Gulbim Barselonā mačs par ceturtdaļfinālu

Barselonas ATP Tour 500 sērijas vienspēļu tenisa turnīrā šodien norisināsies 3. kārtas cīņas, kurās noskaidros visus astoņus ceturtdaļfinālistus. Labas iespējas būt šo astoņu vidū ir arī latvietim Ernestam Gulbim, kurš pēc 16:00 aizvadīs cīņu pret ATP ranga 161. vietā esošo spāni Albertu Ramosu-Vinoljasu.

Pirmās divas spēles Barselonā Gulbim ir izdevušās, vismaz vērtējot pēc sasniegtā rezultāta – otrdien ar 7:6(4), 6:3 tika apspēlēts Peters Lučaks (ATP 73.), bet trešdien ar 6:3, 6:2 tikts galā ar francūzi Žeremī Šardī (ATP 46.). Ja pirmajā spēlē Gulbim ne visai veicās ar breikbumbu realizāciju (1/13), tad vakar ar šo spēles rādītāju problēmu nebija – kopumā Šardī serve tika lauzta četras reizes. Apgriezienu Ernests samazināja vien spēles izskaņā, kad bija jau iegūts 4:0 pārsvars otrajā setā. Līdz ar to kopējā bilance Barselonas turnīrā latvietim ir četras uzvaras un divi zaudējumi, bet šogad māla seguma kortos trīs uzvaras un viena neveiksme.

Pirms turnīra pētot turnīra sietu, šķita, ka sacensību otrajā kārtā Ernestam varētu iznākt spēle pret spāni Montanjesu, bet trešajā pret Čīles tenisa līderi Fernando Gonzalesu. Realitāte tomēr iznāca pavisam savādāka – Montanjess netika pāri pirmajai kārtai, bet Gonzaless vakar paklupa otrajā. Paklupa pret plašākām tautas masām nezināmu spāni Alberto Ramosu-Vinoljasu, kurš ATP rangā šonedēļ ieņem tikai 161. vietu. 22 gadus vecais tenisists tikai otrdien tika pie savas pirmās ATP līmeņa turnīru uzvaras, pirmajā kārtā ar 6:4, 6:3 uzveicot amerikāni Maiklu Raselu (to par pārsteigumu gluži nenosauksi), bet vakar viņš spēja pārsteigt - 6:4, 6:7(8), 6:3 pret Gonzalesu. Gan pirmajā, gan otrajā setā spānis atradās iedzinēja lomā ar breiku, tomēr abas reizes prata atspēlēties un nebija tālu, lai spēle noslēgtos jau divos setos, tomēr arī pēc tam, kad tika zaudēts otrais sets, viņš neatslāba un sarūpēja līdz šim lielāko pārsteigumu turnīrā.

Kas tad īsti ir šis Ramoss-Vinoljass? Viens no daudzajiem Spānijas māla seguma speciālistiem, kurš „Challenger” līmenī tā aktīvi sācis spēlēt pērn un gadu noslēdzis ar pieklājīgu bilanci – 24-18 (no tās uz māla seguma 23-16). Līdz 2009. gadam vairāk cīnījies „Future” sacensībās. Labākie panākumi pērn – divi fināli un divi pusfināli „Challenger” turnīros Spānijā un Itālijā. Jau pērn viņš mēģinājis pārvarēt arī dažu ATP turnīru kvalifikācijas, tomēr nesekmīgi. Šīs sezonas sākumā startējis kvalifikācijas Dohā, Sidnejā un „Australian Open”, taču bez panākumiem. Pēc tam aizvadījis „Challenger” turnīru sēriju, kurā labākais panākums ceturtdaļfināla sasniegšana Barletā un Neapolē. Barselonas ATP turnīrā viņš sāka spēlēt no kvalifikācijas, kur uzvarēts čehs Jans Mertls (7:5, 6:2), kā arī pieredzējušais Ekvadoras tenisists Nikolass Lapenti – 7:6(4), 6:7(3), 6:4.

Var likties, ka pēc šādām četrām spēlēm spānis savu pulveri jau būs izšāvis, tomēr šie māla seguma cienītāji nereti nav nogurdināmi un var aizvadīt vairākas ilgas spēles pēc kārtas. Panākumi pret Lapenti un Gonzalesu trijos setos (un pēc zaudēta otrā seta) pierāda vien to, ka spāņa manierē nav nolaist rokas un viņš cīnās līdz galam. Bukmeikeru skatījumā, protams, Ernests ir cīņas favorīts, bet viņam galvenais ir noskaņoties spēlei, kas diezin vai būs tik viegla, kā norāda reitinga pozīcijas. Nepateikšu neko jaunu - laba serve un savu iespēju realizācija – faktori, ar kuriem Gulbis var pierādīt savu favorīta statusu un sasniegt ceturtdaļfinālu.

Abu tenisistu mačs šodien plānots kā ceturtais pēc kārtas otrajā kortā un varētu sākties ne ātrāk kā 16:00 pēc Latvijas laika (pirmais mačs šajā kortā tiks uzsākts 11:30). Līdz šim no šī korta videotiešraides nav bijušas pieejamas, tomēr līdz ar šo kārtu turnīram pieslēdzas vēl vairākas televīzijas, kas ļauj cerēt, ka šo maču tomēr varēsim raudzīt arī video formātā. Līdz šim turnīrā Gulbis nopelnījis 45 reitinga punktus – panākums šodien šo punktu skaitu ļautu dubultot (90), bet nākamajā kārtā pretiniekos būtu spāņa Fernando Verdasko un austrieša Jurgena Melcera spēles uzvarētājs.

Sports

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionvienības Bostonas "Celtics" latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis ir optimistiski noskaņots par atlabšanas procesu pēc operācijas, otrdien "Celtics" mediju dienā teica sportists.

Svarīgākais