Irbe par NHL lokauta beigām: "Zaudētājos palikuši spēlētāji"

Jaunā Nacionālās Hokeja līgas sezona būs – tas kļuva zināms aizvadītajā nedēļas nogalē. Lai gan liela daļa hokeja draugu jau uzskatīja, ka nesāksies, bijušā Latvijas hokeja izlases vārtsarga, un savulaik NHL spēlējošā Artūra Irbes (savulaik pats piedalījies līdzīgās sarunās), prognoze piepildījusies gandrīz par simts procentiem.

„Lokauts beigsies janvāra sākumā,” vēl aizvadītā gada oktobrī prognozēja Irbe.

113 dienas ilgušais Nacionālās hokeja līgas lokauts beidzās sestdien Ņujorkā pēc 16 stundu ilgām sarunām. Par vienošanos pavēstīja līgas komisārs Gerijs Betmens un spēlētāju arodbiedrības galva Donalds Fērs. „Prognozes bija dažādas, bet es jau oktobrī teicu, ka lokauts beigsies janvārī – īsi pēc jaunā gada. Pienāca tas brīdis, kad klubu īpašniekiem sāka spiest. Sezonas sākumos parasti ieņēmumi ir slikti un spēlētāju algas neatbilst ieņēmumiem, taču sezonas otrajā pusē skatītāju interese palielinās. Panāktā vienošanās ir loģisks lēmums. Vēl vienu sezonu pazaudēt neviens nevēlējās, jo tad tiktu pazaudēti arī daudzi NHL līdzjutēji,” savu oktobrī izteikto prognozi pamato Artūrs Irbe.

Kura no pusēm bijusi iniciatore vienošanās panākšanai un, ko kurš zaudējis? „Skaidrs, ka zaudētājos palikuši spēlētāji! No 57 procentiem peļņas daļas viņiem tagad ir tikai 50. Līgai bija ļoti daudz prasības, zināmā mērā arī pamatotas. Lai spēlētāji justos nedaudz stabilāk, līgums nav parakstīts uz pārāk garu termiņu (desmit gadi ar iespēju to pārskatīt pēc astoņiem – aut.). Manuprāt gan šo jautājumu spēlētāji varēja iespaidot vēl nedaudz vairāk. Labā ziņa ir tā, ka noteikta peļņas daļa tiks dalīta starp klubiem. Bagātie klubi tagad daļu no savas peļņas dos ne tik turīgajiem, kas atvieglos iespēju saglabāt visas 30 komandas,” pārliecināts ir Irbe.

Jaunajā kolektīvajā līgumā nav iekļauts punkts par NHL spēlētāju dalību Soču olimpiskajās spēlēs, taču Irbe pauž, ka tas ir risināms jautājums. „Jūtams, ka NHL vadība vēlas iegūt spēka pozīciju un uzaudzēt muskuļus. Pārtraukt nākamo sezonu nevienam nav interese un domāju, ka te daudz kas būs atkarīgs no Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF). Skaidrs, ka spēlētāji vēlēsies pārstāvēt savu valsti Olimpiādē un NHL cer no IIHF izspiest kaut nelielu labumu sev. Tā atkal būs viena liela spēle – kaulēšanās un vienošanās jautājums. Daudz kas būs atkarīgs no tā, cik elastīga būs Starptautiskā Hokeja federācija un arī Krievijas puse. Kad būs zināmas jaunā līguma nianses, par šo jautājumu varēs spriest nopietnāk,” pauž Irbe.

Mūspusē daudzus interesē, kas tagad notiks ar Kontinentālo Hokeja līgu, un arī šajā ziņā Irbem ir viedoklis. „Būs interesanti! Burbulis ir pārplīsis, NHL vīri atgriežas ierastajās pozīcijās, un KHL tagad nāksies apliecināt savu vietu hokeja hierarhijā. Zināmā mērā tā cilvēkiem būs kā pamošanās. Vai lokauta beigas ir ieguvums Rīgas „Dinamo”? Ja, jā, tad ļoti neliels. Tas neglābs „Dinamo”, kluba vadībai sākotnēji jātiek skaidrībā ar problēmām galvgalī. Tikai pēc tam kaut kas mainīsies,” uzskata bijušais Latvijas izlases vārtsargs.

Jau vēstīts, ka saīsinātajai NHL sezonai starts varētu tikt dots 19. janvārī. Paredzams, ka katra komanda aizvadīs 48 mačus, tiekoties tikai ar komandām no savas konferences.

Svarīgākais