Fāzels: Komandu skaits hokeja čempionātā var sarukt līdz 14

"Izspēlēt desmit spēles (septiņpadsmit dienās) tādā līmenī nav vienkārši, tāpēc apsveram iespēju samazināt komandu skaitu no 16 līdz 14. Tas ir politisks jautājums, par kuru lems IIHF kongress," Pasaules hokeja čempionāta noslēgumā svētdien, 20. maijā, teica Starptautiskās ledus hokeja federācijas prezidents Renē Fāzels.

2012. gada čempionāts pirmo reizi notika divās valstīs, pusfinālus un medaļu spēles aizvadot Somijas galvaspilsētā Helsinkos. Nākamgad čempionātu rīkos tās pašas valstis, tikai četras izšķirošās spēles notiks Stokholmā. Šī formāta priekšrocības slēpjas faktā, ka otrajā gadā rīkotājiem ir iespējas mācīties no pirmajā gadā pieļautajām kļūdām.

Nākamo reizi divas valstis čempionātu vienlaikus rīkot varēs ne ātrāk kā 2017. gadā, paredz IIHF kongresa lēmums. Somijā un Zviedrijā čempionāts tika aizvadīts jaunā formātā, 16 komandas sadalot divās grupās un atsakoties no otrās kvalifikācijas kārtas. Svētdien rīkotāji vērtēja 2012. gada čempionāta plusus un mīnusus.

Nākamgad cenas būs līdzjutējiem draudzīgākas

“Ceram, ka vasaras laikā varēsim veikt dažus uzlabojumus. Šogad bija nepareiza cenu politika un esmu priecīgs, ka rīkotāji to nākamgad ņems vērā,” preses konferencē teica IIHF prezidents Fāzels. “Kopumā organizācija bijusi laba. Domāju, ka, rīkojot čempionātu vienā valstī, skatītāju skaits būtu mazāks. Manuprāt, divu valstu formāts ir labs.”

Čempionāta spēles oficiāli apmeklēja vairāk nekā 450 000 skatītāju – vidēji 7 040 līdzjutēji katrā no 64 turnīra spēlēm. Tas bija sestais labākais apmeklējums čempionāta vēsturē. “Spēles bija lieliskas, fani – neticami. Pēdējās cīņas Helsinkos notika lieliskā atmosfērā, turklāt dažās no tām noslēdzās ar negaidītiem rezultātiem.”

Somijas ledus hokeja asociācijas prezidents, IIHF viceprezidents Kalervo Kummola atzina turnīra rīkošanā pieļautās kļūdas. “Cenu politika sākumā bija nepareiza, taču esmu apmierināts ar turnīra organizāciju, jo sūdzību no komanām nebija. Apsolu, ka nākamgad būs vairāk cenu kategoriju un mēs centīsimies piepildīt arēnu uz dienas spēlēm.

Zviedrijas ledus hokeja asociācijas prezidents, IIHF padomes loceklis Kristers Englunds piebalsoja kolēģim. “Biļešu pārdošana Zviedrijā bija neveiksmīga. Mums ir, ko pārdomāt. Esam daudz iemācījušies un nākamgad gatavosimies savādāk.”

”Grupu turnīra jaunās spēles ir grūti pārdot”

Fāzels uzskata, ka apmeklējums bijis mazāks nekā cerēts, blīvā grafika dēļ. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, spēļu skaits pieauga no 56 līdz 64 spēlēm. “Ja dienā ir trīs spēles, no kurām pirmā sākas 12:15, arēnu piepildīt nav viegli. Jārespektē fanus, nākamgad piedāvājot labāku plānojumu.”

Viņam pievienojas IIHF ģenerālsekretārs Horsts Lihtners. “Mēs atteicāmies no otrās kārtas spēlēm, taču uzzinājām, ka jaunajā formātā klātnākušās spēles ir ļoti grūti pārdot. Mums jāpārskata lēmums. Jūnija beigās zināsim astoņu mērķgrupu aptaujas rezultātus un izdarīsim pareizos secinājumus.”

Turnīra gaitā saņemts priekšlikums samazināt komandu skaitu no 16 līdz 14 vienībām. “Mums būtu parocīgāk, ja finālturnīrā piedalītos 14 komandas un tiktu izspēlētas 50 spēles (64 vietā),” teica Kummola. “Dažām komandām bija jāaizvada četras spēles piecās dienās un tas bija mazliet par daudz. Zinu, ka formātu mainīt nav viegli, jo čempionātu norises vietas jau sadalītas līdz 2016. gadam.”

“Formāta maiņai būs nepieciešams politisks lēmums,” noslēdz Fāzels.

Svarīgākais