Štrombergs par olimpiādes prēmiju būvēs BMX trasi

Nodibinājums "Māra Štromberga aģentūra" Kocēnu novada Rubenē būvē jaunu BMX trasi, aģentūrai LETA pastāstīja nodibinājuma pārstāvis Ivo Lakučs.

Jaunā trase, kura iecerēta kā Londonas olimpisko spēļu trases kopija, top uz Kocēnu novada domes zemes, kuru aģentūra iznomājusi uz 12 gadiem. Tā varētu būt gatava gadu pirms Londonas olimpiskajām spēlēm 2012.gadā.

Kā stāsta Lakučs, trases celtniecība notiks trīs posmos. Pašlaik ir veikta grunts transformācija, bet reāli būvniecības darbi vēl nav sākušies. Pirmajā kārtā trase tiks uzbūvēta tik tālu, lai sportisti tajā varētu trenēties dažādām pasaules līmeņa sacensībām. Vēlāk trase tiks pielāgota atbilstoši tai, kuru septembrī sāks būvēt Londonā. Darbu trešajā krātā tiks iegādātas nepieciešamās iekārtas kvalitatīvai treniņu norisei.

Trases pirmo kārtu aģentūra būvēs no saviem līdzekļiem, piesaistot ziedotājus un atbalstītājus, kuri palīdz ar darbu un transportu. Kā stāsta Lakučs, celtniecībā ieguldītas arī prēmijas, kuras pēc olimpiskajām spēlēm saņēmis viņš un Štrombergs. Būvniecības otrajai kārtai jau uzrakstīts projekts, lai piesaistītu Eiropas naudu.

"No sākuma tā būs slepena laboratorija savējiem. Vēlāk skatīsimies, kā būs tālāk," par trasi stāsta Lakučs. "Septembrī gribam sākt nopietnu gatavošanos ārvalstu sacensībām, trase noderētu gatavošanās procesā."

Lakučs spriež, ka sev taisīt šādu trasi ir lētāk, nekā braukt citur. Tāpat sportisti piekūst no braukāšanas un, trenējoties savā trasē, parādās lielākas tehniskās iespējas. "Latvijai pietiktu ar vienu tādu trasi, kur visi sportisti var aizbraukt, padzīvot, trenēties un izmēģināt kaut ko jaunu. Mūsu trases pluss ir tas, ka tā vienmēr būs konkurētspējīga, mūžīgā būvniecībā," stāsta Lakučs. Iecerēts, ka no vienas trases būs iespēja izveidot vairākas dažādas trases, kuras tiks iezīmētas pēc vajadzības. Augstākais starta kalns trasei būs astoņi metri, būs arī piecu un trīs metru kalni.

Trases idejas autori iecerējuši, ka uz to trenēties brauks arī no citām valstīm, jo tiks piedāvātas naktsmītnes un sakārtota apkārtējā infrastruktūra. "Ja šādas trases mums nebūtu, tas Latvijai būtu taktisks zaudējums citu valstu acīs," uzskata Lakučs. Tagad citu valstu sportisti, stājoties uz starta līnijas kopā ar Latvijas pārstāvjiem, zinās, ka šejienieši ir nopietni konkurenti, kuriem ir arī zināšanas, kā uztaisīt pasaules līmeņa BMX trasi.

Tuvākā BMX trase, kas varētu atbilst tam līmenim, kāds iecerēts Kocēnu novadā, atrodas Kopenhāgenā, Dānijā. Kā stāsta Lakučs, dāņu trasei ir tikai viens līmenis un to nav iespējams transformēt. Nākamajā gadā tajā notiks Pasaules čempionāts.