Mūsas trasē noslēdzies Eiropas autokrosa čempionāta otrais posms

Eiropas čempionāta ieskaitē sacīkstēs piedalījās 67 sportisti, tās norisinājās četrās klasēs – «Touring autocross» (salonautomašīnām), bagijiem ar 1600 cm3 motoru, superbagijiem un junioru bagijiem. Diemžēl Latvijas autosportistus neredzam ne «Touring autocross» dalībnieku vidū, ne arī junioru bagiju klasē.

Oficiāli Eiropas čempionātā (EČ) kā atsevišķa klase junioru bagiji iekļauti no pagājušā gada. Kā atzīst organizatori, tas ir labs projekts Eiropas autokrosa nākotnei. Latvijas sportisti pagaidām šajos nākotnes plānos nav iekļāvušies.

Tā kā visās klasēs dalībnieku skaits šogad pārsniedza desmit, kvalifikācijas braucieni tika organizēti vairākās grupās. 1600. bagijiem pat bija trīs kvalifikācijas braucieni trijās grupās, jo 24 dalībnieki.

Sacīkstes bija gan sportiski, gan vizuāli atraktīvas. Diemžēl vairākiem braucējiem neveiksmīgas. Piemēram, EČ pirmā posma uzvarētājs Francijā junioru bagiju klasē Kevins Munklers (Vācija) jau otrajā kvalifikācijas braucienā «Mūsas» posmā sadedzināja savu bagiju un nevarēja sacīkstes turpināt, drošības apsvērumu dēļ visiem kvalifikācijas brauciens bija jāatkārto. A finālā šajā grupā no deviņiem finālistiem tikai pieci pabeidza distanci, bija gan sasisti radiatori, gan citas sporta vāģu «traumas».

«Mūsā» svētdien skatītāju un līdzjutēju pulkā «Bauskas Dzīve» sastapa daudz Latvijas autosporta leģendu. Vienīgais latvietis Eiropas čempionāta zelta medaļas ieguvējs mūsu autokrosa sporta vēsturē ir Uģis Traubergs, kurš tagad strādā Krievijas autobraucēja Salavata Fathutdinova tehniskajā komandā un viņa automobili saķīlējis par teju vai pašu «krutāko» Eiropā. S. Fathutdinovs EČ «Mūsas» posmu salonauto klasē beidza 4. vietā.

Uģis Traubergs pašreizējo situāciju Latvijas autokrosā vērtē kā likumsakarīgu. Tad, kad viņš brauca, bija augšupejoša līkne un augstākais punkts sasniegts, pēc tam jānāk kritumam. Uģis ir optimists un tic, ka ziedu laiki Latvijas autokrosā atgriezīsies. Bagiju klasēs jau puiši sākuši strādāt cerīgi – piemēram, Ervīns Grencis., Māris Līcis.

1600 bagiju grupā EČ posmā četri Latvijas sportisti piedalījās, augstākais rezultāts Andrim Kuļikovskim – 10. vieta. M. Līcim bagija motora defekta dēļ jau pašā sākumā nācās izstāties. Superbagiju grupā vislabāko rezultātu no latviešiem sasniedza Jānis Boks – 5. vieta EČ 2. posma ieskaitē. Savukārt otrs mūsu superbagija stūrmanis Juris Kuļikovskis Mūsas posmā ieguva savu pirmo punktu EČ ieskaitē.

Svarīgākais