Tenisists Gulbis šodien pret sezonas labāko serves sargātāju Berdihu

Latvijas tenisa līderis Ernests Gulbis šodien plkst. 15:00 aizvadīs Roterdamas "ATP World Tour 500" turnīra pusfinālu, cenšoties pirmo reizi iekļūt 500. sērijas turnīra finālā. Gulbja pretinieks būs ranga septītais numurs Tomāšs Berdihs.

Savastarpējos mačos ar 3-2 priekšā čehu sportists, kurš būs favorīts arī šodienas spēlē.

Gulbim šodien Roterdamā būs jubilejas 10. ATP pusfināls karjerā. Līdzšinējā bilance Ernestam ir negatīva (4-5). Gulbis pērn bija ticis līdz 4-4, bet pēdējo pusfinālu pagājušās sezonas izskaņā Stokholmā zaudēja Davidam Fereram. Arī Berdiham ir negatīva bilance pusfinālos: 19-31. Čehs zaudējis pēdējos divus un sešus no pēdējiem septiņiem pusfināliem.

Berdihs ir vienīgais tenisists no Top 10, kurš pagājušā gadā neuzvarēja nevienā turnīrā. Čehijas ilggadējais tenisa līderis pēdējo no saviem astoņiem ATP vienspēļu tituliem izcīnījis 2012. gada oktobrī Stokholmā. Berdihs 2013. gadā 15 no 23 turnīriem tika vismaz līdz ceturtdaļfinālam. Čehs trīs reizes spēlēja finālā, visos gadījumos zaudējot – Marseļā, Dubaijā un Bangkokā.

Lai arī Berdihs ilgi nav uzvarējis nevienā turnīrā, regulāra tikšana līdz nedēļas nogalei vai "Grand Slam" turnīros līdz otrajai nedēļai čeham ļauj ne vien saglabāt vietu desmitniekā, bet arī kvalificēties "ATP World Tour Finals". Turnīrā, kurā spēlē tikai sezonas astoņi labākie, viņš piedalījies pēdējos četrus gadus. Kvalificēšanās "ATP World Tour Finals" ir stabilitātes apliecinājums. Tomāšs sezonu Top 10 noslēdza ceturto gadu pēc kārtas. Pašreiz Berdihs rangā atrodas 7. vietā, bet augustā/septembrī trīs nedēļas pavadīja 5. vietā, kas ir 28 gadus vecā čeha rekords.

Ja Gulbis Roterdamā spēlē tikai otro reizi (pērn zaudējums 2. kārtā), tad Berdihs šīs pilsētas turnīrā startē jau astoto reizi. Tikšana līdz pusfinālam ir čeha atkārtots labākais rezultāts Roterdamā. Labāko četriniekā viņš iekļuva arī 2012. gadā, toreiz mačā par iekļūšanu finālā piekāpjoties Huanam Martinam Del Potro.

Berdihs ir sezonas līderis atspēlēto breikbumbu kategorijā – Čehijas labākais tenisists novērsis 24/29 breikbumbām jeb gandrīz 83%. Šonedēļ Berdihs atspēlējis septiņas no astoņām, vienīgo reizi savu servi zaudējot vakar ceturtdaļfinālā pret Ježiju Janoviču. Par Berdiha trīs setu uzvaru plašāk šeit. Pirms Janoviča Berdihs ļoti viegli tika galā ar Andreasu Sepi (6:3, 6:3) un Nikolā Maū (6:4, 6:3).

Berdihs neizceļas ar tik daudz esiem kā, piemēram, Ivo Karlovičs, taču svarīgi ir tas, ko Berdihs ar savu servi dara. Ne vienmēr spēkam ir izšķiroša nozīme, svarīgu lomu spēlē arī precizitāte un pirmais sitiens pēc serves. Berdiham šonedēļ trīs mačos kopā 32 neatvairāmas serves. Ne mazāk svarīgs ir cits statistikas rādītājs – ar pirmo servi uzvarētie punkti. Šeit Tomāšam pirmajās divās cīņās bija 87% un 88%, vien vakar pret Janoviču procents kritās, taču ne ievērojami – 77%.

Kā Gulbim līdz šim veicies ar Berdiha serves uzņemšanu? Iepriekšējās piecās spēlēs Ernests čehu pirmo numuru nobreikojis sešas reizes, taču tikai vienā spēlē tas viņam izdevās vairāk par vienu reizi (konkrēti – divas). Pārējās četrās cīņās ik reizi tikai viens breiks. Berdiham piecos mačos pret Gulbi 13 breiki.

"Pozitīvas domas, tādas ir vienmēr," pirms gaidāmās cīņas ar Berdihu izteicās Gulbis. "Pērn viņam šajā pašā gada laikā zaudēja Marseļā. Kopš tā laika esmu uzlabojis gan savu vietu rangā, gan fizisko sagatavotību, tāpat arī spēles psiholoģisko pusi. Tagad esmu gatavs regulāri uzveikt Top 10 tenisistus, būt stabilāks savā spēlē un pats pietuvoties Top 10."

Ja abi servēs tā, kā to darījuši visas nedēļas garumā, nav izslēgts, ka šodien redzēsim vismaz vienu taibreiku. Tikai vienā no abu iepriekšējām piecām spēlēm iztika bez taibreikiem. Zīmīgi, ka tas bija uz māla seguma notikušajā duelī Nicā. Gulbim taibreikos ir graujošs 5-1 pārsvars. Berdihs savu vienīgo setu šonedēļ zaudējis taibreikā. Berdihs taibreikos ierasti ir vājš. Šogad viņam pieticīga 1-5 bilance, vienīgo taibreiku uzvarot "Australian Open" pusfinālā pret Stanislasu Vavrinku. Kā zināms, to maču viņš zaudēja. Gulbis šogad vēl nav zaudējis nevienu taibreiku (3-0, šonedēļ 2-0).

Gulbis uzvaras gadījumā nošaus divus zaķus ar vienu šāvienu – pirmo reizi iekļūs "ATP World Tour 500" finālā un garantēs debiju reitinga Top 20. Šo nedēļu Ernests sāka 24. vietā, kas trīs pozīcijas atpaliek no Latvijas pirmā numura rekorda. Gulbja un Berdiha mača sākums paredzēts plkst. 15:00. Šodien spēle patiešām sāksies šajā laikā, jo pirms tam neviena cita mača nebūs. Gulbja un Berdiha sesto cīņu stabilā interneta tiešraidē varēs redzēt Unibet TV. Tas gan ir maksas pakalpojums.

Svarīgākais