Gulbis līdz Rodikam netiek

Zaudējumu Sanhosē ATP vienspēļu turnīra pirmajā kārtā piedzīvojis Latvijas tenisists Ernests Gulbis, divos setos ar 5:7, 4:6 atzīstot argentīnieša Leonardo Maijera pārākumu. Līdz ar to ļoti reāla kļuvusi Ernesta izkrišana no ranga pirmā simtnieka, jo nav izdevies aizstāvēt pērn šajā turnīrā iegūtos punktus.

Pret junioru ranga vicelīderi

Pēc zaudējuma „Australian Open” 1. kārtā argentīnietim Huanam Monako (3:6, 6:7(5), 1:6) Ernests Gulbis turnīros nebija spēlējis gandrīz trīs nedēļas, bet gan aizvadījis treniņus ASV. Tieši šajā zemē Ernests arī aizvadīs vairāku turnīru sēriju, kas noslēgsies ar startu „Masters Series” sacensībās (pagaidām gan no kvalifikācijas), bet pirmā pieturvieta iznākusi Sanhosē un „SAP Open” – viens no ATP Tour 250 turnīriem. Gulbis tajā spēlē otro gadu pēc kārtas. Pērn viena uzvara (apspēlēts brazīlietis Rikardo Mello) un zaudējums pret Endiju Rodiku – 3:6, 6:7(3). Arī šogad Gulbis var tikties ar Rodiku un tieši 2. kārtā, bet līdz tam abiem jāgūst panākumi pirmajā mačā. Tajā latvietim šogad bija spēcīgāks pretinieks nekā pērn – kādreizējais junioru ranga vicelīderis, 2 gadus vecais argentīnietis Leonardo Maijers. Atšķirībā no daudziem saviem tautiešiem viņš labi spēlē arī uz hard seguma (tāds arī ir Sanhosē turnīrā), kas ATP rangā pērn viņam ļāva sasniegt rekordpozīciju (54.). Šī gada sākums Maijeram nav bijis tik veiksmīgs un rangā viņš atkritis uz 76. vietu, kas tomēr ir augstāk nekā šobrīd ir Gulbis – 98. Bukmeikeru prognozēs abu pirmajā savstarpējā spēlē favorīts (kaut neliels) bija Ernests.

Gulbis neizmanto iespējas, Maijers uzvar setu

Spēli ar servi iesāka Gulbis un nedarīja to pārliecinoši. Tikai ar sesto piegājienu izdevās pirmā serve, taču tas uzreiz bija eiss, kas ļāva iegūt vadību. Krietni saspringtāks bija pirmais geims pie Maijera serves. Argentīnietim tik vāji ar pirmo servi negāja, taču geima uzvarētāju izdevās noskaidrot tikai pēc 15 minūšu cīniņa, un tas nebija Gulbim labvēlīgs. Neizmantojis četras breikbumbas, Ernests ļāva pretiniekam izlīdzināt rezultātu – 1:1. Seta turpinājums gan bija krietni raitāks – abi tenisisti visai pārliecinoši uzvarēja pie savas serves. Nelielu stresa brīdi saviem faniem Gulbis deva septītajā geimā, kad Maijeram bija viena breikbumba, tomēr tā tika atspēlēta. Viss vedināja domāt, ka setā būs jāspēlē taibreiks, tomēr līdz tam netika. 11. geimā Gulbim vēlreiz radās problēmas ar savas serves noturēšanu. Vispirms atspēlēta viena viena breikbumba, pēc tam ar eisu uz otrās serves vēl viena, tomēr ar trešo piegājienu Maijers panāca kāroto – 6:5. Izservēt setu viņš spēja bez sarežģījumiem – 7:5 argentīnieša labā pēc 52 minūšu cīņas.

Pirmā seta statistika – 5:7

Rādītājs Ernests Gulbis Leonardo Maijers

Eisi 6 6

Dubultkļūdas 3 1

Precīza 1. serve 68% 73%

Uzvarēti punkti pie 1. serves 20/28 26/36

Uzvarēti punkti pie 2. serves 7/13 7/13

Breikpunktu realizācija 0/4 1/4

Kopā uzvarētie punkti 43 47

Deja vu...

Zaudētais sets nebija satriecis Gulbi. Savu servi viņš prata nosargāt, tomēr taisnības labad jāsaka, ka vēl pārliecinošāk tas izdevās Maijeram. Rezultāts auga geimu pa geimam, bet, pateicoties tam, ka pirmais servēja Gulbis, mūsu tenisists visu laiku bija pussolīti priekšā – 1:0, 2:1, 3:2, 4:3. Pavērsiens spēlē varēja notikt seta astotajā geimā, kad Gulbis izvirzījās vadībā ar 40:15 pie pretinieka serves – pirmo reizi divas breikbumbas pēc kārtas, tomēr arī no šīm nepatikšanās argentīnietis izspruka sveikā – 4:4. Un mirkli vēlāk gadījās tas, kas sportā notiek ļoti bieži – nepaņem Tu, paņem Tev. Zaudējis trīs izspēles pēc kārtas, Gulbis deva divas breikbumbas pretiniekam, bet viņam pietika ar vienu – 5:4. Arī otro reizi mačā Maijeram neradās problēmas ar seta izservēšanu un turnīrs Gulbim bija beidzies – 5:7, 4:6.

Otrā seta statistika – 5:7

Rādītājs Ernests Gulbis Leonardo Maijers

Eisi 2 4

Dubultkļūdas 0 0

Precīza 1. serve 75% 63%

Uzvarēti punkti pie 1. serves 16/24 13/17

Uzvarēti punkti pie 2. serves 4/8 8/10

Breikpunktu realizācija 0/2 1/1

Kopā uzvarētie punkti 26 33

Memfisā jau kā otrā simta pārstāvis?

Zaudējums turnīra pirmajā kārtā Gulbim tāpat deva 5160 ASV dolāru prēmiju, tomēr nāksies iztikt bez reitinga punktiem. Tas nozīmē, ka atkal iespējams izkrist no ranga pirmā simtnieka – salīdzinot ar šīs nedēļas punktu summu, Ernests zaudēs 10 punktus (20 pērn Sanhosē izcīnītie tiks aizstāti ar 10 punktiem no Montekarlo kvalifikācijas). Atšķirībā no tā, kā ar punktu aizstāvēšanu vai izcīnīšanu veiksies citiem, arī tiks noteikta Gulbja vieta rangā. Skaidrs vien ir tas, ka ar 529 punktiem (tik Ernestam būs jaunnedēļ) viņš šonedēļ būtu dalītā 100.-101. vietā. Nākamais turnīrs Gulbim plānots jau jaunnedēļ Memfisā (ATP Tour 500 sērijas), tomēr ļoti ticams, ka tajā latvietim būs jāspēlē kvalifikācijā. Pašlaik mūsu sportists ir piektais aiz svītras pamatturnīra dalībnieku sarakstā, bet kvalifikācijai teorētiski nav pieteicies...

Sports

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionvienības Bostonas "Celtics" latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis ir optimistiski noskaņots par atlabšanas procesu pēc operācijas, otrdien "Celtics" mediju dienā teica sportists.

Svarīgākais