tikai 32 minūtes, bet rezultāts tieši tāds pats kā abu cīņā Dohā – 6:2. Statistikas ziņā atšķirīgākā ailīte starp abiem tenisistiem bija nepiespiestās kļūdas – Federeram 5, Gulbim 17...

Pirmā seta statistika 2:6

Rādītājs Ernests Gulbis Rodžers Federers

Eisi 0 0

Dubultkļūdas 0 0

Precīza 1. serve 63% 59%

Uzvarēti punkti pie 1. serves 11/15 11/16

Uzvarēti punkti pie 2. serves 1/9 8/11

Nepiespiestās kļūdas 17 5

Breikpunktu realizācija 0/0 2/4

Uzvarētie punkti 20 31

Kļūdu jūra Federeram – Gulbis uzvar 6:1

Otrā seta sākums jau bija krietni savādāks. Pirmie divi aizritēja līdzīgā cīņā, tomēr uzvarēja servētāji. Federera spēlē tikmēr bija piezagušās kļūdas, ko apstiprināja ceturtais geims. Servējot šveicietim, Gulbis tika pie pirmās breikbumbas mačā, taču to realizēt nesanāca – laba Federera serve un tai sekojošs uzbrukums. Gulbis uzreiz tika pie vēl vienas breika iespējas, pārmetot elegantu svecīti pie tīkla izgājušajam šveicietim, taču Federers praktiski identiskā veidā to atspēlēja. Šis geims tomēr noslēdzās ar Gulbja uzvaru, jo nākamajās divās izspēlēs ranga līderis pieļāva kļūdas. Ļoti svarīgs latvietim bija nākamais geims, kurā vajadzēja nostiprināt vadību. Federers gan aizcīnījās līdz vienai breikbumbai, tomēr to realizēt nebija viņa spēkos. Zaudējis šo geimu, Federers meta plinti krūmos - arī nākamajos divos geimos viņš paspēja sakļūdīties pat vienkāršās situācijās, ļaujot Gulbim uzvarēt ar 6:1. Nenoniecinot Ernesta labo sniegumu otrajā setā, jāatzīst, ka tieši šveicieša kļūdu dēļ seta rezultāts bija tāds, kā tas bija. Kopumā nepiespiesto kļūdu rādītāji šajā setā – 15 Federeram, 8 Gulbim.

Otrā seta statistika 6:1

Rādītājs Ernests Gulbis Rodžers Federers

Eisi 3 2

Dubultkļūdas 0 0

Precīza 1. serve 80% 68%

Uzvarēti punkti pie 1. serves 15/24 12/19

Uzvarēti punkti pie 2. serves 5/6 1/9

Nepiespiestās kļūdas 8 15

Breikpunktu realizācija 2/5 0/1

Uzvarētie punkti 35 23

Gulbis liek nosirmot faniem un uzvar ar septīto mačbumbu!

Izšķirošo setu Federers jau iesāka krietni apņēmīgāk, tomēr ne tik pārliecinoši kā spēles sākumā. Pirmajos četros geimos uzvarēja serves izpildītāji, bet piektajā Gulbis tika pie trijām breikbumbām pēc kārtas – 0:40 pie Federera serves. Pirmo šveicietis atspēlēja ar lielisku čopu, bet nākamajā izspēlē raidīja bumbiņu autā, ļaujot Ernestam tikt vadībā ar 3:2. Nākamajā geimā Gulbja spēlē nebija ne mazāko satraukuma pazīmju un ar lielisku servēšanu Ernests nostiprināja vadību. Arī 5:2 tika panākts bez lieka stresa, bet astotajā geimā Gulbis varēja noslēgt spēli savā labā. Federers pie savas serves nokļuva iedzinēja lomā ar 15:40 un Ernestam bija pat ļoti labas iespējas uzvarēt kādā no šīm izspēlēm, tomēr abas reizes bumbiņa izlidoja autā. Ar to gan vēl nekas nebija zaudēts, jo pie 5:4 jāservē bija Gulbim. Geims tika kontrolēts, iegūta 40:15 vadība, tomēr nervi darīja savu. Tika pieļauta dubultkļūda, gan sitiens autā. Pēc tam Gulbim bija vēl divas mačbumbas, taču arī tās latvietis noraka. Mirkli vēlāk Federers tika pie pirmās breikbumbas setā, kuru ar lielu Gulbja palīdzību realizēja – 5:5.

Daudzu prātos Gulbis šo maču nu bija zaudējis, tomēr beigās šī „pasaka” nebija ar skumjām beigām. Federers iniciatīvu nebija pārtvēris un turpināja kļūdīties, ļaujot Gulbim iegūt vēl vienu iespēju izservēt maču. Un šoreiz Ernests bija nekļūdīgs – Romas publika varēja celties kājās un aplaudēt Gulbim, kurš ar septīto mačbumbu bija izcīnījis nozīmīgāko uzvaru savā profesionāļa karjerā – 2:6, 6:1, 7:5.

Sports

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionvienības Bostonas "Celtics" latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis ir optimistiski noskaņots par atlabšanas procesu pēc operācijas, otrdien "Celtics" mediju dienā teica sportists.

Svarīgākais