NHL klubu īpašnieki ratificējuši jauno līgumu

Nacionālās hokeja līgas klubu īpašnieki šovakar Ņujorkā atklātā balsojumā atbalstījuši jauno kolektīvo līgumu. Lai sezona varētu sākties 19. janvārī, bet treniņnometnes - jau svētdien, tuvākajās dienās tas pats jāpaveic arī spēlētājiem.

113 dienas ilgušais lokauts beidzās sestdien Ņujorkā pēc 16 stundu ilgām sarunām. Par vienošanos piecos no rīta paziņoja līgas komisārs Gerijs Betmens un spēlētāju arodbiedrības galva Donalds Fērs.

Lai jaunais kolektīvais līgums, kas tiks parakstīts uz desmit sezonām ar iespēju katrai pusei izstāties pēc astoņiem gadiem, kļūtu oficiāls, tas balsojumā jāratificē. To šodien atklātā balsojumā Ņujorkā paveikuši klubu īpašnieki, pavēstīts par godu notikumam sasauktā preses konferencē.

Tiesa, Betmens sāka ar atvainošanos spēlētājiem, līdzjutējiem un sponsoriem. "Viņu priekšā man tagad ir atbildība situāciju labot," apgalvoja komisārs. Fakts, ka vienošanās panākta uz desmit gadiem, palīdzēšot: "Tas ļaus uzmanību veltīt notiekošajam uz ledus."

Savukārt hokejistu balsojums notiks elektroniski. Lai atbalstītu kontraktu, arī spēlētājiem jāsavāc balsu vairākums. Ziemeļamerikas medijos tiek lēsts, ka līguma ratificēšana varētu notikt sestdien. Tas atļautu treniņnometnēm sākties dienu vēlāk, bet starts sezonai tiktu dots 19. janvārī.

Betmens apgalvoja, ka spēļu kalendārs tiks publicēts uzreiz pēc oficiālās vienošanās panākšanu. Taču viņš izvairījās runāt par NHL spēlētāju piedalīšanos olimpiskajās spēlēs, sakot, ka par to tiks domāts vēlāk.

Jaunajā kolektīvajā līgumā mainīta ar hokeju saistīto ieņēmumu sadale: ja iepriekš spēlētāji saņēma 57%, tad šobrīd - 50%. Tāpat līgumus ar spēlētājiem varēs parakstīt uz termiņu, kas nav ilgāks par septiņām sezonām (astoņām, ja līgums tiek pagarināts).

Svarīgākais